|

İstanbul Cuma namazı saati! İstanbul Cuma ezanı vakti!

3 Haziran 2016 Cuma günü İstanbul'da ezan saat kaçta okunuyor. Ramazan ayı öncesi son Cuma olan bugündür. Tüm Müslümanlar bugün Cuma ezanının okunmasıyla Cuma namazı için mescitleri ve camileri dolduracak. Peki İstanbul'da Cuma namazı vakti ve Cuma ezanı saati kaç? İşte yanıtı…

Yeni Şafak
10:49 - 3/06/2016 Cuma
Güncelleme: 07:54 - 3/06/2016 Cuma
Diğer

İstanbul'da Cuma ezanı saat kaçta? Cuma namazı vakti ne zaman? 6 Haziran 2016 Pazartesi günü mübarek Ramazan ayının ilk günüdür. Ramazan öncesi, tüm Müslümanlar için önemli olan Cuma namazı ibadeti için ezanın okunmasıyla alışverişin bırakılması ve namaz için camiye gidilmesi farz-ı ayındır. İstanbul Cuma namazı ezanı saati ve vakti haberimizde sizlerle paylaştık.



için tıklayınız


i için tıklayınız


için tıklayınız


İslâm dini birlik ve beraberliğe büyük önem vermiştir. Günde beş vakit namazın bir arada eda edilmesinin teşvik edilmesi, haftada bir cuma namazı- nın ve senede iki kez olan bayram namazlarının topluca kılınmasının gerekli görülmesi, müminlerin görüşüp halleşmelerine, birbirleriyle yardımlaşmalarına vesile olmak gibi bir anlam taşımaktadır. Bu bakımdan cemaatle namaz esprisi, oluşturulmak istenen birlik ruhunun hem bir göstergesi ve hem de o birlik ruhunun sağlamlaştırıcısı ve devam ettiricisi olmaktadır



Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar


Ramazan ayında sahur, imsak, iftar vb. sözcüklerini sık sık duyarız. Bu sözcüklerin anlamlarını bilmek bunları doğru bir şekilde kullanmamız bize oruç ibadetini doğru, kurallarına uygun bir şekilde yerine getirmemizi sağlar. Orucumuzu sağlıklı bir şekilde yerine getirmek için; niyet etmek, niyetin başlama ve bitme zamanını bilmek, tan ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar orucu bozan şeylerden sakınmak gerekir.



Ramazan ayında iftarın birlik ve beraberliğimize katkısı nedir?


Ramazanda oruç açma vaktinin ayrı bin neşesi vardır. Bütün aile bireyleri hep birlikte sofraya oturur, oruç açma vaktini gelmesini bekleriz. Ezan veya top sesinin duyulmasıyla birlikte orucumuzu dua ile açarız. Yemeğimizi yedikten sonra dua ederek Allah'a şükrederiz. Sonra akşam namazını kılar ve teravih namazı için hazırlıklara başlarız. Bu ayda camiler dolar taşar. Bu durum Müslümanlar arasında sevgi, saygı, hoşgörü, yardımlaşma ve dayanışmanın artmasına neden olur.



Kur'an Meâliyle Kıraat


Fakihlerin namazda kıraat rüknünü diğer rükünlerden daha hafif tuttuğu, bunun yerine getirilmesinde âzami kolaylıklar gösterdiği, hatta bazan -imama uyan kimsede olduğu gibi- bunu aramadığı görülür. Bunun için de kıraat rüknünün ifası için bir âyetin okunması yeterli görülmüş, böylece Arapça bilmeyenlerin veya telaffuzda zorlananların da yerine getirebileceği ortalama bir ölçü konulmuştur. On dört asırlık İslâm geleneği içinde, namazda kıraatın ana dille olması taleplerinin ve bunu konu olan tartışmaların ciddi ölçekte gündeme gelmeyişi de bu kolaylıktan kaynaklanmaktadır. Kıraatin namazda farz olması, Kur'an'ın tanımında mâna ve lafız ayırı- mını veya böyle bir ayırımın yapılıp yapılamayacağını da gündeme getirmiştir. Fakihlerin çoğunluğu böyle bir ayırıma gerek görmezken Ebû Hanî- fe'nin Kur'an tanımında mânaya öncelik verdiği, lafzı da bu anlamın kalıpları olarak gördüğü bilinmektedir. Ancak bu tartışma namazdaki kıraat rüknünün ifa şekline ilişkin olup, bütün fakihlere ve İslâm bilginlerine göre -ibadetin biçimi haricinde-, Kur'an'ın anlamının öncelikli olduğu, onu okumaktan ziyade anlamanın ve içeriğiyle ilgili tefekkürün ana gayeyi teşkil ettiği kuşkusuzdur. Ebû Hanîfe'den başka bütün müctehidlere göre Arapça ezberleyip okuyabilen kimselerin namazda Kur'an'ı asıl dilinden Kur'ân'dan okumaları farzdır. Hanefî mezhebine göre Arapça'ya dili dönmeyen veya ezberleyemeyen kimseler öğreninceye kadar namazda Kur'an'ı (anlamını, meâlini) kendi dillerinde okuyabilirler. “Zelletü'l-karî” bahsinde görüleceği üzere "Namazda, kıraat rüknü yerine getirilirken Kur'an'dan olmayan bir kelime okunursa namaz bozulur." Namazda önemli olan ibadet şuurudur. Okuduğunun mânasını da bilmek ve namazda bunu düşünmek isteyenler, okuyacakları Kur'an'ın namazdan önce meâlini okurlar, mânasını buradan anlarlar, namazda Kur'an'ı asıl dilinden okurken bu mâna ve içerik üzerinde düşünebilirler. Ancak namazın şekli açısından daha önemli ve gerekli olan, mânayı anlamak ve düşünmek değil, ibadet bilinciyle belli bir biçim ve davranışın yerine getirilmesidir. Kaldı ki, dinî âyin ve törenlerin hemen bütün din ve inanışlarda belli bir sembolizm ve bi- çimsellik içerdiği bilinmektedir. Hatta ibadetin haz ve gizeminin biraz da bu biçimde saklandığı söylenebilir.



3 Haziran 2016 Cuma günü İstanbul'da ezan saat kaçta okunuyor. Ramazan ayı öncesi son Cuma olan bugündür. Tüm Müslümanlar bugün Cuma ezanının okunmasıyla Cuma namazı için mescitleri ve camileri dolduracak. Peki İstanbul'da Cuma namazı vakti ve Cuma ezanı saati kaç? İşte yanıtı…





#Cuma namazı
#Cuma ezanı
#Ramazan ayı
#Cuma ezanı saati
8 yıl önce