|

Kitap koleksiyonu, araştırmacılara ışık tutuyor

Cumhuriyet döneminin ünlü ressamlarından Malik Aksel ile oğlunun 40 yıllık koleksiyonunda bulunan ve 3 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlanan yaklaşık 15 bin kitap, tarihi konakta oluşturulan kütüphanede araştırmacılara hizmet veriyor.

Aa
00:00 - 4/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 13:21 - 4/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kitap koleksiyonu, araştırmacılara ışık tutuyor
Kitap koleksiyonu, araştırmacılara ışık tutuyor

Kitapların bağışlanmasına aracılık eden Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan, AA muhabirine, ünlü ressamın oğlu Murat Aksel ile önceki yıllarda Bursa Kitapçılar Çarşısında tanıştıklarını söyledi.

Aksel'in, kitapçılardan günün koşullarına göre yeni yayımlanan ve baskıları iyi olan kitapları seçmesinin, dikkatini çektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Öcalan, şöyle devam etti:

''Kitap sevgisi ve merakımız sayesinde Murat Aksel ile arkadaş olduk. Samimi olmamıza ve her cumartesi görüşmemize rağmen beni evine hiç davet etmedi. Birkaç kez bu durumu söylediğimde, 'Sonra' dedi. Ben de ısrar etmedim. 2005 veya 2006 yılında bir gün beni evine çağırdı. Gittiğimde şok oldum. Aksel o yıllarda kitaplarla dolu 3 katlı bir evde, yaşlı teyzesiyle kalıyordu. O güne kadar onun, ressam Malik Aksel'in oğlu olduğunu bilmiyordum. 'Malik Aksel neyiniz olur?' diye sordum. 'Babam' cevabını verdi. Teyzesinin vefatından sonra yalnız kaldı. Kitaplar konusunda endişe ettim ve onları ne yapacağını sordum. Cevabı, 'Bana bir daha böyle bir soru sorma' oldu ama bundan 4 yıl önce bir kalp rahatsızlığı geçirdi. Telefonla beni aradı ve evine çağırdı. Evine gittiğimde, 'Kitapları nereye istersen oraya vereceğim' dedi.''

Kütüphanedeki ''sözlük koleksiyonu''

Yrd. Doç. Dr. Öcalan, 1987'de, İstanbul'da 86 yaşında vefat eden Malik Aksel ile oğlunun 40 yılda oluşturduğu koleksiyonda yer alan 15 bine yakın kitabı bağışlamak istediklerini, Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ilettiklerini anlattı.

Şehbenderler ailesinin Büyükşehir Belediyesine bağışladığı konağın, restore ettirilerek kütüphaneye dönüştürüldüğü bilgisini veren Yrd. Doç. Dr. Öcalan, kitapların da yaklaşık 3 yıl önce Murat Aksel'in evinden buraya taşındığını belirtti.

Malik Aksel tarafından kaleme alınan 6 kitaba da kütüphanede yer verildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Öcalan, pazar hariç haftanın 6 günü hizmet veren konakta tüm kitaplardan yararlanılabildiğini, çeşitli gazete ve dergilerin okunabildiğini sözlerine ekledi.

11 yıl önce