|

Kötücül çocukların yerli akrabası ZEFİR

Uçan Süpürge Film Festivali'nde FIPRESCI ödülünü alan ilk Türk filmi Zefir, 10-11 yaşlarındaki dik başlı kızın büyükleriyle yaşadıklarından yola çıkan, ölüm, yalnızlık ve aile ilişkileri üzerine derin bir hesaplaşma

00:00 - 26/05/2011 Perşembe
Güncelleme: 22:45 - 25/05/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Kötücül çocukların yerli akrabası ZEFİR
Kötücül çocukların yerli akrabası ZEFİR

Belma Baş'ın 13 dakikalık kısa filmi Poyraz'ın ardından çektiği ilk uzun metrajlı denemesi Zefir, Uçan Süpürge Film Festivali'nde 9 yıldan bu yana verilen Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Ödülü'nü ilk alan Türk filmi. İstanbul Film Festivali'nde de En İyi Senaryo Ödülü'ne layık görülen film, Karadeniz'in küçük bir köyünde geçiyor. “Ölüm, doğa, yalnızlık, sevdiklerini kaybetme korkusu, çocukluk, aile ilişkileri zaten oldum olası zihnimi kurcalayan temalardı” diyen Belma Baş, Zefir'i de bu duygular üzerinden kurguluyor. Zefir'in ergenlik çağına girmekte olan herhangi bir çocuk gibi duygusal ve zihinsel karmaşalar yaşadığını ancak yine de onu diğerlerinden farklı, özel bir çocuk olduğunu belirten Baş, “Psikotik ve doğaüstü bir durum söz konusu. Bu yönüyle “Kötü Tohum”, “The Omen”, “Lanetliler Kasabası”, “Benny'nin Videosu” gibi filmlerdeki soğukkanlı 'kötücül' çocuklarla bir akrabalığı olsun istedim” diyor.

Filmi Ordu yaylarında çekmenizin, bu bölgede çocukluk dönemini geçirmenizle bir ilgisi var mı?

Evet, bildiğim mekânlardan ve tanıdığım insanlardan yararlandım. Filmi çektiğimiz yayla evi pek çok çocukluk anımı barındırıyor. Ayrıca ailem halen yazları orada yaşıyor. Son 13 yıldır kardeşim ve ben 8mm film ve video kamerayla yayladaki hayatımızı belgeliyoruz ve bu çekimlerin Zefir için de bir ön hazırlık olduğu söylenebilir. Ayrıca bölgenin yıldan yıla hızla değişmesi, betonlaşma, kontrolsüz turizm vb. insan etkinlikleriyle doğanın tahrip edilmesi bir aciliyet duygusuyla beni burada bu filmi yapmaya yöneltti.

Bu sizin ilk uzun metrajlı filminiz. Kısa filmden mukayese edildiğinde uzun metrajlı film çekmenin avantaj ya da dezavantajları neler?

Uzun metrajlı film çekmek çok daha yorucu ve zordu. Zefir'den önceki 13 dakikalık kısa filmim Poyraz, bir kısa filmin çekilebileceği en zor şartlarda çekildi. Filmi 35mm olarak, profesyonel olmayan oyuncularla, doğa muhalefetiyle ve kısıtlı bir bütçeyle büyük zorluklarla 12 günde çekmiştik. Zefir'i ondan 4-5 kat kalabalık bir ekip ve oyuncu kadrosuyla, daha yükseklerde, dolayısıyla şehrin konforundan daha uzaktaki bir mekânda, yedi buçuk haftada, yine 35mm olarak ve çok kısıtlı bir bütçeyle çektik. Yani bizim tecrübe ettiğimiz şekliyle kısa filmin zorluklarını 10'la çarparsak uzun metrajın zorluğu ve yoruculuğu hakkında bir fikir verir sanırım.

Zefir, yaşadığı o kadar yalnızlığa ve zorluğa rağmen hep dimdik duruyor. Bunu ergenliğe giriş karmaşası olarak mı okumalıyız?

Zefir, ergenlik çağına girmekte olan herhangi bir çocuk gibi duygusal ve zihinsel karmaşalar yaşıyor, doğrudur. Ama yine de onu diğer yaşıtlarından farklı, özel bir çocuk olarak düşündüm. Eser bol miktarda psikotik ve doğaüstü bir durum da söz konusu. Bu yönüyle “Kötü Tohum” (Marvyn Lee Roy, 1956 / Nevzat Pesen, 1963), “The Omen”, “Lanetliler Kasabası”, “Benny'nin Videosu” gibi filmlerdeki soğukkanlı 'kötücül' çocuklarla bir akrabalığı olsun istedim.

İnsan hayatta Ay gibi ideallerinin peşinden mi gitmeli yoksa sorumlu olduğu insanların yanında mı kalmalı? Ya da bu ikisinin orta yolu bulunamaz mıydı?

İnsan, kendi bireysel sorumlulukları ve hedefleri öncelikle neyi gerektiriyorsa onu yapmalı bence. Filmde Ay karakterini alışkın olduğumuz anne kodlarıyla peşinen yargılamayı bir kenara bırakıp ayrıntılara biraz dikkat ettiğimizde onun çocuğunu terk etmenin acısını derinden yaşadığını görebiliriz kanımca: Ancak onun yazgısı, çocuğunu bırakıp gitmektir, yoksa bu film başka bir film olurdu, orta bir yol olabileceğini sanmıyorum.


Poyraz'ın öyküsü üzerine inşa edilmiş bir film

Poyraz, Karadeniz'in bir dağ köyünde, anne babasından uzakta yaşlı akrabalarıyla birlikte yaşayan bir çocuğun yetişkinler ve doğayla ilişkisini konu alıyordu. Zefir de bu hikâyeye çok yakın. Bu iki senaryo arasında nasıl bir bağ var?

Zefir'i, Poyraz'ın öyküsü ve temaları üzerine inşa ettim. Poyraz'ı aslında bir anlamda Zefir'e hazırlık olarak çekmiştim. Ölüm, doğa, yalnızlık, sevdiklerini kaybetme korkusu, çocukluk, aile ilişkileri zaten oldum olası zihnimi kurcalayan temalardı. Elimin altından kayıp gittiğini hissettiğim bu güzel mekânlarda, yakın çevremdeki güzel insanlara bir tür vefa borcu ödeme arzusunun bu filmlerin fitilini ateşlediği söylenebilir.



13 yıl önce