|

Kara kıtadan ak güvercin

.
00:00 - 13/05/2001 Pazar
Güncelleme: 16:04 - 21/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Kara kıtadan ak güvercin
Kara kıtadan ak güvercin

Avrupalılar Afrika'yı 1885 Berlin Konferası'nda paylaşırlar ve Belçika'ya düşen Kongo, kralın 'özel mülk'leri arasına girer! Yüzyıllık bir süreden sonra 30 Haziran 1960'da ilk genel seçimini yapan Kongo'da Patrice Lumumba yeni bağımsız devletin ilk başbakanı olur ve iki bakanıyla birlikte bir cinayete kurban gider.

Yönetmenliğini Raoul Peck'in yaptığı, senaryosunu Peck ve Pascal Bonitze'nin yazdığı başarılı bir politik gerilim filmi olan Lumumba, Kongo'nun efsanevi lideri Patrice Lumumba merkezinde, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri Belçika tarafından sömürülen, halkı köleleştirilen Kongo'nun emperyalizme karşı verdiği şanlı mücadeleyi anlatıyor.

Soğuk savaş rüzgarlarının estiği, kurtuluş savaşı hareketlerinin arttığı 1957-58 yıllarıdır. 32 yaşındaki Patrice Lumumba sömürgeci Belçika'nın aşağılayıcı uygulamalarından kamçılanmış küçük bir posta memurudur. Postanenin parasını politik amaçlarla kullandığı iddiasıyla mahkum olur. Akıllı bir Belçikalı işadamı, onun konuşma ve insanları yönlendirme yeteneğini keşfederek hapisten çıkarır ve iş verir. Lumumba, artık herkes tarafından tanınmakta, etrafındaki kalabalık genişlemektedir. Kentteki isyanlar artınca tutuklanır ve hücreye atılır. Özgürlükçü siyasi gruplar tarafından hapisten çıkarılır ve bağımsızlık görüşmeleri için Brüksel'e gönderilir.

Zincire hayır! Gerçek hikayesiyle başarılı bir politik gerilim Lumumba. Kara kıtada emperyalizme karşı verilen mücadeleyi Kongo'nun efsanevi lideri Lumumba'nın temsil ettiği politik tavırla birlikte aktaran filmde, hem dış güçlerle hem de çıkarına düşkün yurttaşlarıyla mücadele eden başkanı Eriq Ebouaney oynuyor. Ebouaney'in filmdeki performansı, Malcom X'deki Denzel Washington kadar başarılı bulunuyor.


23 yıl önce