|

Lukoil'e rafineri için Ceyhan önerisi

Hükümet, Türkiye pazarına girmek isteyen ve bu amaçla Zongul'dakta rafineri kurmak isteyen Rus petrol devi Lukoil'e, Ceyhan'ı önerdi

00:00 - 12/08/2006 Cumartesi
Güncelleme: 05:25 - 12/08/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Lukoil'e rafineri için Ceyhan önerisi
Lukoil'e rafineri için Ceyhan önerisi

Zonguldak'a rafineri kurmak üzere lisans başvurusunda bulunan Rus petrol devi Lukoil'e hükümet sürpriz bir öneri yaptı. Ancak birkaç gündür hükümetle görüşen Lukoil yönetimine son toplantıda Zonguldak yerine Ceyhan'a rafineri kurması önerildi.


Kendi petrolünü işleyecek Lukoil ise bu öneriye henüz cevap vermedi. Hükümetin, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nı yapacak Çalık-Eni ortaklığının Rus petrolünü taşıyacak olması nedeniyle Lukoil'i bu gruba ortak etmek istediği yorumları yapılıyor. Böylece Lukoil hem projeye petrol dolum garantisi sağlayacak, hem de kendi petrolünü işlemiş olacak. Lukoil'in Zonguldak'a rafineri kurmayı, Karadeniz'den gelecek kendi petrolünü işleyecek olması nedeniyle istiyor. Lukoil'in hükümetten istediği vergi muafiyeti Zonguldak teşvikli iller kapsamında olmadığı için mümkün görünmüyor. Ancak Lukoil Zonguldak'a rafineri kuracak olursa normal yatırım indirimlerinden yararlanabilecek.


DEVLER CEYHAN'I İSTİYOR

Başbakanlık'ta Enerji Bakanı'nın da katılımıyla yapılan toplantılarda Lukoil yöneticilerine önerilen Ceyhan'a rafineri kurulması projesini devlerin istediği biliniyor. Ceyhan'a rafineri kurmak isteyenler arasında Aydın Doğan'ın Petrol Ofisi ve Rusların bir başka devi olan Gasprom'un yanı sıra Japonlar da yeralıyor. Başbakanlık'ta Lukoil'e Ceyhan'ın önerilmesi üzerine Ceyhan'da 4 devin kapışmasına sahne olacak.



18 yıl önce