|

Ramazan diyalog için iyi bir zemin

İslamiyet''le 19 yaşında tanışan ABD Kongresi''nin ilk Müslüman üyesi Keith Ellison, dinsel ve mezhepsel çatışmaları anlayamadığını belirterek ''Bizim aramızda kararı Allah verecek, neden biz birbirimizi öldürüyoruz?'' dedi. Ellison, özellikle Ramazan ayında dinler arası diyaloğun artması gerektiğini söyledi.

Aa
00:00 - 29/07/2013 Pazartesi
Güncelleme: 23:02 - 28/07/2013 Pazar
Yeni Şafak
Ramazan diyalog için iyi bir zemin
Ramazan diyalog için iyi bir zemin

Hıristiyan olarak yetişmesine karşın 19 yaşındayken gittiği mescitte imamın sözlerinden etkilenerek Müslüman olmaya karar veren ABD Kongresi''nin ilk Müslüman üyesi Keith Ellison, Müslüman çocukları, Hıristiyan annesi, Hıristiyan din adamı kardeşiyle, hoşgörü ve sevginin, birbirinin inancını hor görmeden ve hakaret etmeden kardeşçe ve saygıyla yaşamanın varolabildiğinin, ABD''deki en güzel örneklerinden...

EN HASSAS YERİM

Kongre''deki odasının masasında Kur''an-ı Kerim bulunan Ellison, Ramazan ayının kendisi için çok önemli olduğunu belirterek bu ayı her yıl dört gözle beklediğini, bu nedenle ay bittiğinde biraz üzgün hissettiğini dile getirdi. Gençlik yıllarında İslam''la tanışan Ellison, kendi inanç yolculuğunu da şöyle dile getirdi: ''Üniversite okurken Müslüman bir arkadaşımla mescide gittim. İmam Hz. Muhammed''in Yahudi ve inanmayanların bile dahil olduğu anayasa hazırlamasından, kölelerin azadından ve tüm bunların özgürlük ve adalatle ilgili olduğundan ve inanılmaz baskılara rağmen bunları yapmasından bahsediyordu. Bu sözler beni en hassas yerimden vurdu'' dedi. Ellison dinsel çatışmaları da anlamlandıramadığını belirterek ''Ailemde din hiçbir zaman bizi birbirimizden ayırmadı. O nedenle din ve özellikle de mezhep şavaşlarını anlayamıyorum. Bizim aramızda kararı Allah verecek, neden biz birbirimizi öldürüyoruz? Eğer yapmamız gereken herşey Allah içinse ve Kur''an''ın içinde söylenen herşey onun rahmet ve cömertliğine dayanıyorsa, biz nasıl zalim ve adaletsiz olabiliyoruz?'' ifadelerini kullandı. ''Kur''an, ''senin inancın sana benim inancım bana, sen benim inandığıma inanacak değilsin, ben de senin inandığına inanacak değilim de'' diyor. ''En iyi bilen Allah''tır ve aranızda kararı o verecek'' diyor'' şeklinde konuştu.

SURİYE''YE DESTEĞİNİZ HARİKA

Birçok dinler arası diyalog adımı olsa da daha fazlasının yapılması gerektiğine işaret eden Ellison, ''Sorun şu ki, dinler arası diyalogda zaten iyi insanlar bir araya geliyor, asıl diyaloğa ihtiyacı olanlar, iletişimi reddedenler'' dedi. Ellison, diyaloğa açık insanların ise birlik olması, mesela Ramazan ayında Müslümanların, Hıristiyan ve Yahudileri mescit ve camilere davet etmesi gerektiğini kaydetti.

Bu ayda dünyada açlık çekenleri hatırlamanın önemine de işaret eden Ellison, zor durumdaki Suriyelileri hatırlattı ve Türk halkına yardımları için teşekkür etti.


11 yıl önce