|

Sahurda tok tutan yiyecekler: 2022 Ramazan'da bu besinleri tüketin!

Sahur heyecanı 2022 yılında ilk kez bu gece yaşayanacak. Ramazan ayının gelmesi ile 81 ilde ilk kez bu gece sahura kalkılarak oruca niyet edilecek. Ramazan'da oruç tutacak kişilerin sahurda yediği yiyecekler, oruçluyken günü nasıl geçireceğini etkiliyor. Bunun için sahurda tok tutan yiyecekleri tüketmek, susuzluğa neden olan yiyecekleri tüketmemek önem arz ediyor. İşte Ramazan ayında oruç tutarken tok tutacak ve susatmayacak besin tavsiyeleri ve sahurda yenmemesi gereken yiyecekler...

18:11 - 1/04/2022 Cuma
Güncelleme: 18:55 - 1/04/2022 Cuma
Yeni Şafak
sahurda tok tutan yiyecekler 2022 sahurda susatmayacak yiyecekler
sahurda tok tutan yiyecekler 2022 sahurda susatmayacak yiyecekler

Sahurda tok tutan yemekler ve susatmayacak besinler her Ramazan'da oruç tutan kişiler tarafından araştırılıyor. Ramazan ayının gelmesi ile tok tutan besinler, acıktırmayacak ve susatmayacak yiyecekler sorgulanmaya başlandı. İşte sahur için tok tutacak besin önerileri...

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER NELERDİR?

Yumurta
: Yumurta tokluk veren besinlerin en önemlisidir. Yüksek kaliteli protein içeriği sayesinde mide boşalmasının yavaşlamasını sağlayarak iyi bir iştah kontrolü sağlamaya yardımcı olur.
Tahıllar:
Tam tahıllı ekmek, karabuğday, yulaf gibi liften zengin kompleks karbonhidratlar sahurda mutlaka tüketilmelidir. Bu tahıllar vücudumuzun temel enerji kaynağı olup gün içerisinde daha dengeli bir kan şekeri profili sağlayarak tokluk hissine katkıda bulunur.
Yeşillikler:
Domates, salatalık ve biber gibi çiğ sebzeler mutlaka sahur sofrasında yer almalıdır. Çiğ sebze tüketimi ile artan lif alımı yine mide boşalmasını yavaşlatarak daha uzun süre tokluk hissi sağlayacaktır. Çiğ sebzelere ek olarak sahur menüsüne bir adet taze meyve eklemek bu etkiyi artıracaktır.
Süt ürünleri
: Peynir, yoğurt, süt veya kefir gibi süt ürünlerine yer vermek protein alımına katkı sağlayarak iştah kontrolüne yardımcı olmaktadır.
Kuruyemiş:
Ceviz, çiğ badem, fındık ve tuzsuz zeytin içerdiği sağlıklı yağ asitleri ve diyet lifi sayesinde tok kalmanıza destek olmaktadır.

SAHURDA YENMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, “Oruç tutan herkes mutlaka sahura kalkmalı ve sahurda protein içeriği yüksek, uzun süre tok tutmayı sağlayan, ekstra susuzluk hissine neden olmayacak yiyeceklerle hafif ve doyurucu bir öğün yapmalıdır. İşte sahurda yenmemesi gereken yiyecekler...

BAL, REÇETE, SÜRÜLEBİLEN ÇİKOLATA

Sahurda bal, reçel, sürülebilen çikolata gibi tatlı grubu yiyecekler hem kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek çabuk acıkmaya yol açıyor hem de susatıyor.

RAMAZAN PİDESİ

Ramazanın olmazsa olmaz yiyeceklerinden pideyi sahurda tüketmek doğru değil. Çünkü; besinlerin şeker yükü anlamına gelen glisemik indeksi yüksek yiyecekler çabuk acıkmaya neden oluyor ve pide de glisemik indeksi yüksek bir besin.

Pideyi haftada 2-3 kere 1-2 avuç büyüklüğünde iftarda tüketebilirsiniz. Sahurda; tam tahıllı ekmek tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

PATATES

Patates; yenildikten sonra kısa sürede yeniden acıktıran yiyeceklerden biri. Çabuk acıktırma özelliğinin yanısıra kızartma olarak tüketilirse sağlığa zarar veriyor. Kızartılmış patatesi günlük beslenme alışkanlıklarınız arasından çıkarın; sahurda da tüketiminden kaçının.

KAVUN, KARPUZ, ÜZÜM

Meyveler içerdikleri vitamin, mineral, posanın yanısıra belirli miktarlarda şeker içeriyor. Yüksek şeker içermek aynı zamanda çabuk acıktırmak anlamına geliyor. Özellikle; kavun, karpuz, üzüm gibi diğer meyvelere göre daha yüksek şeker içeren meyveleri sahurda tüketmeyin.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI

Vitamin, mineral ve posadan zengin olan meyve grubunun iftardan 1 saat sonra veya sahurda aşırıya kaçmadan tüketilmesini önerilmektedir. Buna karşın taze sıkılmış dahi olsa meyve suyunu önerilmemektedir.

#sahur
#sahurda tok tutan yiyecekler
#sahurda tok tutan besinler
#sahurda ne yenir
#sahur yiyecekleri
#sahurda susatmayan yiyecekler
#sahurda acıktırmayan yiyecekler
#2022 ramazan
2 yıl önce