|

Öksürük evde geçmiyorsa...

Havalar serinledi, kapalı alanlarda daha fazla zaman geçiriyoruz. Bu şartlar ister istemez hasta ediyor... Peki ne yapmak gerekiyor?

İha
00:00 - 5/11/2012 Pazartesi
Güncelleme: 12:05 - 5/11/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Öksürük evde geçmiyorsa...
Öksürük evde geçmiyorsa...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç, havaların serinlemesi ve kapalı alanlarda geçirilen zamanın artması ile kış hastalıklarının da yaygınlaştığını söyledi. Dr. Koç, kış aylarında hastalıklara karşı risk grubunun başında KOAH, astım, kalp hastalığı, şeker gibi kronik hastalığı olanların geldiğini kaydetti.

"ÖKSÜRÜK EVDE YAPILAN UYGULAMALARLA GEÇMİYORSA..."

Kış aylarında en sık rastlanan şikayetlerin başında öksürüğün geldiğini belirten Dr. Koç, ''Öksürük gerçekte vücudun bir savunma mekanizmasıdır ve solunum yollarının en üstünden en altına kadar herhangi bir noktadan kaynaklanabilir. Öksürük 3-4 gün gibi kısa süreli olabildiği gibi, bir aydan daha fazla da devam edebilir. 3-4 haftadan uzun süren öksürükler kronik öksürük olarak değerlendirilir ve mutlaka ileri tetkik edilmesi gereklidir. Tedavi uygularken amaç öksürüğü kesmek değil, öksürüğe neden olan sorunu oradan kaldırmak olmalıdır'' dedi. Dr. Koç, öksürüğe; burun akıntısı, boğaz ve baş ağrısı, ateş, kusma, sık ve zor nefes almanın eşlik edebildiğini kaydetti.

"VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIN"

Özellikle risk grubunda yer alan kişilerin kış aylarında her ay hafif üst solunum yolu enfeksiyonları geçirilebildiğini, öksürük kısa süreli ise, ateş ve solunum sıkıntısı eşlik etmiyorsa öksürük ilaçları kullanmaya gerek olmadığını sözlerine ekleyen Dr. Koç, ''Vücut direncini artırmak, dengeli bir beslenme düzeni sağlamak gibi önlemlerle kısa süreli öksürüklerde iyileşme sağlamak mümkündür. Kısa süreli viral enfeksiyon düşünülen kişilerde ilk 5 gün ve ateşsiz öksürük olan kişilere tetkik yapılması gereksizdir. Yüksek ateş varsa, 5. günden sonra devam öksürüklerde ve üç haftadan uzun süren kronik öksürüklerde ileri tetkik yapılır. Akciğer filmi, sinüs filmi ve kan tetkikleri ilk planda yapılması gerekli tetkiklerdir. Öksürük ve ateş ile seyreden hastalıklarda viral veya bakteriyel ayırımı için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Hastalığın iş kaybı ve sağlık kaybı oluşturmaması için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. En basit hastalıkları kronik hastalığı olan kişiler daha ağır geçirmekte ve ciddi sonuçlar doğabilmektedir'' dedi.


12 yıl önce