|

Piyasalara net mesaj: Hedefler değişmiyor

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, daha önce yüzde 4 olarak açıklanan 2007 ve 2008 enflasyon hedeflerinin korunduğunu söyledi

Haber Merkezi
00:00 - 14/12/2006 Perşembe
Güncelleme: 00:54 - 14/12/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Piyasalara net mesaj: Hedefler değişmiyor
Piyasalara net mesaj: Hedefler değişmiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, bugün itibarıyla 24 ay sonrasına ilişkin bekleyişlerin yüzde 5,5 civarında seyretmesinin, enflasyon hedeflerinde elde edilen kazanımların “somut bir göstergesi” olduğunu söyledi.

Yılmaz, “ne varki Merkez Bankası (enflasyonda) gelinen noktayı yeterli görmemekte, orta vadeli bekleyişler hedeflerle uyumlu hale gelene kadar da görmeyecektir” dedi. Yılmaz bu arada, Enflasyon Hedeflemesinin ilk yılında (2006), bir dizi arz şoku ile karşılaşıldığını ve enflasyonun “hedefle uyumlu patikanın üzerine” çıktığını bildirdi.

Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası'nın “2007 yılı Para ve Kur Politikası”nı açıkladı.

Durmuş Yılmaz, daha önce yüzde 4 olarak açıklanan 2007 ve 2008 yılı enflasyon hedeflerinin korunduğunu, 2009 yılı hedefinin ise yüzde 4 olarak belirlendiğini bildirdi.

Yılmaz, önümüzdeki dönemde enflasyon hedeflerinin “tüketici fiyat endeksinin yıllık yüzde değişimi” olarak tanımlanmaya devam edeceğini ve geçtiğimiz yıl yayınlanan politika metninde “3 yıl” olarak belirlenen hedef ufkunun, 2007 yılında da süreceğini kaydetti.

Yılmaz, yapısal dönüşüm ve yakınsama süreci tamamlandıkça, daha düşük enflasyon oranlarını hedeflemenin mümkün olacağını da ifade etti.

2 PUANLIK BELİRSİZLİK ARALIĞI

Yılmaz, Merkez Bankası'nın bu mekanizmayı netleştirmek ve uygulanabilirliğini sağlamak için, Enflasyon Hedeflemesine geçiş aşamasında nokta hedef etrafında 'iki puanlık simetrik bir belirsizlik aralığı' oluşturduğunu hatırlatırken, şu bilgileri verdi:

“2007 yılı için, hedef etrafındaki belirsizlik aralığının 2 puan olarak korunmasına karar verilmiştir. Enflasyon, ilgili aralığın altında veya üstünde gerçekleştiği takdirde Merkez Bankası, bu durumun nedenlerini ve tedbirleri hükümete yazacağı bir açık mektupla anlatarak kamuoyunu bilgilendirecektir.”

HESAP VERMEYİ TERCİH ETTİ

Yılmaz bu arada, Merkez Bankası'nın 2006 yılı hedefini yüzde 10 olarak değiştirmiş olması durumunda, 2006 yılı sonunda hedefe ulaşmış olacağını ve kamuoyuna hesap verme durumunda kalmayacağını anlattı, “Ancak Merkez Bankası hedefe değiştirmeyi değil, iletişim politikasının bir pekiştirici unsuru olarak kamuoyuna hesap vermeyi tercih etmiştir” dedi.


Türk Lirası bizim namusumuz herkes işini Lira ile görmeli

Geçtiğimiz haftalarda yaptığı “dövizi olmayan dövizle borçlanmasın” uyarısı hatırlatılarak, bunun tam olarak ne anlama geldiğinin sorulması üzerine de Durmuş Yılmaz, şöyle konuştu: “Bizim itibarımız namusumuz olan para ile Türk toplumu işlem yapmalı, muamelelerini TL ile yapmalı, TL ile tasarruf yapmalı, TL üzerinden yatırım yapmalı. Dolayısıyla biz herhangi bir risk görmüyoruz. Biz ekonominin normalleşmesini ve TL'yi güven ve itibarının artmasını istiyoruz. Bizim söylemeye çalıştığımız bu.“

Döviz geliri olmayıp da döviz ile borçlananların yine de dikkatli olmasını isteyen Yılmaz, “Toplum kendi parası üzerinden işlem yapmalı. Döviz geliri olmayanlar çok dikkatli olmalılar. (Dikkatli olmalılar) derken ilerisi için bir sıkıntı mı görüyoruz? Hayır, Kriz vs. diye bir şey yok. Biz TL'ye itibar kazandırmaya çalışıyoruz. Söylemlerimiz de buna yönelik” dedi.


2007 ocak ayında hükümete enflasyon için açık mektup

Durmuş Yılmaz, Merkez Bankasının Ocak 2007 tarihinde hükümete yazacağı yeni bir açık mektup aracılığıyla, 2006 yıl sonunda enflasyon hedefine ulaşılamamasının nedenlerini anlatacağını ve hedefe yakınsama süresi ile ilgili öngörüleni kamuoyu ile paylaşacağını belirtti. Sonuç olarak Merkez Bankasının, sık sık hedef değiştirmenin “enflasyon bekleyişleri ve fiyatlama davranışlarını” olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığını ve ilerisi için verilen taahhütlerin güvenilirliğini azaltabileceğini” düşündüğünü bildiren Yılmaz, “bu nedenle önümüzdeki dönemde de enflasyonun makul sürelerde hedefe yakınsayacağı öngörüldüğü sürece, hedeflerin değiştirilmemesi esas alınacaktır” şeklinde konuştu. Belirlenen politikaya göre, Para Politikası Kurulu, önümüzdeki dönemde de aylık olarak toplanmaya devam edecek. Bu arada belirlenen takvime göre Para Politikası Toplantı tarihlerinin ayın ortasına alındığı görüldü. PPK, 2007 yılında 16 Ocak, 15 Şubat, 15 Mart, 18 Nisan, 14 Mayıs, 14 Haziran, 12 Temmuz, 14 Ağustos, 13 Eylül, 16 Ekim, 14 Kasım ve 13 Aralık'ta toplanacak. Enflasyon Raporunun yılda dört defa yayımlanması uygulamasına devam edilecek. Finansal İstikrar Raporu da yılda iki

kez yayımlanacak.






17 yıl önce