|

Yozgat Milletvekilleri 24 Haziran 2018 AK Parti - MHP - CHP - İyi Parti

Yozgat 24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekilleri belli oldu. Yozgat ilinde AK Parti - MHP - CHP - İyi Parti'den kimler milletvekili oldu? İşte AK Parti - MHP - CHP - İyi Parti Yozgat milletvekilleri ve seçim sonuçlarıyla ilgili tüm detaylar!

Yeni Şafak
11:34 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 15:44 - 19/06/2018 Salı
Diğer
24 Haziran seçimlerinin sonuçları açıklandı ve 27. dönem Milletvekilleri belli oldu.
24 Haziran seçimlerinin sonuçları açıklandı ve 27. dönem Milletvekilleri belli oldu.

Yozgat seçmeni 24 Haziran seçimlerinde nasıl bir karar verdi? Sandıklar açıldı, oylar sayıldı ve merak edilen sonuçlar açıklandı. Kim, ne kadar milletvekili çıkardı? 27. dönem Yozgat Milletvekilleri kimler oldu? İşte detaylar.

Yozgat AK Parti Milletvekili adayları

Bekir Bozdağ

Yusuf Başer

Sibel Yıldırım

İskender Minar


Yozgat
MHP Milletvekili adayları

İBRAHİM ETHEM SADEF

YUSUF MERTOĞLU

OSMAN GÖZAN

AHMET ÖZBEK


Yozgat
CHP Milletvekili adayları

Ali Keven

Nadir Ünal

Rakibe Özgür Karslıoğlu

Şahin Bozdemir


Yozgat
İP Milletvekili adayları

Ali Keven

Nadir Ünal

Rakibe Özgür Karslıoğlu

Şahin Bozdemir

Yozgat

İlin asıl adı "Bozok" olup, 1927 yılında ismi "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuzların; "Bozok" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "Bozok" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "Yozgat" adı da telaffuz edilmiştir.

"Yozgat" adının menşei konusunda ise, değişik söylentiler ileri sürülmektedir. Bir rivayete göre, Yozgat Saray Köyü'nden (bugün itibarıyla kasaba) itibaren aşağıdan yukarıya doğru kat kat yükselmektedir. Bu kat kat yükselişinden ve rakımının yüksekliğinden dolayı önceleri "Yüz kat" denmiş, zamanla bu isim söylene söylene "Yozgat" halini almıştır.

Diğer bir rivayete göre; Aşiret Reisi Ömer Cabbar Ağa'nın yüzü çopurdu. Bu yüzden kendisine Çopur veya Çapar Koca derlerdi. Söylentiye göre Cabbar Ağa, sürülerini bir yaz günü yaylakta otlatırken karşısına Hızır çıkıyor ve davar sahibi Cabbar Ağa'dan içmek için süt istiyor. Güler yüzlü Ömer Ağa hemen misafirine ikramda kusur etmeyerek, gönül hoşluğu ile sütü ikram eder. Hızır sütü içtikten sonra çok memnun kalır ve Cabbar Ağa'ya "Çobanoğlu, yozuna yoz katılsın, memleketinin adı Yoz-Kant olsun" diyor. Bu sözü söyleyerek kayboluyor. Temeli böyle olan Yoz-Kant söylene söylene Yozgat halini alıyor.

İsmin kaynağı hakkında her ne kadar tatmin edici bir bilgi yoksa da uzun yıllar bu bölgenin böyle anıldığı bilinmektedir.

2. Dönem Kütahya Mebusu Cemil Bey tarafından verilen bir takrir ile Yozgat ismi Bozok olarak değiştirilmiş, bilahare 23 Haziran 1927 tarihinde Bozok Mebusu Süleyman Sırrı Bey ve arkadaşlarının verdiği bir takrirle Bozok ismi tekrar Yozgat olarak değiştirilmiştir. Yozgat adı nasıl Bozok'tan dönüşmüştür, pek anlaşılabilir, bir bilimsellik taşımamaktadır.


#AK Parti Milletvekilleri
#24 Haziran Seçimleri
#Seçim sonuçları
#24 Haziran
#27. dönem milletvekilleri
#Yozgat Milletvekilleri
#Yozgat Milletvekili Seçim Sonuçları
6 yıl önce