|

Kanal İstanbul ihaleye çıkıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kanal İstanbul projesinin ihalesini 2013'ün ilk çeyreğine yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi. Marmaray'ın 29 Ekim 2013'te açılacağını belirten Erdoğan, çift katlı tüp geçit, üçüncü köprü ve yeni İstanbul havalimanının da 2015'te bitirileceğini kaydetti.

Ekonomi Servisi
00:00 - 13/01/2013 Pazar
Güncelleme: 20:45 - 12/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Kanal İstanbul ihaleye çıkıyor
Kanal İstanbul ihaleye çıkıyor

Başbakan Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin ihalesini 2013'ün ilk çeyreğine yetiştirmek için çalıştıklarını söyledi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) 8. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Bu yıl içerisinde inşallah şöyle ilk çeyrekte yetiştirmeye çalışıyoruz. İstanbul kanalıyla ilgili, Kanal İstanbul Projesi'nin de hazırlıkları yapılıyor' dedi.

29 Ekim 2013'te Marmaray'ın açılışına hazırlandıklarını dile getiren Erdoğan, '2015'te, biraz daha güneyinde, çift katlı tüp geçidin denizin altından açılışı olacak. Yine aynı yıl yetiştirmeye çalışacağız, üçüncü köprüyü bitireceğiz. Bütün bunlar adeta bir zihniyet devrimidir. Bu arada yıllık kapasitesi 100 milyon olan İstanbul Havalimanı'nı inşallah bitireceğiz' diye konuştu. 2008 krizi ile ilgili kendilerine 'Ya siz bu krizden nasıl rahatsız olmadınız? Nasıl bu işi atlattınız? Nasıl bu işi başardınız?' diye sorular geldiğini dile getiren Erdoğan, 'Evvelallah teğet bile geçmedi. Biz dimdik ayakta yolumuza devam ediyoruz. Türkiye'nin G-20'ye girmesi sıradan bir olay değil' diye konuştu.

ASKON''un ''en iyi ekonomi şefi'' ödülüne Yeni Şafak gazetesi Ekonomi Şefi Yakup Kocaman, ''en iyi reel sektör ekonomi programı'' ödülüne ise TVNet''teki Net Bakış programı ile Fikri Türkel layık görüldü. Kocaman ve Türkel plaketlerini Erdoğan''dan aldı.
VERGİNİN YÜZDE 85'İ YATIRIMA

Vergilerin yüzde 85'inin yatırıma dönüştüğüne işaret eden Başbakan Tayyip Erdoğan şu değerlendirmelerde bulundu:

'Ama şu anda bizim topladığımız vergiden hamdolsun faiz giderlerini oranladığımızda yüzde 15, yüzde 16. Gerisi ne oluyor? Gerisi ise yatırımlar. Vergilerin yüzde 85'i yatırıma dönüşüyor. Cumhuriyet tarihi boyunca 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmışken, biz şu 10 sene içerisinde kalkıp da 16 bin kilometre bölünmüş yol yapıyorsak, işte bu imkanlarla bunu yapıyoruz.'

Mustafa Koca

Hükümeti yıkma devri geride kaldı

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca açılışta yaptığı konuşmada, dünya kamuoyunun Türkiye'yi gelişen ülkeler BRIC arasında alarak BRIC-T yaptığını belirterek, 2001 ile karşılaştırıldığında Türkiye ekonomisi çağ atladı, ancak 2023 hedefleri açısından durumu iyice düşünmek gerektiğini söyledi. Tüm faturaları hükümetlere yıkmanın zamanının geçtiğini ve herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Koca, Türkiye'nin hala kamu ve özel sektör olarak dünyaca ünlü 5 markası bulunmadığını kaydetti. Koca, 'Bölgesel entegrasyonun merkezini oluşturmalıyız. O merkeze ciddi anlamda bilgi, teknoloji, ar-ge ve ür-ge değeri katmalıyız. Eğitim yaşımızın ortalama 6,5'larda olması, patent başvurularında 56. sıralarda olmamız bizi bu hedeflerden uzaklara düşüren gerçeklerimizdir. Medeniyet inşasını da, yüksek katma değeri de ancak ileri teknoloji ile yakalayabiliriz' değerlendirmesinde bulundu.

Nijer'e 450 kilometre yol yapacağız

Osmanllı döneminde 15. asırda Sultan Yunus'un Afrika'ya gittiğini, hizmet verdiğini ve İstanbul sevdasını aşıladığını ifade eden Erdoğan, Nijer'de 'İstanbuleva' adında bir şehir kurulduğunu anlattı. Nijer Cumhurbaşkanı'nın kendisinden, başkent Niamey ile İstanbuleva arasındaki 450 kilometrelik yolu yaptırması ricasında bulunduğunu belirten Erdoğan, Türk girişimcilerle anlaştıklarını ve Türk Eximbank olarak bu desteğin verileceğini söyledi.

11 yıl önce