|

Cuma namazı saat kaçta? 6 Nisan Cuma

6 Nisan Cuma namazı saati, cuma ezanı vakti ile ilgili güncel bilgileri haberimizde. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen namaz vakitleri.

Yeni Şafak
11:36 - 6/04/2018 Cuma
Güncelleme: 12:07 - 6/04/2018 Cuma
Diğer
6 Nisan ​Cuma namazı saati, cuma ezanı vakti ile ilgili güncel bilgileri haberimizde.
6 Nisan ​Cuma namazı saati, cuma ezanı vakti ile ilgili güncel bilgileri haberimizde.

6 Nisan Cuma namazı saati, cuma ezanı vakti ile ilgili güncel bilgileri haberimizde sizlerle paylaştık. Cuma ezanının okunmasıyla Müslümanlar iş ve ticareti bırakarak Cuma namazı için camilere akın ediyor. Cuma namazı akıl baliğ olan ve sağlığı el veren hür her erkeğe farzdır. Cuma namazının hükmü Kur'an ayeti ile sabittir. Hadislerde ve alimlerin sözlerine cuma namazının önemine sıkça değinilmiştir. İki rekat farz bir namaz olan cuma namazının kılınış vakti öğle namazı vaktidir. Peki Cuma namazı saat kaçta kılınıyor, ezan saat kaçta okunuyor. İşte tüm ayrıntılar...

Cuma, Arapça'da cem kelimesinden gelmektedir. Cem, birleşmek, toplanmak manasındadır. Cuma namazı bu mana da Müslümanların bir araya gelmesi ve kardeşlik bilincinin artması için de ayrı bir öneme sahiptir.

CUMA NAMAZI KILININCA ÖĞLE NAMAZI KILINMAZ

Farz olan namazlar, aynî farz (farz-ı ayın) ve kifâî farz (farz-ı kifâye) olmak üzere ikiye ayrılır. Farz-ı ayın olan namazlar yükümlülük çağındaki her müslümana farz olup, her biri ayrı ayrı bunu yerine getirmekle mükelleftir. Farz-ı ayın olan namazlar, her gün beş vakit namaz ve her hafta cuma günleri kılınan cuma namazından ibarettir. Günlük farz namazlar sabah namazı 2 rek‘at, öğle namazı 4 rek‘at, ikindi namazı 4 rek‘at, akşam namazı 3 rek‘at ve yatsı namazı 4 rek‘at olmak üzere toplam 17 (on yedi) rek‘attır. Cuma namazı, cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan ve farz olan kısmı 2 rek‘at olan bir namazdır. Cuma namazı kılınınca ayrıca öğle namazı kılınmaz.

CUMA NAMAZI VAKTİ TİCARETİN YASAK OLMASI

Böyle bir yasak, sadece cuma günü cuma namazı vakti hakkında vârit olmuştur. Âyette, “Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında (ezan okunduğunda) alışverişi terkederek Allah’ı anmaya koşun” (el-Cum‘a 62/9) buyurulmaktadır.

Bu âyetten hareketle İslâm hukukçuları, cuma namazı için bugün iç ezan denilen ezan okunduğu sırada yapılan alım satımların yasaklandığı konusunda görüş birliği etmişlerdir. Hanefîler, bu yasak hükmünü tahrîmen mekruh, çoğunluk ise haram terimi ile ifade ederler. Ancak, bu sırada yapılan akdin feshedilmesinin gerekip gerekmediği hususu tartışmalıdır. Ebû Hanîfe, Şâfiî ve bir rivayette Mâlik cuma ezanı vakti yapılan akdin feshedilmeyeceği görüşündedirler. Çünkü burada asıl amaç cuma namazına zamanında gitmeyi sağlama olup yasak da birinci derecede bu gayeyi temine mâtuftur. Diğer bir ifadeyle ezan vakti yapılan alışverişin hukuken iptal edilip edilmemesi zikredilen yasağın asıl hedefi ve konusu olarak görülmemiştir. Mâlik b. Enes’ten gelen ve Mâlikî hukukçuların çoğunluğunca daha kuvvetli kabul edilen diğer rivayete göre ise, bu esnada yapılan akdin feshedilmesi gerekir. Hanbelî mezhebinde hâkim olan görüş de böyle akdin geçersiz olduğu yönündedir.

CUMA NAMAZI VAKTİ NE ZAMAN?

Cuma namazı öğle namazı vaktidir.

CUMA NAMAZININ FAZİLETİ

Cuma namazı dışında en kuvvetli cemaat, sabah namazının cemaati, sonra yatsı namazının cemaati, sonra ikindi namazının cemaatidir. Ebû Hüreyre'den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "İnsanlar ilk safın sevabını bilselerdi, ön safta durabilmek için kura çekmekten başka yol bulamazlardı. Namazı ilk vaktinde kılmanın sevabını bilselerdi bunun için yarışırlardı. Yatsı namazı ile sabah namazının faziletini bilselerdi, emekleyerek de olsa bu namazları cemaatle kılmaya gelirlerdi" (Buhârî,

“Ezân”, 9, 32; Müslim, “Salât”, 129, 131). Bir başka hadiste de "Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa, gece yarısına kadar namaz kılmış sevabını alır. Sabah namazını da cemaatle kılarsa bütün geceyi namaz kılarak geçirmiş gibi sevap alır" (Buhârî, “Ezân”, 34; Müslim, “Mesâcid”, 260) buyurmuşlardır.

Safların en faziletlisi en ön saftır. Bu fazilet imama yakınlık derecesindedir. Fakat imama en yakın duran kişiler imamlığa ehil olan kişiler olmalı ki imamın abdesti bozulduğunda, hemen birini yerine geçirebilsin


#cuma namazı
#cuma namazı vakti
#cuma ezanı saati
#cuma namazı saati
#cuma
6 yıl önce