|

Gerçekten epilepsi olmayabilirsiniz!

Uzmanlar uyarıyor: Epilepsi tanısı almış olan hastaların %30 kadarı epilepsi (sar''a) hastası değildir ve antiepileptik ilaç kullanmalarına gerek yok. Gerçekten epilepsi olup olmadığınızı bu belirtilere bakarak öğrenebilirsiniz...

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 13/11/2014 Thursday
Güncelleme: 07:25 - 13/11/2014 Thursday
Yeni Şafak
Gerçekten epilepsi olmayabilirsiniz!
Gerçekten epilepsi olmayabilirsiniz!

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan epilepsi tanısı almış olanların yüzde 30'unun epilepsi olmadığını söyledi ve epilepsiyi şöyle anlattı:

Epileptik nöbet, beyindeki hücrelerin kontrol edilemeyen, ani, aşırı ve anormal deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum. Epilepsi, halk arasında ''Sar''a hastalığı'' olarak bilinir. Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı. Beyin, insan vücudunun ana kumanda merkezi gibi. Beyin hücreleri arasındaki uyumlu çalışma, elektriksel sinyallerle sağlanır. Nöbetin nedeni, bir tür beklenmeyen elektriksel uyarı olarak düşünülebilir. Kısaca; epileptik nöbet beynin kuvvetli ve ani elektriksel boşalımı sonucu oluşan kısa süreli ve geçici bir durum.

100 KİŞİDEN BİRİNDE OLABİLİR

Epilepsi, dünyanın her bölgesinde, erkek ve kadında, her türlü ırkta ve yaklaşık 100 kişide bir oranında görülebilen bir hastalık. Epilepsi hastalığının toplumdaki yıllık eklenen hasta oranı 45/100000 civarında, yani 70 milyon nüfuslu ülkemizde yıllık 30 bin kişinin epilepsili hasta grubuna eklendiği söylenebilir. Ayrıca yaklaşık 20 kişiden birinde yaşam boyunca bir kez nöbet görülebilir ve bu kişilerde daha sonra nöbet tekrarlamayabilir. Epilepsi tanısı almış olan hastaların %30 kadarı epilepsi (sar''a) hastası değildir ve antiepileptik ilaç kullanmalarına gerek yoktur.

Son yıllarda içerisinde epilepsi cerrahisi uygulayan epilepsi merkezlerinin sayısı belirgin derecede artmıştır. EEG/video incelemeleri, MR görüntüleme, PET ve SPECT gibi teknolojideki gelişmeler, epileptojenik alanın daha kesin tanımlanması ve cerrahi adayların daha iyi belirlenmesinde önemli katkıları olmuştur.

''VİDEO EEG TESTİ İLE NÖBET TÜRÜ BELİRLENEBİLİYOR''

Video EEG Monitorizasyon testinde, hastanın devamlı EEG kaydı ve bu esnada yaptığı hareketlerin görülmesi amacıyla da video kaydı yapılır. Bu iki veriyle hastanın epilepsi nöbeti mi yoksa psikolojik ya da epilepsi dışı farklı bir nöbet mi geçirdiğini belirlenir. Epileptik nöbet ise nöbet tipi ve beynin hangi bölgesinden kaynaklandığını ortaya koymak, bu şekilde tedavi planlaması yapılabilir.

Testin yapılmasında amaç; hastanın nöbetini kaydetmek olduğundan, ilaçlarla sık nöbet geçirmeyen hastalarda, hastanın epilepsi ilaçları kesilebilir. Hastane ortamında yapılmasının sebebi hastanın nöbet geçirdiğinde güvende olmasını sağlamak.

EEG elektrotları rutin EEG''deki gibi saçlı deriye bir jel yardımıyla yapıştırılır. Elektrotlar, elektrotların baştaki yerleşim yerini gösteren bir kutuya monte edilir, buradan da ana bilgisayara bağlanıp devamlı kayıta başlanır. Hastanın en az 2 ya da 3 nöbeti kayıt edilinceye kadar hasta yatırılır. Bu uygulamada ki amaç epilepsi hastalığının tanısı ve diğer benzer hastalıklardan ayrımı içinde kullanılır. Ağrısız bir testtir ve hastadaki rahatsızlık epileptik nöbet ise beyinde nerden kaynaklandığının ortaya konulmasını sağlar.

İlaca dirençli epilepsi hastalarındaki kaydın amacı:
Hastanın epileptik nöbetlerinin beynin neresinden kaynaklandığını ortaya koymaktır. Bu bölgenin MRI ve PET tetkiklerinde bir anormallik ortaya konulabilirse hasta epilepsi hastalığından tam kurtarmayı sağlayan epilepsi cerrahisine aday olabilir. Test olmadan epilepsi cerrahisi uygulamak uygun değildir. 3-7 gün arasında süren bu kayıt sırasında tanı koyulup diğer tedavi alternatifleri ortaya konulabilir.
Epilepsi ile karışan hastalıklar:
Bayılma ya da göz kararması, sebebi bilinmeyen ataklar, konfüzyon ve halüsinasyon ya da psikolojik problemlerle olan bayılmalar olarak sayılabilir.

9 years ago