|

Japon geline Türk kına gecesi

Japonya'da tanıştığı Yayoi Omura ile yuva kurmaya karar veren İzmirli genç, sevdiği kız için memleketi İzmir'de Türk adetlerine uygun kına gecesi yaptı.

Aa
00:00 - 12/08/2013 Pazartesi
Güncelleme: 11:16 - 12/08/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Japon geline Türk kına gecesi
Japon geline Türk kına gecesi

Türk gencin, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı Torbalı ilçesindeki evinin bulunduğu sokakta yapılan kına gecesi, Türk ve Japon kültürlerini sentezi oldu.

Türk geleneklerine göre yapılan kınada Soydan Selamet - Yayoi Omura çifti, konukları Japon geleneksel kıyafetleriyle karşıladı. Kimono ve Japon terliği geta içindeki gençler, önce aile büyüklerinin ellerini öptü. Soydan Selamet ve Japon sevgilisi misafirlere Türkçe "Hoşgeldiniz" dedikten sonra, Türkçe şarkılar eşliğinde dans etti, "Fidayda" adlı Ankara oyun havasında oynadı. Sıra kına yakılmaya geldiğinde kına gecelerinin vazgeçilmez şarkısı "Yüksek yüksek tepelere" şarkısı söylendi, yabancı gelin de dans etti. Kına yakılacak elini hediyesini almadan açmayan genç kız, böylece adeti yerine getirdi.

Torbalılı Soydan Selamet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Japonya'nın Osaka şehrine yaklaşık 9 yıl önce, Japonca öğrenmek için gittiğini belirterek, orada bir anaokulunda öğretmenlik yapmaya başlayınca bu ülkede yaşamaya karar verdiğini söyledi. Bu sırada arkadaşları aracılığıyla Yayoi ile tanıştığını ifade eden 30 yaşındaki Selamet, arkadaşlığın onları evlenme noktasına taşıdığını kaydetti.

Müslüman oldu, "Selma" adını aldı

Yayoi'nin Müslümanlığa ilgisi olduğunu, tanıştıktan sonra Müslüman olmaya karar verdiğini anlatan Selamet, şöyle konuştu:

"Mart ayında Müslüman oldu, Selma adını aldı. Nisan ayı gibi evlenmeye karar verdik. Aileler önce hoş karşılamadı ama birbirlerini tanıyınca bizi desteklediler. Kültürler farklı ama sorun olmayacak, 'Farklılık zenginliğimizdir' dedik. Onun bilmediği, benim bilmediğim şeyler var, öğreneceğiz."

Soydan Selamet, Japon kıyafetlerini tercih etmeleriyle ilgili de "Türk adetlerine göre düğün yapıyoruz, Japon kıyafetleri giydik. İkimizin de gönlü oluyor" dedi.

Japon gelin Selma Omura da mutluluğunu Türkçe dile getirdi. Türk geleneklerinin çok hoş olduğunu belirten Omura, "Yabancı bir ülkeye gelin gelmek zor olmayacak. Japonya'da böyle bir kına gecesi adeti yok. Türkiye'de herkes bir araya gelip eğleniyor, bu çok hoşuma gitti" diye konuştu.

"Kız istemek için binlerce kilometre yol gittim"

Baba Hüseyin Selamet de oğlunun arayıp, evleneceğini söylediğinde çok mutlu olduğunu, bunun üzere binlerce kilometre yol kat ederek kız istemek için Japonya'ya gittiğini anlattı. Gelini çok sevdiğini ifade eden baba Selamet, "Kızım yoktu, artık bir kızım oldu" dedi.

Anne Fikret Selamet ise oğlunun Japon biriyle evleneceğini duyduğunda heyecanlandığını kaydederek, dil ve kültürleri farklı olsa da anlaşabileceklerine inandığını söyledi.

11 yıl önce