|

Kitabın mevsimi başladı

Kitap severlerin sabırsızlıkla beklediği TÜYAP 26. Kitap Fuarı kapılarını okuyucuya açtı. İlk gün yoğun ilgi gören fuarda sekiz yüz yazar okuyucusuyla buluşacak. Çocuk kitapları satan yayınevlerinin stantlarındaki artış dikkat çekti.

Dilek Özlem
00:00 - 28/10/2007 Pazar
Güncelleme: 23:03 - 27/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Kitabın mevsimi başladı
Kitabın mevsimi başladı

TÜYAP 26. Kitap Fuarı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gazeteci yazar Doğan Hızlan ile fuarın Onur Yazarı Metin And'ın katıldığı açılış törenin ardından kapılarını okuyucuya açtı. Açılışta konuşan Bakan Ertuğrul Günay, “Kitap da tekerlek, buharlı makine, elektrik gibi dünyayı etkileyen önemli icatlar arasında. Hiçbir inanç, öğreti yoktur ki kitabı olmasın” dedi.

Günay, kitapla sanatın, yağmur ile bulut gibi birbirine çok yakıştığını, bu kavramların Türkiye'nin aydınlık ve gelişen yüzünü dünyaya tanıtmak için güzel bir dayanışma örneği olduğunu ifade etti. Açılışın ardından fuarı gezen Ertuğrul Günay, üniversitelerin güzel sanatlar fakültesinde okuyan son sınıf öğrencilerinin hazırladığı “İnsan beyninin yeniden doğuşu” adlı sergiyi gezdi.

FURANKFURT FUARI İÇİN 30 ÇEVİRİ

Daha sonra “Frankfurt Kitap Fuarı 2008 Konuk Ülke Türkiye” konulu toplantıya katılan Bakan Günay, 18 sivil toplum kuruluşunun temsil edildiği bir komite ve Kültür Bakanlığı'nın işbirliğiyle “Bütün renkleriyle Türkiye” başlığı altında fuar konsepti oluşturulduğunu belirtti. “Frankfurt Kitap Fuarı” için 30 yazarın eserinin farklı dillere çevrildiğini belirten ve fuarda bunların tanıtılacağını belirten Günay, gelecek yıllarda bu sayının 200'e ulaşacağını kaydetti.Kitap standlarını ziyaret eden Bakan Günay'a, Topkapı Sarayı ve Mukaddes Hazineler adında iki kitap hediye edildi.

4 EKİM'E KADAR KİTAP COŞKUSU

İlk gün ilginin yoğun olduğu fuarda Standları gezerek yeni çıkan kitapları inceleyen okuyucular, sevdikleri yazarlarla buluşma olanağı buldu. Fuar çerçevesinde, güzel sanatlar fakültesi son sınıf öğrencilerinin hazırladığı sergi de kitap severlerden yoğun ilgi gördü. 4 Kasım'a kadar açık kalacak fuarda çok sayıda etkinlik, panel, oturum, şiir dinletisi ve söyleşi gerçekleştirilecek.

Çocuk kitapları revaçta

Bu yıl çocuklara yönelik kitap çıkaran yayınevlerinin stantlarının her zamankinden fazla olduğu gözlendi. Çocuklarını alarak fuara gelen ebeveynler, standlarda çocuklar için özel olarak hazırlanan kitapları incelediler. KÖK Yayıncılık İstanbul Bölge Müdürü Tülay Akyüz, fuarın çocukların kitabı hissetmesi için çok güzel bir fırsat olduğunu dile getirdi.

'Frankfurt' AB için de fırsat

TÜYAP'ın açılışnı yapan Ertuğrul Günay, “Frankfurt Kitap Fuarı 2008 Konuk Ülke Türkiye” basın toplantısına da katıldı. Toplantıda Frankfurt Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, Konsept Başkanı Müge Sökmen, Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos, Ahmet Ar, Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayram birer konuşma yaptı.

Fuara onur konuğu olmak için uzun bir süreç yaşandığın ifade eden Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, “1999'a kadar Frankfurt Kitap Fuarı'nda Kültür Bakanlığı tarafından temsil edilirdi. 1999'dan itibaren sivil toplum kuruluşları ve Yayıncılar Birliği'ne devredildi. 2002'de konuk ülke olmaya hak kazandık. Ancak bazı aksilikler oldu ve konuk ülke olmamız 2008'e kadar sarktı. Bu fuarla önce Frankfurt'a sonra Almanya'ya ardından da tüm Avrupa'ya ülkemizi tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi. Yıllardır Türkiye'yi onur konuğu için yapmaya çalıştıklarını belirten Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos, organizasyonun uluslararası işbirliği sonucunda oluştuğunu kaydetti.

TÜRKİYE'DE YAYINCILIK ÇOK CANLI

Fuarın Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu belirten Boss, yapılan tanıtımlarla Türkiye lehine AB üyeliği için iyi bir kamuoyu oluşturulabileceğini ifade etti. Türkiye'de yayıncılığın çok canlı olduğunu belirten Boss, “Türkiye'de yayıncılığın çok canlı olmasının iki nedeni var. Birincisi, çoğunluk ve bağımsız yayıncıların çok olması. İkincisi ise dayanışmanın olması. Yayıncılar arsında dayanışma olduğunu bilmiyordum, bu çok güzel” dedi.

Yazarlar bu yıl daha genç

TÜYAP'ta okuyucularıyla buluşan Yılmaz Karakoyunlu, bu yıl fuara her zamankinden daha heyecanlı olarak katıldığını söyledi. Bu yıl genç yazarlara daha çok önem verildiğini belirten Karakoyunlu, “Yazarlar bu yıl daha genç. Bu yıl özellikle kitap fuarlarının önemi anlaşıldı ve uluslararası boyuta taşındı. Kitap-yazar ve okurun buluşması için en önemli durak bu fuarlardır” dedi.


17 yıl önce