|

Liderlerin önemi artacak

24 Haziran seçimlerini değerlendiren GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, yeni sistemle seçim barajının anlamsızlaştığını söyleyerek “Belki ileriki dönemlerde baraj kaldırılabilir. Partilerin önemi biraz daha azalıp liderlerin önemi daha da artacak” dedi. Aktaş, 24 Haziran’ın çok ders çıkarılacak bir seçim olduğunu da ifade etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:45 - 27/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İhsan Aktaş
İhsan Aktaş

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, 24 Haziran’da vatandaşın siyasete verdiği mesajı Yeni Şafak’a değerlendirdi. GENAR, sandıkların kapanmasına 1 saat kala araştırma sonuçlarını açıklayarak, Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 51,4, Muharrem İnce’nin yüzde 28,4, Selahattin Demirtaş’ın yüzde 10,5, Meral Akşener’in yüzde 7,6 oranında oy alacağını duyurdu. Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı’nın yüzde 50,8, Millet İttifakı’nın yüzde 37,2 oy alacağı bilgisini paylaşan GENAR’ın araştırmasında HDP’nin aldığı oy oranı 11,6 çıktı.

VATANDAŞ MHP’Yİ YUKARI ÇEKTİ

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, yeni sistemle Türkiye’de seçim barajının anlamsızlaştığını söyleyerek “Belki ileri- ki dönemlerde baraj kaldırılabilir. Partilerin önemi biraz daha azalıp liderlerin önemi daha da artacak” dedi. Aktaş, seçim sonuçlarında MHP hariç sürpriz bir durumun olmadığını ifade ederek “Vatandaş Erdoğan’a büyük bir destek verdi. Bu şekilde de partisini de geride bıraktı. HDP’ye baraj geçirdi ve Demirtaş geride kaldı. MHP’yi yukarı çekti. Çok ders çıkarılacak seçim oldu” dedi.

AKŞENER GÖLGEDE KALDI

Erdoğan’ın oylarından aşağıda kalan AK Parti’ye net mesaj verildiğini belirten Aktaş, vatandaşın Erdoğan’a verdiği desteği partiye vermediğini söyledi.

CHP’nin sosyolojik olarak 22-27 bandında sınırı olduğunu söyleyen Aktaş, “İnce, sosyolojik sınırını yukarıya zorlayan bir performansı çıkardı. AK Parti, İnce ile rekabet etmeyi tercih etti. Ondan dolayı da Akşener’i gölgede bıraktı. CHP ve İYİ Parti arasında ciddi oy geçişleri var. İnce’nin adaylığı, İYİ Parti’nin pozisyonunu bozdu” diye konuştu.

İYİ PARTİ YIKIMA UĞRADI

İYİ Parti’nin yıkıma uğradığını belirten Aktaş, “HDP’nin yüzde 9’luk bir oyu her zaman vardı. HDP’nin oyları cumhurbaşkanlığında Erdoğan ve İnce’ye gitti. CHP de, HDP’ye destek verdi. İYİ Parti’yi destekleyenler de Erdoğan ve İnce’ye oy verdi. Akşener, liderlik sinerjisi oluşturamadı” ifadelerini kullandı.

  • Kaybedenler AA’ya saldırdı
  • Anadolu Ajansı'nın (AA) seçim sonuçlarına ilişkin yayınını değerlendiren medya kuruluşlarının yöneticileri, AA'nın seçim yayınını başarıyla yaptığını belirtti. Yeni Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İdris Saruhan, "Ne yazık ki bazı siyasi partiler halktan bekledikleri oranda destek alamamanın acısını, YSK ve AA'dan çıkarmayı seviyor" dedi. Diğer medya kuruluşlarının yöneticileri şunları söyledi:
  • NTV Sunucusu Oğuz Haksever: "Bir şüphe ortamı oluşturuldu ama bütün bunların doğru çıkmadığı anlaşıldı."
  • CNN Türk Genel Müdürü Bora Bayraktar: "Manipülasyon olduğuna inanmıyorum."
  • Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan: "Seçimde kazanamayan tarafların durumu hazmetmesi biraz zor oluyor. Yenilgiye bir kılıf, bahane arıyorlar, bunun için de belki birilerini suçlamaları gerekiyor."

CHP'LİLER ÖZÜR DİLESİN

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak: "CHP'lilerin kesinlikle kamuoyu önüne çıkıp ilgili kurumlardan özür dilemeleri gerekiyor."

#Seçim
#Türkiye
#İhsan Aktaş
6 yıl önce
default-profile-img