|

Başbakan Yıldırım'dan bedelli askerlik açıklaması

Başbakan Yıldırım, gündemdeki 'bedelli askerlik çıkacak mı?' sorularına ilişkin konuştu. Yıldırım, bedelli askerlikle ilgili 24 Haziran sonrası işaret ederek, "Biz hükümet olarak, yönetim olarak buna bir çare bulmak mecburiyetindeyiz. İnşallah seçimden sonra ele alacağımız en önemli konulardan biri bu olacak. Çünkü askerlik olmayınca kız vermiyorlar, evlenmen zor oluyor, iş kurman zor oluyor, hayata tutunman zor oluyor. Boşlukta bekliyorsun. Bunu yapmaya hakkımız yok insanlarımıza" dedi.

Yeni Şafak
21:03 - 5/06/2018 Salı
Güncelleme: 21:04 - 5/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Bedelli askerlikle ilgili tarih verildi: 24 Haziran seçimleri sonrası
Bedelli askerlikle ilgili tarih verildi: 24 Haziran seçimleri sonrası
Başbakan Binali Yıldırım, bedelli askerlikle ilgili kritik bir açıklama yaptı. Yıldırım, "
Biz hükümet olarak, yönetim olarak buna bir çare bulmak mecburiyetindeyiz. İnşallah seçimden sonra ele alacağımız en önemli konulardan biri bu olacak.
" dedi.

Yıldırım'ın açıklamasında ayrıca, "Askerlik olmayınca kız vermiyorlar, evlenmen zor oluyor, iş kurman zor oluyor, hayata tutunman zor oluyor. Boşlukta bekliyorsun. Bunu yapmaya hakkımız yok insanlarımıza" ifadelerini kullandı.

Erdoğan da seçim sonrasını işaret etmişti

Katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlik için seçim sonrasını işaret etmişti. Erdoğan, bedelli askerlik için Bedelli askerlik konusunu seçim sonrası Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı ile oturup konuşuruz. Eğer uygun görürlerse biz de önünü açarız." ifadelerini kullanmıştı.

Kurtulmuş: Seçim sonrası

AK Parti hükümetinin gündeminde af olmadığını açıklayan Kurtulmuş, bedelli askerlikle ilgili olarak da "Tabi burada bir yığılma var. Ancak tüm bunlar seçimden sonra gündeme gelecek konular" ifadesini kullanmıştı.

En son bedelli askerlik ne zaman çıktı?

Bedelli askerlik ülkemizde en son 2014 yılında hayata geçirilmişti. İlk olarak 35.000 TL ödeme miktarı ile gündeme gelen bedelli askerlik uygulaması, daha sonra yapılan çalışma ve görüşmeler ile 18.000 TL'ye düşürülmüştü.

Yaş sınırında da yapılan değişiklikler ile daha fazla insanın faydalanması mümkün olmuştur.

Daha önce de 2011’de bedelli askerlik çıkmış ve bedel 30 bin lira olarak belirlenmişti.

Nasıl Bedelli askerlik yapılır?

Bedelli askerlik yapabilmenin 2 şartı vardır bunlar

;1- Dönemlik çıkartılan bedelli askerlik yasaları

2- DAHTE (Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler) 3 sene yurt dışında çalışma şartı

Dönemlik çıkartılan bedelli askerlik yasaları

İkameti Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan 18 yaşını doldurmuş erkekler için geçici olarak çıkartılan yasalarla bedelli askerlik yapılabilir. Bu yasalar dönemsel olarak olarak çıkartılır. Bu yasaların çıktığı dönemde yasaların belirlediği şartları sağlayanlar bedelli askerlikten yararlanabilirler.

Kaç kez bedelli askerlik çıkarıldı?

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde toplamda 10 defa bedelli askerlik yasası çıkmıştır. Bu yasaların çıkarıldığı tarihler ve faydalanan kişi sayısı sırasıyla şöyledir;

1987 18.433

1992 35.111

1999 72.290

2011 69.073

2014 203.824

Geçmiş yıllarda çıkartılan bu yasalarda sadece 2011 yılında çıkartılan yasada ücret 30 bin TL olarak belirlenmiş bunların dışında çıkan yasalarda ise ücret 18 bin TL olarak belirlenmişti.

#Bedelli
#Bedelli askerlik
#Hükümet
6 yıl önce