|

"İSAM yabancı araştırmacılar için bir cennet"

İslami Araştırmalar Merkezi (İSAM) Kütüphane ve Dokümantasyon Müdürü Mustafa Birol Ülker, sosyal bilimler alanında lisansüstü araştırma yapmak için Türkiye'ye gelen araştırmacıların en çok gittiği yerler arasında İSAM'ın bulunduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 28/04/2014 Monday
Güncelleme: 15:17 - 28/04/2014 Monday
Yeni Şafak
"İSAM yabancı araştırmacılar için bir cennet"
"İSAM yabancı araştırmacılar için bir cennet"

Ülker, yaptığı açıklamada, aktif kullanıcı sayısı yaklaşık 9 bin olan İSAM'ın bir ihtisas kütüphanesi olduğunu belirtti.

Merkezin 1983'te kurulduğunu, aynı zamanda Fransız, İngiliz, Amerikan milli kütüphaneleri ve İran meclis kütüphanesi ile yayın paylaşımı yaptığını kaydeden Ülker, "İSAM yabancı araştırmacılar için bir cennet. Burası yurt dışında daha fazla tanınmakta. Türkiye'ye gelen sosyal bilimler sahasındaki lisansüstü araştırmacıların en çok gittiği yerler arasında, İstanbul'da bulunan Süleymaniye Kütüphanesi, Osmanlı arşivi, birkaç kütüphane ile akademik eserlerin bulunduğu İSAM kütüphanesi başta gelmekte" dedi.

"Türkiye dünyayla kütüphanecilik konusunda İSAM sayesinde yarışıyor"

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Aydın da İSAM'ın belli bir amaç doğrultusunda oluşturulduğunu belirterek, hedeflerinin zamanla daha da genişlediğini ve sosyal bilimler alanlarına hitap eden büyük bir koleksiyonun ortaya çıktığını bildirdi.

Dünyanın farklı bölgelerinden akademisyenlerin ilk olarak İSAM'a geldiğini anlatan Aydın, şunları kaydetti:

"Şu anda Türkiyedeki en büyük sosyal bilimler koleksiyonuyuz diyebiliriz, özellikle uzmanlık alanında. İSAM, tamamen akademik yayınları topladığı için, diğer popüler diyebileceğimiz roman ve hikaye gibi farklı türden çalışmaları derlemiyor. O yüzden sadece akademik camianın kullanabileceği nitelikte bir koleksiyona sahip. İSAM kurulmadan önce sosyal bilimler alanındaki çalışmaların kalitesi, niteliği, kaynakları ve bunlara erişimi belki şimdikinin onda biri düzeyinde bile değildi. İSAM'ın sağladığı kaynaklar bakımından diyebiliriz ki Türkiye dünyayla uzman kütüphaneciliği konusunda, İSAM sayesinde yarışıyor."

İSAM'ın koleksiyonunun yanı sıra, fiziksel ortamı, şartları ve ulaşımıyla da aranılan tüm niteliklerin tamamını karşılayan bir özelliğe sahip olduğunu belirten Aydın, günlük olarak 50 ile 100 arasında yabancı akademisyenin kütüphaneyi kullandığını vurguladı.

250 bin kaynaklı kütüphane

Üç katı açık raf sisteminde kitap ve dergilere ayrılmış toplam beş kattan oluşan kütüphanenin koleksiyonunda, felsefe, din, sosyal bilimler, dilbilim, nazari ilimler, tatbiki ilimler, güzel sanatlar, edebiyat ve tarih gibi pek çok alanda, 250 bin civarında kaynak, 18 bin doküman dosyası ve 23 bin Osmanlı kadı sicillerinin mikrofilm ve dijital kopyaları bulunuyor.

Ayrıca veri tabanı çalışmaları yapan kütüphanede, sadece Türkiye Kütüphaneleri Veri Tabanı'nda başta İstanbul'da bulunan yazma eser kütüphaneleri olmak üzere 122 değişik kütüphaneye ait toplam 709 bin yazma ve matbu eserin bibliyografik künyesi yer alıyor.

Her gün saat 09.00'dan 23.00'e kadar açık kalan kütüphaneden yararlanmak için üyelik şartı bulunuyor.

10 years ago