|

TEOG sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) yarın yapılacak. 2 milyona yakın öğrencinin gireceği TEOG'da 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? sorusu öğrenciler tarafından merak ediliyor. Yarın yapılacak TEOG sınavında yer alan Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde yanlış doğruyu götürecek mi?

Yeni Şafak
12:00 - 22/11/2016 Salı
Güncelleme: 09:13 - 22/11/2016 Salı
Diğer

TEOG sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? sorusunun yanıtını haberimizde sizlerle paylaştık. 30 dakika teneffüs araları ile yapılacak sınava yaklaşık 2 milyon öğrenci katılacak. Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ile ilgili ayrıntıları ve dikkat edilecek kuralları haberimizde sizlerle paylaştık. İşte ayrıntılar...



TEOG sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?


Daha önce yapılan liselere geçiş sınavları ya da üniversite sınavları başta olmak üzere 4 yanlış cevap 1 doğru soruyu götürürken bu uygulama TEOG sınavları için geçerli değil. Soruya yanlış cevap verseniz de doğru olan cevaplarınız bundan olumsuz etkilenmiyor.



3 Kasım Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 24 Kasım Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek. Her ders için, dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçıkları kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.



Türkçe


Türkçe sorularında öncelikle soru kalıbı tam olarak okunmalıdır. Soru kalıbı tam anlaşılmadan direk cevaplara bakmak bizleri yanıltacaktır. Bu nedenle soru dikkatle okunmalı ve gerekirse sorunun temel kısmının altı çizilmelidir.



Paragraf sorularında paragraf dikkatle okunmalıdır. Karşımıza bazen öyle şıklar çıkabilir ki mantıken doğru olmasına karşın paragrafta ona değinmemişse onu doğru kabul etmememiz gerekebilir.



Sorularda bizden istenen cevabın dışında fazladan bir şey istenmeyeceğini unutmamalıyız.



Soruları acele ve hızlı şekilde okuduğumuzda bazen olumlu-olumsuz, doğrudur-yanlıştır, gibi soru köklerini atlamamıza yol açacaktır. Sınavın kırk dakika olduğunu unutmayalım. Her soruya ayıracak iki koca dakikanız olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.



Bazı soruların cevaplarında tereddüt edebiliriz. Bu durumlarda şıklardan soruya gitmekte bir çözüm yoludur.


Uzun paragraf sorularında önce soru cümlesinin okunup ardından paragrafın okunması, paragrafın daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır.



Uzun paragraf sorularında çelişkiye düşmemek adına gerekirse her şık için yeniden paragrafı gözden geçirin.


Hiçbir soruyu tam olarak emin olmadan işaretlemeyin.



TEOG sınavında yanlış cevapladığınız sorularınız, doğru cevaplara etki etmeyeceğinden sona bıraktığınız sorularda cevap şıklarında eleme yapmaya çalışarak ikiye düşürün ve daha sonra aklınıza en çok uyan şıkkı işaretleyin.



TRT'nin haberine göre Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde dikkat edilecek kuralları şöyle;



Matematik


Matematik soruları temelde dört işleme (toplama-çıkarma-çarpma-bölme) dayanır. Öğrenciler kolay sorularda dahi hızlı ve aceleci davrandığından en basit dört işlemlerinde maalesef hata yaparlar. Bu nedenle soruları sakin ve soğukkanlı bir şekilde yapmalı ve doğru cevabı bulduktan sonra mümkünse cevabı tersten giderek kontrol etmeliyiz.



Bazı sorularda soruya şıklardan gitmekte matematik sınavlarındaki çözüm yollarındandır. Yapmakta zorlandığınız sorularda bu şekilde kolaylıkla çözüm bulabilirsiniz.



Formüle dayalı bir konuda mutlaka o konuya ait tüm formül ve yöntemleri kitapçığa yazınız. Bu size çözümde kolaylık sağlayacaktır.



Yoruma dayalı matematik sorularında soru dikkatle okunmalıdır. Soruda bize verilen veriler soru kitapçığı üzerinde temize çekilerek yeniden yazılmalıdır. Bu şekilde çözüme daha rahat ulaşabiliriz.



Soru kökünde verilen ve tırnak işareti ile belirtilen veya koyu yazılan “en az” , “en çok” gibi ifadelere dikkat etmeli özellikle o kelimenin altı çizilmelidir.



TEOG sınavında yanlış cevapladığınız sorularınız, doğru cevaplara etki etmeyeceğinden sona bıraktığınız sorularda cevap şıklarında eleme yapmaya çalışarak ikiye düşürün ve daha sonra aklınıza en çok uyan şıkkı işaretleyin.



Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi


TEOG sınavının temel mantığı sizden tanım cevabı almak değil bu tanımı yorumlayabilme yeteneğinizi ölçmektir. Bu yüzden Din Kültürü soruları da Türkçe dersi paragraf sorularına benzemektedir ve dikkatle okunmalıdır.


Sınavda sorulacak soruların büyük bir kısmı Kaza ve Kader kısmından çıkacaktır. Bu konu yoruma çok açık bir bölümdür. Sorular içindeki çeldiricilere dikkat etmemiz gerekir.



Her soruyu gerekirse iki defa okumalı ve doğruluğuna tam anlamıyla emin olmadığımız şıkkı cevaplamamalı, tüm soruları cevapladıktan sonra tekrar cevaba bakmalıyız.



TEOG sınavında yanlış cevapladığınız sorularınız, doğru cevaplara etki etmeyeceğinden sona bıraktığınız sorularda cevap şıklarında eleme yapmaya çalışarak ikiye düşürün ve daha sonra aklınıza en çok uyan şıkkı işaretleyin.






#TEOG
#MEB
#TEOG sınavı
#8.sınıf TEOG sınavı
#TEOG sınavı kuralları
7 yıl önce