|

Ne Zaman Emekli Olabilirim? Ne Kadar Emekli Maaş Alabilirim?

Ne zaman emekli olacağını öğrenmek isteyen kişiler e-devlet üzerinden giriş yaparak SGK sekmesini seçmelidir. Ardından ne zaman emekli olacakları hakkında bilgi sahibi olmuş olurlar. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar e-devlet şifrelerini PTT’den alabilirler. Peki, ne zaman emekli olabilirim, ne kadar emekli maaşı alabilirim? İşte ayrıntılar.

16:15 - 2/03/2021 Salı
Güncelleme: 16:19 - 2/03/2021 Salı
Yeni Şafak
Emeklilik ile ilgili detaylar haberimizde.
Emeklilik ile ilgili detaylar haberimizde.

Emekli olma zamanının öğrenilmesi için sigortalı çalışma gün sayısının bilinmesi gerekir. Emeklilik sisteminde 4A yani çalışan kişiler, 4B yani vergi levhalı ve 4C yani memur olarak üç sınıf vardır.

4A Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

4A emekli maaşı çalışan kişiler tarafından alınan emekli maaşı türüdür. Eski ismi ile SSK olan bu emeklilik sistemi e-SGK sitesi üzerinden yapılabilir. Çalışan kişilerin (4A) emekli maaşı sorgulaması için
adlı internet sitesine giriş yapmaları gerekir. Açılan internet sayfasında kişilerin kimlik numarası sicil numarası, baba adı, nufüs ili ve doğum tarihi gibi bilgilerin doldurulması gerekir. Bu bilgiler doldurulduktan sonra çalışan kişiler ne zaman emekli olacağını öğrenebilirler.

4B Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

4B emekli maaşı yani eski adıyla BAĞ-KUR sosyal güvenlik statüsü için emekli maaşı hesaplaması e-devlet üzerinden yapılabilir. 4B emekli maaşı sorgulaması yapılabilmesi için ilk olarak
internet adresine giriş yapılmalıdır. Siteye girildikten sonra “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeenğinden e-devlet kimlik doğrulama işlemi yapılmalıdır. Bu kimlik doğrulama işlemi için kimlik numarası ve e-devlet şifresi gereklidir. E-devlet şifresi bulunmayan kişilerin PTT’den bu şifreyi temin edebileceği söylenebilir. E-devlet şifresine ulaşamayan kişiler için alternative kimlik doğrulama seçenekleri vardır. Bu seçenekler mobil imza ile kimlik doğrulama veya internet bankacılığı ile kimllik doğrulamadır. Kimlik doğrulama işlemi bittiğinde 4B emekli maaşı hesaplamasının yaklaşık olarak yapılacağı hakkında kısa bir bilgilendirme metni sayfada ortaya çıkar. Bilgilendirme metninin alltında yer alan Kurumu seçeneğinden esnaf veya tarım seçenekleri seçilmelidir. Ardından sorgula butonuna basılır. Böylece BAĞ-KUR emekli maaşı otomatik olarak hesaplanmış olur. İternet sayfası bilgileri dışında emekli maaşı sorgulamak isteyenlerin herhangi bir form doldurmaları gerekli değildir.

4C Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

4C emekli maaşı emekli sandığı olarak bilinir. Memur emekli maaşı hesaplaması e-devlet üzerinden yapılabilir. Kamu çalışanları için emekli maaşı hesaplanmasında farklı değişkenler olduğundan her hesaplama kişiye özel yapılır. Memur olarak çalışan bir Türk vatandaşı emekli maaşını öğrenmek isterse öncelikle
internet sayfasına giriş yapmalıdır. Açılan site sayfasında derece (1ile 15 arası), kademe (1 ile 9 arası), ek gösterme, makam, temsil, görev tazminat göstergesi, hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı, ikramiye yılı, aylık tarihi, pay/payda ve kademeli tazminat ek göstergesinin doldurulması gerekir. Bütün bu bilgiler doldurulduktan sonra “Hesapla” butonundan memurlar için emekli maaşı miktarı hesaplanabilir.

Emekli Yaşı Ve SGK Prim Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik yaşı 01.05.2008 tarihinde önce ve sonra sigorta tarihi başlayanlar için farklılık gösterir. Bu tarihten önce sigortalanmış kişilerin emeklilik yaşının belirlenmesindeki ana unsur sigorta başlangıç tarihleridir. Bu tarihten sonra sigortası başlayan kişiler için ise emeklilik yaşı için gerekli olan ana unsur prim gün sayısıdır. SGK prim gün hesaplamalarında bir ay 30 gün iken bir yıl 360 gündür. Kısacası 7200 prim günü 20 yıla denk gelirken 9000 prim günü 25 yıla denk gelir. Emekli maaşına bir örnek verilmek gerekirse 01.05.2008 tarihinden sonra sigorta girişi yapılan bir kadın çalışanın 7200 prim gününü 2035 yılına kadar doldurursa 60 yaşında emekli olabilir fakat dolduramazsa her iki yıl için bir yaş emeklilik yaşı artırılarak 2044 yılında 65 yaşında emekli maaşına sahip olabilir.

#emekli
#emekli maaşı
3 yıl önce