|

Rahman Sofraları yoksulların sığınağı

Moritanya’nın büyük bir kesiminde etkili olan kuraklık nedeniyle göç alan başkent Novakşot’ta “Rahman Sofraları” denilen iftar çadırları büyük ilgi görüyor. Gönüllü gençlerin çalıştığı çadırlarda her akşam yüzlerce Müslüman oruçlarını açıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 04:18 - 4/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Çadırlarda çalışan gönüllülerden Nurettin Velid Baha bu yıl 'Rahman Sofraları'na talebin daha fazla olduğunu söyledi ve ekledi: 'Bir çadırda yaklaşık 300 kişi iftar açıyor. Bu, geçen yıllarla kıyaslandığında yüksek bir rakam.'
Çadırlarda çalışan gönüllülerden Nurettin Velid Baha bu yıl 'Rahman Sofraları'na talebin daha fazla olduğunu söyledi ve ekledi: 'Bir çadırda yaklaşık 300 kişi iftar açıyor. Bu, geçen yıllarla kıyaslandığında yüksek bir rakam.'

Moritanya'nın uzun süredir yeterli yağış almaması yeşil alanların azalmasına, çölleşmenin artmasına, bitki örtüsünün bozulmasına ve toprak mahsulünün azalmasına yol açıyor. Uluslararası kurumlar da kuraklık nedeniyle ülkenin kıtlığın eşiğinde olduğu uyarısında bulunuyor.

GÖNÜLLÜ GENÇLER ÇALIŞIYOR

Kuraklık gibi ciddi bir sorunla karşı karşıya kalan ülkedeki hayır kurumları ve sivil toplum kuruluşları Ramazan ayında harekete geçerek meydanlarda ve hastane önlerinde yüzlerce iftar çadırı kurdu. Her yıl Ramazan ayında kurulan çadırlarda verilen iftarlara bu yıl göçler nedeniyle daha fazla katılım olduğu gözleniyor. Çadırlarda iftar yemeklerinin dağıtımını sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olan gençler üstleniyor. Gönüllü gençler yemek pişirme, çay ve hurmaları hazırlama, dağıtma görevlerini aralarında paylaşıyor.

İŞLERİNİ BIRAKIYORLAR

"Gülümseme ve Emel Derneği" Başkanı Muhammed Vild Muhammed Babah, gönüllü gençlerin Ramazan boyunca çadırlarda verilen yemekleri hazırlamak için işlerini bıraktıklarını, vakitlerini ayırdıklarını söyledi. Bazı gençlerin yemek pişirdiğini, bazılarının tatlıları hazırlayıp paketlediğini anlatan Babah, gençlerin bir kısmının ise çadırları o gün misafir edilecekler için temizlediğini aktardı.

TEBESSÜMLE KARŞILANIYORUZ

İftar çadırlarından faydalanan Abdurrahman isimli Moritanyalı da "Bu çadırlar iftar yemeği bulamayan yoksul ailelerin sığınağı oldu" ifadesini kullandı. Ramazan ayının başından bu yana iftarını çadırlarda açtığını söyleyen Abdurrahman, "Çadırlarda gönüllü gençler bizi tebessümle karşılıyor ve bize hizmet ediyor. Çadırlar temiz, rahat ve donanımlı. Şu anda sadece başkentte mevcut olan bu girişimlerin ülkenin diğer kent ve köylerine de yayılmasını temenni ediyorum" dedi.

#Moritanya
#Novakşot
6 yıl önce