|

"Nasreddin Hoca", UNESCO yolunda

Aa
00:00 - 24/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 12:00 - 24/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
"Nasreddin Hoca", UNESCO yolunda
"Nasreddin Hoca", UNESCO yolunda

UNESCO Türkiye Milli Komitesi, 7-8 Mayıs'ta yaklaşık 30 ülkenin katılımıyla gerçekleştireceği toplantı sonunda "Nasreddin Hoca Fıkraları Anlatı Geleneği" hakkında bir dosya hazırlayıp bunu UNESCO'nun Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne alınmasını hedefliyor.

UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Öcal Oğuz, yaptığı açıklamada, gölge tiyatrosunun Endonezya'dan Çin'e, Anadolu'dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada insanların karşısına çıktığını belirterek, bu tiyatronun geleceğinin birçok ülkeyle planlaması gerektiğini kaydetti.

Nasreddin Hoca Fıkraları Anlatı Geleneği

Oğuz, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin 2006 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, 2008 yılında da Somut Olmayan Kültürel Temsili Miras Listesi'nin hazırladığını bildirdi.

Nasreddin Hoca fıkralarının da inanılmaz geniş bir coğrafyada anlatıldığını vurgulayan Oğuz, şöyle devam etti:

"Dünyanın bir çok yerinde Nasreddin Hoca fıkraları kuşaktan kuşağa, atadan toruna miras olarak aktarılıyor. Doğu Türkistan'da, Çin'de, Türkistan'da, Özbekistan'da, Kazakistan'da, Kırgızistan'da, Türkmenistan'da, Azerbaycan'da, Anadolu'da, Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Kuzey Afrika'da, Hindistan'da Nasreddin Hoca fıkraları anlatılıyor. Bu bölgelerdeki 43 ülkeyi, 7-8 Mayıs'ta UNESCO'ya Nasreddin Hoca Fıkra Anlatı Geleneği'ni çok milletli bir dosya olarak sunmak için davet ettik. 30'un üzerindeki ülkeden olumlu yanıt geldi. Nasreddin Hoca Fıkraları Anlatı Geleneği hakkında çok milletli bir dosya hazırlayıp sunacağız. UNESCO'nun bunu dünya mirası listesine almasını hedefliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile bu çalışmanın içindeyiz. Bu dosyayı, UNESCO'ya sunacağız."

11 yıl önce