|

Fahreddin Paşa kimdir?

Tarihin, adını altın harflerle yazdığı Medine kahramanı Fahreddin Paşa kimdir, nerelidir, kaç yaşında vefat etmiştir? sorusu tarih cahili Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed'in yaptığı açıklamalar sonrası büyük merak konusu oluyor. Medineyi her şeye rağmen İngilizlere teslim etmeyen Fahreddin Paşa'nın hayatını haberimizde sizlerle paylaştık. Peki Fahrettin Paşa kimdir? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
11:22 - 21/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:05 - 21/12/2017 Perşembe
Diğer
​Fahreddin Paşa kimdir? sorusunun yanıtı haberimizde.
​Fahreddin Paşa kimdir? sorusunun yanıtı haberimizde.

Fahrettin Paşa kimdir? Medine Kahramanı olarak anılan ve gösterdiği askeri başarıyla Medine'ye sahip çıkması büyük bir destan olarak tarihe geçti. Dualarla ve kanla yazılan büyük destanda Fahrettin Paşa büyük bir rol oynuyordu. Petrol sevdası ve dünyaya egemen olma hayalleri İngilizlerin gözlerini Ortadoğu'ya ve Osmanlı için hayati önem taşıyan Medine'ye dikmesine neden oldu. 1914'te Fransa, İngiltere ve Rusya her yerden Osmanlıya saldırıyordu. Aynı zamanda içeriden de hainlerin de harekete geçmesiyle Osmanlının zor döneme girmesine neden oldu. İngiliz Ajanı Arabistanlı Lawrence Suudi Arabistan'da aşiretleri kandırarak emirlik ve hilafet vaatleriyle Osmanlıya karşı kışkırttı.

KAHRAMAN FAHREDDİN PAŞA KİMDİR?

Bu sırada İngilizlerle anlaşan Mekke Şerifi Hüseyin'in isyana hazırlandığı haberinin alınması üzerine Fahreddin Paşa Dördüncü Ordu kumandanı Cemal Paşa tarafından 28 Mayıs 1916'da Medine'ye gönderildi. 31 Mayıs'ta Medine'ye ulaşan Fahreddin Paşa, Şerif Hüseyin'in birkaç gün içinde isyan edeceğini Cemal Paşa 'ya bildirdi. Şerif Hüseyin ve dört oğlu, 3 Haziran 1916'da Medine çevresindeki demiryolunu ve telgraf hatlarını tahrip ederek isyanı başlattı. 5- 6 Haziran gecesi Medine karakollarına saldırdılarsa da Fahreddin Paşa'nın aldığı tedbirler sayesinde başarısız olarak geri çekildiler.

Askeri elbisesini çıkarıp kefenini giyen Fahrettin Paşa son kurşununa kadar Medine'yi savunmaya karar verdi. Artık komutan asker ayrımı kalmamıştı; ümmet vardı. Fahrettin Paşa geri çekilmeyeceğini İstanbul'a bildirdi ve yardım lazım dedi. Çok geçmeden o yardım geldi. Bununla beraber surre alayı Ayrılık Çeşmesi'nde buluştu ve kutsal topraklara gönderildi. Halk tarafından da maddi yardımlar toplanarak kutsal topraklardaki halka dağıtıldı. Millet neyi var neyi yok, toplayıp trenlerle Medine'ye yolladı. Ancak İngiliz uşakları Hicaz demir yoluna döşedikleri mayınları patlatarak trenlerin ulaşımını engelledi. Yardımların ulaşmamasıyla cephanelikler tükendi. Yemek sıkıntısı ve hastalıklar başlamıştı. Yemek sıkıntısının ciddi seviyelere çıktığı günlerde bir gün kılınan öğle namazında hava karardı ve bir çekirge fırtınası çıktı. Buda bir protein demekti. Çekirge fırtınası durduktan sonra Fahrettin Paşa kürsüye çıktı ve müjdeyi verdi. Çekirgenin serçeden farkı yoktur, helaldir, temizdir yiyebilirsiniz, bu bir mucizedir diyerek güçlü kalmanın yollarını vermişti. Tüm kuşatmalara rağmen Medine direniyordu. Medine'yi müdafa eden mücahitler düşmanla süngülerle çarpıştı ve binlerce asker şehit oldu.

Medine Kuşatması'ndan sonra savaş esiri olarak önce 27 Ocak 1919 tarihinde Mısır'a daha sonra da 5 Ağustos 1919 tarihinde Malta'ya sürgün edildi. Sürgün sırasında, savaş suçlularını yargılamak üzere İtilaf Devletleri tarafından İstanbul'da kurulan Kürt Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi adı verilen mahkemece ölüme mahkûm edildi. Ancak Ankara Hükümeti'nin gayretleriyle 8 Nisan 1921 tarihinde Malta'dan kurtulduktan sonra Eylül 1921 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmak üzere Ankara'ya geldi. Başkomutan Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından Güney Cephesi'nde Fransız Ordusu'na karşı savaşan Türk kuvvetlerini birleştirmekle görevlendirildi. Fransızlarla Ankara Antlaşması'nın imzalanmasıyla güneyde savaş sona erince 9 Kasım 1921 tarihinde TBMM tarafından Kabil Büyükelçiliği'ne atandı. Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde önemli rol oynadı.

#Fahrettin Paşa
#Medine
#Osmanlı
#İngilizler
#Fahreddin Paşa kimdir
6 yıl önce