|

Hakkını kömür tozuyla yaz!

00:00 - 19/05/2008 Pazartesi
Güncelleme: 00:18 - 19/05/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Hakkını kömür tozuyla yaz!
Hakkını kömür tozuyla yaz!

Bu yıl 16.'sı düzenlenen Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali 15 Mayıs'ta başladı. 4 Haziran'a dek sürecek olan festivalde, yurtdışından 6 tiyatro ve dans topluluğu, Türkiye'den seyirciyle ilk kez buluşacak. Festivalde bu yıl, 25'i oyun, dans, performans olmak üzere 70'in üzerinde gösteri sanatsevere sunulacak. İstanbul Tiyatro Festivali'ne bu yıl konuk olacak ülkeler; Almanya, Danimarka, Fransa, Hırvatistan, İtalya ve Litvanya.

Festivalin merakla beklenen konuklarından, dünyaca ünlü dansçı ve koreograf William Forsythe ve topluluğu The Forsythe Company, “İnsan Yazıyor”la, 23 ve 24 Mayıs'ta Antrepo No. 3'te sahne alacak. Performans'ta The Forsythe Company'nin 60 dansçısı kömür tozuyla kaplanmış masalara İnsan Hakları Bildirgesi'nden harfler, kelimeler ve cümleler yazmaya çalışırken sürekli engellerle karşılaşacaklar ve bu yolla insan hakları ihlallerini güçlü bir beden diliyle anlatacaklar. Yaklaşık üç saat süren performansta izleyici de mekâna dahil olacak.

Ünlü Fransız aktris Fanny Ardant, Marguerite Duras'nın “Ölüm Hastalığı” adlı öyküsünü sahnelemek üzere İstanbul'a gelecek. Ardant, 25-26 Mayıs'ta Ses Tiyatrosu'nda oyununu sahneleyecek. İtalya'nın önde gelen tiyatrolarından Arca Azzurra da Murathan Mungan'ın “Geyikler Lanetler” eserini yepyeni bir yorumla sahneye taşıyacak. 22 Mayıs'taki bu etkinliği Litvanyalı yönetmen Eimuntas Nekrosius ve topluluğu Meno Fortas Faust yorumu takip edecek. 31 Mayıs'ta ise Zagrebli genç tiyatro topluluğu BADco“Silinmiş Mesajlar” ile tiyatroseverleri etkileşimli bir buluşmaya çağıracak. 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali programında Türkiye'den tiyatro topluluklarının ilk kez festivalde sahnelenecek 25'in üzerinde gösterisi 10 YTL'ye izlenebilecek.



16 yıl önce