|

İslam afişlerle yasaklanıyor

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Müslümanlara yönelik başlattığı zulüm sürüyor. Bölgenin merkezi Urumçi’de birçok yere asılı afiş ve broşürlerde İslam'a yönelik belirlenen yasaklar yazılıyor. Afişlerin üzerinde ise “Sincan Medenileşme Ofisi” ibareleri yer alıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 9/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:19 - 9/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Çin'in başlattığı Doğu Türkistan zulmü, içinde bulunduğumuz Ramazan ayında yeniden gündemde. İslam karşıtı tutum sergileyen Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde başkent Urumçi ve Uygurların en yoğun olduğu bölgelerden Kaşgar'da Ramazan yoğun baskılarla geçiyor. Bölgede süregelen yoğun güvenlik önlemleri günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Halk oruç yasağına ilişkin sorulara açık yanıt vermekten kaçınırken, camilerde ibadetler sürüyor.



CAMİLER DOLUYOR


Urumçi başta olmak üzere Uygur bölgelerinde ülkenin geri kalanından farklı olarak yoğun güvenlik önlemleri hakim. Halkın endişeli tavrı ve tepkisi, fotoğraf çekilmesini oldukça zorlaştırıyor. Urumçi'nin merkezinde bulunan Büyük Pazar bölgesindeki Kuruk Köprü Camisi'nde öğle namazında her yaştan Uygur görülebilirken, Müslümanlar ile çocukları da ibadet ediyor.



ÖĞRETMEK YASAK


Diğer yandan, Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasasının ardından bazı konularda yasakların gündeme geldiği ifade ediliyor ve bu yasaklara dair afiş ve broşürler Urumçi'de birçok bölgede görülüyor. Afişlerde, resmi nikahı olmayan çiftlere dini nikah kıyılması, dini yöntemle boşanma işleminin yapılması, okulda öğrenimini sürdüren öğrenci ve reşit olmayanlara namaz kılmak, oruç tutmak ya da Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenme yönünde telkinler yapılması yasaklanıyor. Afişlerin üzerinde “Sincan Medenileşme Ofisi" ibareleri yer alıyor.



ÖZELDE ORUÇ
SERBEST


Bazı Kaşgar Uygurları, oruç yasağı ya da bir kısıtlama ile karşılaşıp karşılaşmadığının sorulması üzerine, özel işletmelerde bir kısıtlama olmadığını bizzat bildiklerini, devlet dairelerinde ise yasak uygulandığı konusunda yakınlarından aldıkları bazı bilgiler bulunduğunu belirtiyor.



Çin baskısı raporlandı


Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı baskı her geçen gün artarken İHH tartışmalara açıklık getirmek üzere Doğu Türkistan raporu hazırladı. Raporda “Camiler tahrip edilmiş, kimi yıkılmış durumda. Her türlü dini kitap Kur'an-ı Kerim dâhil olmak üzere toplanıp ateşe verilerek ortadan kaldırılmış ve dini eğitimler yasaklanmış" ibareleri yer aldı.



#Doğu Türkistan
#Sincan Uygur Özerk Bölgesi
#Urumçi
9 yıl önce