|

'Üç Jeton'luk dergi

Çeşitli dergilerde öykülerini okuyup sevdiğimiz yazarlar bu defa okuyucularına 'Üç Jeton'luk bir dergiden sesleniyor. Kollektif bir ürün olan dergi 'üç'ten başlıyor. İki Jeton, Bir Jeton derken hikayeler anlatıldıkça dergi de ömrünü tamamlamış olacak.

Şeyma Aydın
00:00 - 7/07/2012 Cumartesi
Güncelleme: 01:49 - 7/07/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
'Üç Jeton'luk dergi
'Üç Jeton'luk dergi

Türkiye'de edebiyat dergilerinin ömrünün pek de uzun olduğu söylenemez. Uzun soluklu devam eden dergiler ise, isimleri aynı kalsa da, kadro ve içerik değişimine uğrarlar. Ama yine de çıkan her yeni derginin en büyük iddiası bir 'ekol' olma yolunda ilerlemek, yıllara meydan okumaktır.Tüm bunların tersine, dergiciliğin ömrünün farkında olanlar ise orijinal bir fikirle harekete geçmiş ve sadece üç sayı çıkacak olan 'Üç Jeton' öykü dergisi/fanzinini hazırlamışlar. İlk olarak üçüncü sayısını çıkarıp geriye doğru saymaları, zaten bunu işaret ediyor.

SUNUŞ YOK KÜNYE YOK

Dergide/fanzinde ne bir sunuş yazısı var ne de bir künye. Kolektif bir çalışma ürünü olan 'Üç Jeton' kapağından başlayarak hedeflediği sadeliği koruyor ve okuru metinlerle baş başa bırakıyor.Üç Jeton'un açılış öyküsü, geçtiğimiz aylarda 'Keyfekader Kahvesi' adlı öykü kitabıyla okurlarıyla buluşan Aykut Ertuğrul'a ait. 'Kahramanın Sonsuz Yolculuğu' adlı öyküsünde Ertuğrul, öykünün anlatımına kattığı resim ve fotoğraflarla ilgi çekiyor. Özellikle öykünün sonu, okuyanın zihnine kazılacak türden. İkinci öykü ise Doğukan İşler'e ait. İşler, 'Bir Şair Olarak Bir Yazarın Bir Portresinin Bir Bölümünün Bir Özeti' adlı öyküsünde ironilerle beslenen şiirsel bir dil kullanarak öyküsünü inkar ettikçe, yeni bir öykü kurmaya çalışıyor ve okurun kafasını karıştırıyor. 'Ya da Pişman Değilim' ve 'Kızkardeşleşmek' adlı şiir kitaplarıyla 'iyi şairler' listesinde adı zikredilen Cihat Duman bu sefer 'Saçüstü' öyküsüyle okuyucusunu selamlıyor.

ÖYKÜ OKUMAYI SEVENLERE

Arda Arel 'Üç Jeton' fikrinin oluşmasında katkı sağlayan üç kişiden biri. HurdaSanat ve Karabatak dergilerinde yayımladığı metinlerden tanıdığımız Arel 'Kemıl Soft' adı bir öykü kaleme almış. Özellikle 'ğ' dergisinde yayımladığı öykülerle gizli bir okur kitlesi oluşturmuş olan Tolga Tup, derginin/fanzinin beşinci öyküsü 'Pansiyon Odasında Gerginlik Politikası'nı kaleme almış. 'Üç Jeton' fikrinin oluşmasında desteği olan ikinci kişi ise, Ertuğrul Emin Akgün. 'Karışık Kıbrıslı' adlı öyküsüyle güzel bir tat bırakıyor okurda. Öyküsünün bir sonunun olmaması, nasıl biteceğini altı alternatif vererek okura bırakması da öykünün değerini daha da artırıyor.Derginin tek müstear ismi Leo Nardo 'Yetim Karıncalara!' adlı öyküsüyle karşımıza çıkıyor. Bir genç kızın gözünden anlatılan 'altın günü' notlarını tutan yazar okuru güldürürken güldürüyor!


Eylül'de veda edecekler

Üç Jeton'da 'HurdaSanat' e-dergisinin kurucusu Sancar Dalman ilk defa kendi imzasıyla 'Derin Tatak' öyküsünü yayımlamış. Burun karıştırmanın çekiciliğinden kahve falına, Andrei Tarkovski'den LeBron James'e ne ararsanız bu öyküde okura sunulmuş. Ömrünü tamamlamış olan 'Avangarde' dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Adnan Dizer 'Alzheimer Mezarlığı' adını taşıyan öyküsüyle derginin/fanzinin dokuzuncu öykücüsü. 'Yalnız Allah bakidir. İnsan İşgale ve borca doğru orantılı olarak iman ediyor.' diyen Dizer, temiz bir iş çıkarmış.'Üç Jeton'un son öykücüsü Mihrap Aydın. Bir YouTube linki ile başlayan öyküsü 'Deleuze'ün Sokağından', adından da anlaşılacağı gibi, farklı ve zihin açan bir metin. Üç Jeton dergisi/fanzini Ağustos ayında ikinci ve Eylül ayında birinci sayısını çıkartacak ve nihayet bulacak. Sonrasında farklı projelerle tekrar bir araya gelmeyi planlıyor yazarlar. Hatta 'Üç Jeton' öyküleriyle bir sürpriz yapmayı da düşündüklerini söylüyorlar.


12 yıl önce