|

Şehzadeler şehrinde Ramazan

"Şehzadeler şehri" Amasya, asırlık ramazan gelenekleri ve yöresel yiyecekleriyle misafirlerine farklı bir Ramazan geçirme imkanı sunuyor.

Yeni Şafak
13:04 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:02 - 24/05/2018 Perşembe
AA
Zamanını Amasya'da geçirmek isteyenler, şehrin tarihi ve turistik bölgelerini gezerek iftar saatini bekliyor.
Zamanını Amasya'da geçirmek isteyenler, şehrin tarihi ve turistik bölgelerini gezerek iftar saatini bekliyor.

Yeşilırmak Vadisi'ndeki Harşena Dağı eteklerine kurulan, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan, bilim adamları, sanatkarlar ve şairler yetiştiren, şehzadelerin eğitim gördüğü Amasya, ramazanda da kültür turizminin önemli noktaları arasında yer alıyor.

  • Şehre gelenlerin ilk durağı, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Harşena Dağı'ndaki Kral Kaya Mezarları ile Amasya Kalesi ve Kızlar Sarayı oluyor.

Müze ve Türbeleri ile öne çıkıyor

Türkiye'nin en fazla özel müzeye sahip illerinden Amasya'da belediye tarafından Ferhat su kanallarının olduğu bölgeye yaptırılan, içinde efsane aşıkların maket ve heykellerinin yer aldığı "Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi" güzel vakit geçirilecek yerler arasında bulunuyor.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentte çok sayıda türbe de bulunuyor. Halifet Gazi, Halkalı Evliya, Hamdullah Efendi, Kadılar ve Kurtboğan Türbesi, Torumtay ve Şirvanlı İsmail Türbesi, ziyaret edilecek mekanlar arasında öne çıkıyor.


Geleneksel yemekleri ile iftar yapılıyorlar

Kentte yaklaşık 600 yıldır devam eden top atışının ardından, belediye bandosunun Harşena Dağı'nda seslendirdiği türküler eşliğinde, Amasya'nın geleneksel lezzetleri çörek, keşkek, yaprak sarması, yağlı katmer, bakla dolması, toyga çorbası ve et yemekleriyle iftar yapılıyor.


"Birçok kültürel değeri barındırıyor"

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, yaptığı açıklamada, kentin her yönüyle geçmişini muhafaza eden, kültürüne sahip çıkan özel şehirlerden olduğunu söyledi. Ramazan aylarında farklı bir havaya bürünen Amasya'da eski günlerin yaşandığına işaret eden Özdemir, şunları dile getirdi:

"Amasya tarihi ve kültürel birçok değeri bünyesinde barındırıyor. Bu sadece sivil mimari ve anıtsal yapılarıyla değil tabii. Amasya'da ramazanlar bir başka geçiyor, yaşlıların özlediği ramazan etkinliklerinin hepsi burada yaşanıyor. Kaleden ramazan topunun atılması, bando takımının kaleye çıkıp marşlarını söylemesi, fırınlarda pide telaşının olması ve teravih namazının ardından belediye bünyesinde düzenlenen Karagöz ve Hacivat oyunları, konserler ve diğer etkinliklerle Amasya'da ramazan dolu, dolu geçiyor."

#Amasya
#Şehzadeler Şehri
#İftar
#Sahur
#Ramazan
#Oruç
6 yıl önce