|

Milupa''da GDO alarmı

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları ''Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı'' ürününde GDO tespit etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından doğrulanan analizler nedeniyle ilgili firmaya yasal işlem başlatılacağı belirtildi.

Aybike Eroğlu
00:00 - 27/05/2014 Salı
Güncelleme: 22:41 - 26/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Milupa''da GDO alarmı
Milupa''da GDO alarmı

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin piyasa denetimleri sırasında Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı adlı üründe GDO tespit edildi. Tespit sonrası ürünün Ankara''daki laboratuvarda analizinin yapıldığını anlatan Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, ''Numuneler üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda GDO tespit edildi. Bunun üzerine GDO''lu Milupa''ların ürünlerin toplatılması için 81 il valiliğine yazı gönderildi'' dedi.

KANSER VAKALARI ARTTI

Ürünle ilgili Bakanlığın toplatma kararına işaret eden Özer, ''Bakanlık eğer GDO yoktur deseydi firmayı koruyor mu diye düşünebilirdik. Fakat GDO olmadığı halde bu üründe GDO var denemez. Mahkemenin de bu durumu göz ardı etmemesi gerekir. Hukuki süreç başlarsa bu anlamda ilk dava açılmış olacak'' şeklinde konuştu. GDO''lu ürünlerin pek çok zararı bulunduğuna işaret eden Özer, ''Özellikle üç yaş altı kanser vakalarında ciddi artış var. Bu bebeklerin mama kullanıp kullanmadığını Sağlık Bakanlığı''nın masaya yatırması gerekiyor'' açıklamalarında bulundu.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Numil Gıda''ya ait olan Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı adlı ürünle ilgili piyasa denetiminde GDO tespit edildiği belirtilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıklamasında, ''Bebek mamalarının toplatılması sağlanmış ve ilgili firma hakkında hukuki süreç başlatılmıştır'' denildi. 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu''nda, gıdalarda GDO bulunduranlara 5 ila 12 yıl hapis cezası öngörülüyor

''Tedbir için toplatıldı'' iddiası

Yaşanan olayla ilgili açıklama yapan Numil Gıda A.Ş yetkilileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı''ndan üç farklı laboratuvardan aynı parti numarasına sahip ürünler için mevzuata uygun analiz sonuçlarının çıktığını belirtti. Yetkililer, 28.03.2015 parti no''lu ürünün piyasadan ihtiyati tedbir olarak toplatıldığını iddia etti. Açıklamada ayrıca, ''28.03.2015 parti numaralı Aptamil Tahıl Karışımı ürünümüz, Avrupa Birliği Bebek Beslenmesi Direktifleri''ne uygun olarak üretilip hiçbir şekilde GDO içermemektedir'' denildi.

10 yıl önce