|

Asya'da Ramazan...

İslami ilimlerin gelişmesi ve yayılmasında, çok büyük emekleri olan bu kıymetli şahsiyetlerin ve Anadolu Türklerinin Atayurdu olan Asya'da Ramazan farklı bir şekilde yaşanıyor...

Yeni Şafak
08:00 - 16/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:01 - 16/06/2016 Perşembe
Diğer
Asya'da Ramazan dolayısıyla büyük iftar sofraları oluşturuluyor.
Asya'da Ramazan dolayısıyla büyük iftar sofraları oluşturuluyor.

Orta Asya'da Türk boyları ve Arapları birleşerek 751 Talas Savaş'ında Çinlileri büyük bir bozguna uğrattı. Bu savaş sonrası Türk boyları yavaş yavaş Müslümanlığı kabul etmeye başladı. Müslüman olan Orta Asya Türk halkları Buhari, Tirmizi, Serahsi, Farabi, Bahâuddin Nakşbent gibi ilim, fikir ve tasavvuf erbabı nice alimler yetiştirdi. Şimdi ise Asya'da bambaşka bir Ramazan ayı yaşanıyor;

Sovyetler zamanında Ramazan ayında başlayan fişleme yöntemi o zamanlarda Türki Cumhuriyetlerdeki insanların oruç tutmasını engelledi. Ancak Sovyetlerin yıkılmasından sonra Ramazan halkların gündeminden çıkmadı. Özellikle Kazakistan, Özbekistan gibi Türki Cumhuriyetlerde Ramazan ayı ailelerin büyük sofraları birbiriyle paylaşmasıyla çoğalıyor.

156 milyon nüfusu olan Asya ülkelerinden Bangladeş'te ise nüfusun yüzde 31'i açlık sınırında. Türkiye'den giden yardımlar bölgedeki Müslümanların Ramazan ayını güzel bir şekilde geçirmesini sağlıyor.

30 milyon nüfusu olan Nepal'de ise Müslümanlar nüfusun yüzde 5'ini oluşturuyor. Ancak yakın bir tarihte ülkede yeni bir nüfus sayımı yapılmış. Sayım öncesinde Müslümanlar ülke genelinde neredeyse kapı kapı dolaşarak oradaki kardeşlerimize nüfus sayımına katılmalarını, inançlarının İslam olduğunu ve dillerinin de Urduca olduğunu belirtmelerini istemişler. Bunları yerine getiren Müslümanlar ile oran biraz daha artmış.

İran'da ise Ramazan başlayınca bambaşka bir ortam yaşanıyor. Ramazan ayı gelince iftara kadar lokantalar açılmıyor. İftar vakti yaklaştıkça da sokaklar Ramazan coşkusunu yaşayan insanlarla doluyor. İran'da sünnet olduğu için oruç hurmayla açılıyor.

Genelde sahurları herkes kendi evinde geçiriyor, yemeğini yiyor ve namaz için camilere akın ediyor.

Ramazan ayında camiler diğer aylara göre daha kalabalık oluyor. İran'da Ramazan ayında iftarda başka bir eve misafir olmak çok yaygın bir gelenek. Bu gelenek sofraların bereketlenmesini sağlıyor. Misafir gelince evlerde uzun sofralar oluşturuluyor.

#Ramazan
#Asya
#İftar
#Müslüman
8 yıl önce