|

Bahçeli'den Hükûmet'e Hodri meydan

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisini grup toplantısında konuştu. Bahçeli Başbakan Erdoğan'ın idam çıkışıyla ilgili, "şayet Başbakan Erdoğan idam kararı noktasında samimi ise bu kararı Meclise getirmelidir" dedi.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 13/11/2012 Salı
Güncelleme: 11:04 - 13/11/2012 Salı
Yeni Şafak
Bahçeli'den Hükûmet'e Hodri meydan
Bahçeli'den Hükûmet'e Hodri meydan

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Başbakan Erdoğan madem işi buraya kadar getirmiştir, bu durumda idam cezanın kaldırılması konusunda lazım gelen değişiklik teklifini bir an önce TBMM'ne vermelidir." dedi. Bahçeli, idam cezasının yeniden getirilmesi için her türlü desteği sonuna kadar vereceklerini kaydetti.

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, idam tartışmalarına değindi. "Başbakan Erdoğan bu gündem karmaşası içinde idam tartışmasını Türkiye'nin gündemine sokmuştur." diyen Bahçeli, "2002 yılında, İmralı canisini yağlı urgandan almak için MHP'nin tek başına direnmesine rağmen idam cezasını kaldıranların ve o dönemde bunu destekleyenlerin şimdi çark etmeleri çok hazin bir tecellidir." dedi.

Bahçeli, şöyle devam etti: "Hatırlanacağı üzere, teröristbaşının İmralı'daki mahkeme sürecinin tamamlanmasından sonra verilen idam cezası 25 Kasım 1999'da Yargıtay tarafından onaylanmıştır. Bundan 5 gün sonra, 30 Kasım 1999'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi infaz sürecinin ertelenmesi için devreye girmiştir. Mahkeme İmralı canisinin yaptığı başvurunun sonuçlandırılmasına kadar cezanın infazının ertelenmesi yönünde bir ara karar almıştır. Buradaki amacın, zaman kazanmak ve aradaki dönemde Türkiye'ye siyasi baskı yapılarak idam cezasının kaldırılmasını sağlamak olduğu açıkça ortaya konulmuştur. MHP'nin de ortağı olduğu 57. hükümet döneminde, koalisyon ortaklarımız bu karara uyularak infazın ertelenmesini, bunun Türkiye'nin uluslararası yükümlülüğü olduğunu savunmuşlardır."

"BAŞBAKAN İDAN CEZASININ KALDIRILMASINI HARARETLE SAVUNUYORDU"

Bahçeli, şu ifadeleri kullandı: "Teröristbaşının infazının ertelenmesi baskılarıyla eş zamanlı olarak, Türkiye'de, AB süreci bahanesiyle idam cezasının kaldırılması için yoğun bir kampanya başlatılmıştır. Buna koalisyon ortağımız iki parti de katılmıştır. MHP, bu şekilde yürütülen Öcalan'ı ipten kurtarma operasyonuna tek başına ve sonuna kadar karşı çıkmıştır. Bu durum 57. hükümet ortaklarımızla bir yol ayrımına gelinmesinde başlıca etken olmuştur. Bundan sonra TBMM'de oluşturulan 'Gökyüzü Koalisyonu' sonucu, MHP'nin tek başına karşı çıkmasına rağmen, idam cezası 9 Ağustos 2002'de kaldırılmıştır. Başbakan Erdoğan ve AKP milletvekillerinin önemli bir kısmı da bu yönde karar ve tavır oluşturmuşlardır. Hatta Başbakan Erdoğan idamın kaldırılmasını sevinç içinde karşılamıştır. Dönemin Cumhurbaşkanının daveti üzerine 7 Haziran 2002 günü Çankaya Köşkü'nde yapılan zirve toplantısında AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın idam cezasının kaldırılmasını hararetle savunduğu hala hatırlarımızdadır. Arkasından 3 Kasım 2002'de iktidara gelen AKP zihniyeti, idam cezasının tamamen kaldırılmasını içeren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sözleşmesinin 6 Nolu Protokolünü 15 Ocak 2003'te imzalamış ve bu protokol gereğince 7 Mayıs 2004'te 4771 Sayılı Kanundaki terör, savaş ve yakın savaş suçları cümlesini de çıkartarak teröristbaşının idamının önünü tamamen kapatmıştır."

"YÜZSÜZLÜK DEĞİLSE SİNSİLİK VE KURNAZLIĞIN İLANIDIR"

Bahçeli, "İmralı canisini ipten almak için yapılan şer ittifakı Meclis tutanaklarında ve tarihin şahitliğinde her yönüyle mevcuttur. İmralı avukatlığına soyunarak idam cezasının kaldırılması için seferber olan Başbakan Erdoğan'ın şimdi idam cezasının geri getirilmesine değinmesi eğer yüzsüzlük değilse, yeni bir sinsiliğin ve kurnazlığın ilanı sayılmalıdır. Norveç'te katledilen 77 kişinin derdine düşen Başbakan'ın, şimdiye kadar Türkiye'de teröre kurban giden 30 bin canı aklına dahi getirmemesi anlaşılabilir ve kabul edilebilir gibi değildir. Bu gelişmeler aynı zamanda şunu göstermektedir: 11. yılına giren AKP hükümeti, Milliyetçi Hareket Partisi'nin tam 11 yıl gerisinden gelmektedir." diye konuştu.

"HODRİ MEYDAN"

"Başbakan Erdoğan bu kadar yıl sonra bizimle aynı çizgiye gelmesi kendisi adına bir gelişme olsa da, ikircikli ve yanardöner tutumu açısından siyasi iflas göstergesidir." diyen Bahçeli, şunları sordu: "Sormak lazımdır ki, hükümetinin altına imza attığı 6 Nolu Protokol hala varlığını muhafaza ederken idam cezasından nasıl bahsetmektedir? Bu yolla hangi eksikliklerini örtmeye, hangi amaca dönük yığınak yapmaya ve neyin üzerini kapatmaya çalışmaktadır? Başbakan Erdoğan madem işi buraya kadar getirmiştir, bu durumda idam cezanın kaldırılması konusunda lazım gelen değişiklik teklifini bir an önce TBMM'ne vermelidir. "Milliyetçi Hareket Partisi, bu konuda dün olduğu gibi bugün de aynı kararlılığını koruyacak ve her desteği sonuna kadar vererek idam cezasının tekrar getirilmesini sağlayacaktır. Biz diyoruz ki; hodri meydan."

11 yıl önce