|

Merkez Bankası döviz alımına yeniden başlıyor

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, döviz rezervine ihtiyaçları olduğunu belirterek, alımlara önümüzdeki dönemde yeniden başlayacaklarını söyledi

Yılmaz Yıldız
00:00 - 8/11/2006 Çarşamba
Güncelleme: 00:52 - 8/11/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Merkez Bankası döviz alımına yeniden başlıyor
Merkez Bankası döviz alımına yeniden başlıyor

Mayıs ve Haziran ayındaki dalgalanma sonrasında döviz alım ihalalerine ara veren Merkez Bankası, ekonominin rayına oturması ile birlikte yeniden döviz alımına başlayacak. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankanın önümüzdeki dönemde yeniden döviz alımına başlayacağını açıkladı.

MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Merkez Bankası'nın para politikaları ve önümüzdeki dönemle ilgili beklentileri konusunda bilgi veren Yılmaz, enflasyon hedeflerine ulaşılmasını engelleyebilecek riskleri anlattı.

Yılmaz, "(İleriye yönelik beklenen enflasyonu hedeflerinize koyun) diyoruz, geçmişe yönelik endeksleme yapmayın" dedi. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Mayıs ayında döviz alım ihalelerine ara verdiklerini belirterek, "Bugün itibariyle döviz alım ihalesine başlamadık ama önümüzdeki dönemde başlamak durumundayız" dedi.

REZERVE İHTİYAÇ VAR

"Ekonomilerin ve finansal sistemlerin sağlamlığı yaşanan şoklarla sınanmaktadır. Mayıs ve Haziran'da olduğu gibi" diyen Yılmaz, Merkez Bankasının bu dönemde finansal istikrarı sağlamaya yönelik olarak etkin piyasa önlemleri aldığını anlattı. Döviz alım ihalelerine yeniden başlamak durumunda olduklarını kaydeden Yılmaz, "Kamunun borç servisini yapıyoruz. Önümüzdeki 2007-2010 döneminde 43 milyar doların üzerinde borç servisi yapmak zorundayız. Bunun için döviz rezervine ihtiyacımız olacak" dedi.

Yılmaz, Merkez Bankası'nın piyasaya doğrudan müdahale ederek, 2,1 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirdiğini, döviz satışı ihaleleri düzenleyerek, toplam 1 milyar dolar döviz sattığını anlattı.

Durmuş Yılmaz, "bu dönemin önemli bir özelliği, yurt dışına çıkan sermayenin önemli bir bölümünün yerleşik döviz satışları ile karşılanmış olmasıdır" diye konuştu.

PETROL HÂLÂ RİSK

Petrol fiyatlarında son dönemdeki düşüşün kalıcı olup olmadığının henüz belli olmadığını anlatan Yılmaz, hızlı değişikliklerin bir risk oluşturduğunu söyledi.

Yılmaz, kamu çalışanlarına 2007 için öngörülen ücret artışlarının enflasyondaki düşüş sürecine destek vermesinin mümkün olmayacağını belirterek, "Umarım ekonominin diğer sektörleri için ücretlere de bu şekilde yansımaz" dedi.

BAĞIMSIZLIK ÖNEMLİ

Yılmaz, TCMB'nin bağımsızlığının sorgulanmasına yol açabilecek söylem, tartışma ve uygulamaların, politikalar ve hedeflerin güvenirliğini zedeleyebileceği ve bunun maliyetinin çok yüksek olacağının unutulmaması gerektiğini belirtti

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Her defasında her ne kadar (tek haneli enflasyona geldik) dediysek de küçük bir çalkantıda eski alışkanlıklarımız ön plana çıkıyor, korkularımız bizi esir alıyor ve davranışlarımız çok süratli şekilde değişiyor" dedi.

TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyonun 2006 Ekim ayı itibarıyla ilk 10 ay birikimli olarak yüzde 8,01, yıllık bazda ise 9,98 düzeyinde gerçekleştiğini hatırlattı. Yılmaz, 2001'de TCMB'nin kendisine belirlediği enflasyon hedefine ulaşacak şekilde para politikalarını uyguladıklarını dile getirdi.



TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz'ı konuk eden, MÜSİAD Genel Başkanı, "Sadece enflasyonu düşürmeye endeksli, sadece mali istikrara dayalı bir ekonomik politika vizyonu artık yeterli değil" dedi. Bolat, gelişme potansiyeli, işsizliğin önlenmesi ve ihracatın kesintisiz bir şekilde devam etmesi açısından Türkiye'nin yatırım-üretim-istihdam ve ihracata dayalı 'Güçlü Üretim Ekonomisine Geçiş Programı'na geçmesi gerektiğini kaydetti.


Önümüzdeki yıl cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerin yapılacağına da değinen Yılmaz, şunları belirtti:

"Bizim ne cumhurbaşkanlığı seçimine ne de siyasi seçimlere herhangi bir şekilde faiz politikaları ile vesaire ile yön vermemiz mümkün değil, doğru değil, imkansız bir iş... Bizim söylediğimiz şu: bunlar bir risktir, eğer beklentilerde bir bozulma olur, bizim elimizdeki veriler etkilenirse, biz kısa vadeli faiz oranlarıyla bunlara tepki veririz. Bu süreçlerin enflasyon hedeflerimizi etkilemesi durumunda, elimizdeki tek silahımız olan kısa vadeli faizleri kullanmaktan çekinmeyeceğiz."

Yılmaz, "Bugün itibarıyla hükümet yaptığı 2007 bütçesinde çerçeveyi çizdi, makro büyüklükleri belirledi. Sapma olursa biz de kısa vadeli faiz silahını kullanabiliriz" diye konuştu.



Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, fiyat istikrarının henüz sağlanmadığını, fiyat istikrarının sağlanabilmesi için önümüzde epeyce uzun bir yol olduğunu ifade etti. Türkiye'nin son 30 yıldır enflasyonla yaşadığını, tek haneli enflasyona ilk defa 2004'te gelindiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Fiyat istikrarının içinde aş, iş, büyüme, istihdam ve cari açık vardır. Enflasyon 2005'te 7,72 gibi tek haneli rakama düştü fakat bu 'Biz fiyat istikrarını sağladık' demek değil."

Yılmaz, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat'ın, mali piyasaların istikrarına yönelik ekonomik uygulamalardan, katma değer yaratmaya, büyüme ve istihdama yönlenmesi gerektiğine ilişkin sözlerini anımsatarak, TCMB'nin takip ettiği fiyat istikrarı, ekonomik istikrarla, Bolat'ın söyledikleri arasında bir fark bulunmadığını, fakat bunu anlatmaları gerektiğini söyledi.


17 yıl önce