|

Şairler daha genç ölüyor

Anka
00:00 - 18/03/2008 Salı
Güncelleme: 18:35 - 18/03/2008 Salı
Yeni Şafak
Şairler daha genç ölüyor
Şairler daha genç ölüyor

Kaliforniya Üniversitesinde görevli Prof. James C. Kaufmann, yaptığı bir araştırmada şairlerin yazarlardan daha erken

Kaliforniya Üniversitesinde görevli Prof. James C. Kaufmann'nın Türk yazar ve şairlerin de aralarında bulunduğu, Amerikan, Çin ve Doğu Avrupalı yazar ve şairlerin yaşam serüvenlerini inceledi. Prof. Kaufmann'ın araştırması İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlandı.

Prof. Kaufmann, roman, oyun, romandışı yazarlar ile şairlerin yaşamları üzerindeki uzun süreli yaptığı araştırmada, şairlerin diğer yazarlara oranla genç öldüklerini belirledi.

"Şairlerin kendilerini hep genç ölecekmiş gibi düşündüklerine" dikkat çeken Prof. Kaufmann araştırmasında, 390 yıllık süre içinde yaşayan Amerikalı, Çinli, Doğu Avrupalı ve Türk olmak üzere toplam bin 987 yazarın hayatını inceledi.

Prof. Kaufmann araştırmasında, bir şairin hayatının ortalama olarak bir oyun yazarından bir yıl, roman yazarından 4 yıl, roman dışı kitapların yazarlarından ise 5-6-10 yıl kadar daha kısa olduğu belirlendi.

Şairlerin genç öldüğü de daha önce yapılan başka etüdler tarafından da ortaya konulmuştu. 1975 tarihli bir çalışma şairlerin roman yazarlarından daha erken öldüğünü belirtirken, 1995'teki bir çalışma ise şairlerin roman yazarlarından, roman dışı kitapların yazarlarından ve tiyatroculardan daha erken öldüğünü göstermişti.

16 yıl önce