|

İşsizlik maaşı ne kadar oldu? İşte işsizlik maaşı 2016

Çalışanların yakından ilgilendiği konular arasında asgari ücret fiyatından sonra işsizlik maaşı 2016 rakamları da bulunuyor. AK Parti hükümeti 1 Kasım seçimleri sonrası bir çok çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücrete zam yaptı. Yapılan zam sonrası işsizlik maaşlarına da zam yapılması da bekleniyordu. İşte 2016 işsizlik maaşı

Yeni Şafak
18:57 - 23/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:59 - 23/06/2016 Perşembe
Diğer

İşsizlik maaşına zam yapıldı. İşsizlik maaşında alt limit 509 liradan 659 liraya yükseldi, üst limit ise bin 19 liradan bin 318 liraya çıktı. İşsizlik maaşının üst sınırı bin 19 liradan bin 318 liraya çıktı. Yasa uyarınca işsizlik maaşlarında alt ve üst limitler yürürlükteki asgari ücrete göre belirleniyor.



2 MİLYAR LİRA İŞSİZLİK MAAŞI ÖDENDİ


1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren yeni asgari ücret dolayısıyla işsizlik maaşında alt limit 509 liradan 659 liraya yükseldi. Üst limit ise bin 19 liradan bin 318 liraya çıktı. Habertürk'ün haberine göre, işsiz kalmadan önceki brüt maaşı 3 bin 300 lira ve üzerinde olanların işsizlik maaşı, 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere 300 liraya kadar artacak. İşsizlik Sigortası'ndan 2015'in ocak-kasım döneminde 1 milyar 992 milyon lira tutarında işsizlik maaşı ödendi. İşsizlik maaşı tutarı 2013'te 1 milyar 272 milyon, 2014'te ise 1 milyar 658 milyon lira oldu.



4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre;


İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,


Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır,


Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalıdır. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaktır.


Bu şartların sağlanması halinde işsizlik maaşından yararlanılmaktadır.



Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;



600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,


900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,


1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.



HANGİ DURUMLARDA MAAŞ KESİLİYOR?


-İşsizlik maaşı alırken, belediye mücavir alanı içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden.


-Çalıştığı ya da yaşlılık aylığı aldığı tespit edilenler.


-Mesleki eğitimi haklı bir neden göstermeden reddeden veya devam etmeyenler.


-Haklı bir nedene dayanmaksızın İŞKUR tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenler.



*Gerekçeler ortadan kalkınca maaş yeniden başlıyor.



İşsizlik sigortasına başvuru


Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.



İşsizlik sigortası başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır.



İşsizlik ödeneğinin süresi


Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;


- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,



- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,



- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,



süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.



Son 120 günde kesinti sayılmayan haller


Hizmet akitleri 4447/51 inci madde kapsamında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte;



1. Hastalık,



2. Ücretsiz izin,



3. Disiplin cezası



4. Gözaltına alınma,



5. Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,



6. Kısmi istihdam,



7. Grev,



8. Lokavt,



9. Genel hayatı etkileyen olaylar,



10. Ekonomik kriz,



11. Doğal afet,



Nedenleriyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.



İşsizlik sigortası kapsamında sunulan hizmetler



İşsizlik ödeneği alanlara İŞKUR tarafından;



§ İşsizlik ödeneği verilmesi,



§ Genel sağlık sigortası primleri ödenmesi,



§ Yeni bir iş bulma,



§ Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi,



hizmetleri sağlanmaktadır.



İşsizlik ödeneğinden yapılan kesintiler


İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.



Sağlık hizmetinden yararlanma


İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenirken, ilgililer adına sadece genel sağlık sigortası primleri yatırıldığı için, emeklilik yönünden dikkate alınmamaktadır.



İşsizlik ödeneği alırken yapılması gerekenler


İşsizlik ödeneği alınan süre içinde; ikamet adresinin değişmesi, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınması, yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınması, silahaltına alınılması, yurtdışına çıkılması, bir işte çalışmaya başlanması ve mahkeme kararıyla işe iade edilmesi hallerinde durum en yakın İŞKUR birimine 15 gün içinde bildirmelidir Sigortalı işsiz kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödemek zorundadır.



İşsizlik sigortası prim miktarı


İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primini ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.




#İşsizlik maaşı
#işsizlik maaşı 2016
#İşsizlik Sigortası Kanunu
8 yıl önce