|

Dünyada 25 milyon kişi kanserle boğuşuyor

ATO'un raporuna göre, her yıl dünyada 11 milyon, Türkiye'de 150 bin kişi kansere yakalanıyor. Kanser, Türkiye'de, ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra geliyor

00:00 - 4/01/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:12 - 4/01/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Dünyada 25 milyon kişi kanserle boğuşuyor
Dünyada 25 milyon kişi kanserle boğuşuyor

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu ve Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü ile birlikte hazırladığı 'Kanser Yükü 2006' raporuna göre, her yıl dünyada 11 milyon, Türkiye'de ise 150 bin kişi kansere yakalanıyor. 2020 yılında bu rakamların yaklaşık yüzde 50 oranında artış göstereceği belirtiliyor.

Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi (IARC-International Agency for Research on Cancer), Ortadoğu Kanser Konsorsiyumu (MECC), Otomatik Çocukluk Çağı Kanser Bilgilendirme Sistemi (ACCIS), Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Hastaneleri ve İzmir Kanser İzleme ve Denetim Merkezi (KİDEM) verilerinin kullanıldığı belirtilen rapora göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kanser, ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada geliyor.

KADINLARDA EN ÇOK MEME KANSERİ GÖRÜLÜYOR

Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi'nin Türkiye ile ilgili 2002 yılı verilerine göre, erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında ile sırayı yüzde 33. 8 ile akciğer kanseri alıyor. Mide kanseri yüzde 8. 7 ile 2. sırada, mesane kanseri yüzde 7. 8 ile 3. sırada, bağırsak kanseri yüzde 6. 7 ile 4. sırada. Kadınlarda en sık görülen kanser türü ise yüzde 24. 2 ile meme kanseri.

Dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 12. 5'i kanserden kaynaklanıyor. Kanser nedeniyle meydana gelen ölümler AIDS, verem ve sıtma yüzünden gerçekleşen ölümlerin toplamından daha fazla. Dünyada bugün yaklaşık 25 milyon kanser hastası bulunuyor. 2002 yılı istatistiklerine göre her yıl 11 milyon kişi kansere yakalanıyor. 2020 yılında bu rakamın yaklaşık yüzde 50 artış göstererek 16 milyona ulaşacağı ve üçte ikisinin gelişmekte olan ülkelerde olacağı tahmin ediliyor.


Sigaranın payı yüzde 50

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü ve Onkoloji Hastanesi Başhekimi, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk'un Türk Pediatrik Onkoloji Grubu adına 2002 yılında yaptığı araştırmaya göre, bin 73 Türk çocukta görülen ilk 5 tümör türü şöyle:

"Lenf kanserleri (yüzde 26. 8), santral sinir sistemi tümörleri (yüzde 21. 1), sempatik tümörler (yüzde 9. 4), yumuşak doku tümörleri (yüzde 7. 5) ve böbrek tümörleri (yüzde 7. 1). "

Rapora göre, tüm kanserlerin yüzde 43'ü tütün, beslenme ve infeksiyonlarla ilişkili. Tüm kanserlerin yüzde 30'undan ise sigara sorumlu. Bilimsel araştırmalar, akciğer, ağız, boğaz, pankreas, mesane, mide, karaciğer ve böbrek kanserlerinin sigara ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Her beş kanser ölümünden birine sigara neden oluyor. Dünyada her yıl 1. 4 milyon kişi sigaraya bağlı kanser hastalıkları nedeniyle ölüyor. Sigara ile birlikte fazla alkol tüketimi de kanser riskini artırıyor ve ağız boşluğu, yutak, yemek borusu, nefes borusu, karaciğer ve meme kanserlerine kapı aralıyor. Sağlıksız beslenme ve kötü yaşam tarzı kansere yol açıyor. Kilo fazlası ve şişman olanlarda, kalın bağırsak, meme, rahim, yemek borusu gibi kanserler sık görülüyor.Örneğin Hepatit-B karaciğer kanserine, İnsan Papilloma virüsü rahim ağzı kanserine, şistozoma mesane kanserine, helikobakter pilori mide kanserine yol açabiliyor. Çevre kirliliği de gelişmekte olan ülkelerde tüm kanserlerin yüzde 1-4'ünden sorumlu.

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyledi.



17 yıl önce