|

E-devlet seçmen kaydı sorgulama işlemleri

E devlet seçmen kaydı sorgulama için hemen tıkla. 16 Nisan'da yapılacak olan referandum için vatandaşlar seçmen sorgulaması yapmaya devam ediyor. Yurt içi ve Yurt dışı seçmen sorgulama işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. İşte detaylı açıklamalar.

Yeni Şafak
19:46 - 6/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 20:07 - 6/04/2017 Perşembe
Diğer
​E-devlet seçmen kaydı sorgulama işlemleri
​E-devlet seçmen kaydı sorgulama işlemleri

E-devlet seçmen kaydı sorgulama işlemleri için haberimize bakabilirsiniz. 16 Nisan'da Anayasa değişikliği için yapılacak Referandum Halk oylaması için vatandaşlar sandık bilgilerini öğrenmek için seçmen kaydı sorgulaması yapıyor. E-devlet sistemine giriş yaparak sizler de seçmen kaydı sorgulamasını kolayca yapabilirsiniz. Yurt içi ve yurt dışı seçmen kaydı bilgileri e-devlet sistemi üzerinden TC kimlik no ve şifreler ile öğrenilebiliyor.


Seçim takviminin bazı önemli aşamaları şöyle:

18 Şubat: Muhtarlık bölgesi askı listeleri sabah 08.00'de askıya çıkarılacak. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri de güncellenmek üzere askıya çıkarılacak ve itirazlar başlayacak. Yurt dışı seçmen kütüğü, "
" adresinden ilan edilecek ve itirazlar başlayacak. YSK'nın
adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak.
26 Şubat: Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirilecek. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek ve itirazlar sona erecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazlar Türkiye saati ile 17.00'de sona erecek. Bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları,
adresinden sorgulanacak.

10 Mart: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Yurt dışı seçmenler için oy kullanılacak temsilcilik, tarih aralığı ve yer bilgileri "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek.

11 Mart: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.

27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.

30 Mart: TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK'ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.

31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.

9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

16 Nisan: Oy verme günü.

Referandum Nedir?
Önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek gayesiyle vatandaşlar tarafından yapılan oylama olarak addediliyor. Anayasaların önemli değişikliklerinde referandumla halkın oyuna başvuruluyor. Türkiye'de, Fransa'da ve İsviçre'de yeni anayasaların kabulü bu şekilde olmuştur. Buna Anayasa Referandumu deniyor. Referanduma sunulmuş dünya anayasaları içinde sadece 1946 yılında Fransız Anayasası halk tarafından reddedildi. İkinci Referandumda ise kabul edilmiştir.
Referandum Neden Yapılır?
Referandum halkın direkt olarak yönetimde yer alması anlamına geliyor. Referandum ülke ekonomisi için ciddi bir yüktür. Referandumun anlamı; bizi temsil eden kişilerin aralarında anlaşamadığı ve bu nedenle direkt olarak kişilere kararın bırakıldığı anlamını taşımaktadır. Genel olarak bir ülkede şu nedenden dolayı referandum yapılır.Yasama organı tarafından yapılan kanun ile ilgili, Kanun tasarısı veya kanun teklifinde bulunan bazı bölümler adına karar alınması, Hazırlanan bir kanunun yürürlüğe başlaması için.Son dönemde İngiltere, AB üyeliğinden ayrılmak için bir Referandum yapmış ve direk olarak halkının fikrini almıştır.
#E-devlet
#seçmen kaydı sorgulama
#referandum
#halk oylaması
#sandık bilgileri
#yurt içi seçmen
#yurt dışı seçmen
#e devlet giriş
7 yıl önce