|

7 soruda İstanbul Film Festivali

Ali Murat Güven
00:00 - 12/04/2009 اتوار
Güncelleme: 18:13 - 12/04/2009 اتوار
Yeni Şafak
7 soruda İstanbul Film Festivali
7 soruda İstanbul Film Festivali

1) İstanbul Uluslararası Film Festivali bu yıl kaçıncı kez düzenleniyor?

Türkiye'nin uluslararası alandaki en kıdemli, yanısıra da en prestijli sinema etkinliği olarak kabul edilen İstanbul Film Festivali bu yıl 28'inci kez düzenleniyor.


2) İstanbul Uluslararası Film Festivali bu yıl hangi tarihte başladı, hangi tarihte sona erecek?

Festival, 3 Nisan 2009 Cuma akşamı İstanbul-Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı'nda düzenlenen törenle perdelerini açtı; film gösterimlerine ise ertesi gün başlandı. Organizasyon, 19 Kasım Pazar akşamı yapılacak ödül töreniyle de sona erecek.


3) Bu yılki festivalde kaç yarışma var?

Festivalde bu yıl 4 ayrı başlık altında yarışmalar düzenleniyor. Bunlar sırasıyla şöyle:


-Altın Lale / Uluslararası Yarışma:
Sanat ve sanatçının dünyasını sinemayla buluşturan ya da edebiyat eserlerini beyazperdeye taşıyan filmler, festivalin büyük ödülü “Altın Lale” için yarışacak. Jüri, gerekli gördüğü takdirde, gösterilen özel bir başarı için, bir yönetmen, senarist, oyuncu, görüntü yönetmeni, besteci ya da sanat yönetmenine "Jüri Özel Ödülü" de verebilecek.
- Altın Lale / Ulusal Yarışma:
Türk Sinemasını -özellikle festivale konuk olarak katılan yabancı festivallerin yöneticileri, sinema profesyonelleri ve basın mensupları aracılığıyla- yurt dışında tanıtmayı amaçlayan festivalde, son bir yılda Türkiye'de yapılan nitelikli filmler “Altın Lale” için yarışacak. Ulusal Yarışma'ya katılan filmlerin değerlendirilmesi sonucunda jüri “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu”nun yanısıra, bu yıl ilk kez “En İyi Senaryo” ve “En İyi Müzik” ödülleri verecek. Bu ödüllerin dışında, uygun görülen bir yapıta onursal nitelikte bir “Jüri Özel Ödülü” sunulacak. Yönetmelikte yapılan değişiklikler sonucunda, yine bu yıl ilk kez belgesel ve canlandırma filmler de Ulusal Yarışma'ya başvuru hakkı kazandılar.
- Avrupa Konseyi Film Ödülü (FACE):
Avrupa Konseyi, insan hakları konusunda kamuoyunda ilgi ve bilinç uyandıran, bu konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına yol açan bir filmin yönetmenini Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde “FACE Ödülü”ne lâyık görecek. FACE ödülü, festivalin “İnsan Hakları ve Sinema” başlıklı bölümünde yer alan, toplumsal değişimleri ve kişisel dramları işleyen uzun metrajlı kurmaca filmlerden birine verilecek.
- Nokia Nseries / Kısa Film Yarışması:
Bu yarışmanın ön jürisi, Nokia N96 multimedya bilgisayarla çekilmiş 300'e yakın aday filmin arasından yaptığı elemeler sonucunda ilk 6'ya kalan finalistleri önceden belirledi. Büyük jüri de ilk 3'e kalan yarışmacıları seçecek. İlk 6'ya kalan filmler, Türk filmlerinin başında gösterilirken, ilk 3'ün açıklanacağı ödül töreni ise 8 Nisan 21.30'da Pera Müzesi Salonu'nda yapılacak.

4) Yarışmaların jürileri hangi isimlerden oluşuyor?
Altın Lale Jürisi:
(Başkan) Goran Paskaljevic, Mike Goodridge, Claudia Landsberger, Cristian Mungiu, Ümit Ünal
Ulusal Yarışma Jürisi:
(Başkan) Kutluğ Ataman, Geoff Andrew, Ayşe Kulin, Zeynep Özbatur, Mirsad Purivatra, Bennu Yıldırımlar
Sinemada İnsan Hakları (FACE) Jürisi:
Yamina Benguigui, Jan Kleijssen, Peter Gustafsson, Hüseyin Karabey, Serra Yılmaz
Nokia Kısa Film Jürisi:
(Başkan) Yağmur-Durul Taylan kardeşler (Yönetmen), Kutlukhan Kutlu (Sinema Yazarı), Sertaç Şener (Nokia Türkiye Satış Müdürü), Azize Tan (Festival Direktörü)

5) Bu yılki festivalin yarışmalı ya da yarışmasız bölümlerinde toplam kaç film gösteriliyor?

Bu yılki festival programı, çeşitli başlıklar altında toplam 200 kurmaca ve belgesel filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Ayrıca, 18 Nisan Cumartesi günü saat 16.00'dan itibaren de “Hisar Kısa Film Seçkisi” başlığı altında, son bir yıl içinde Türkiye'de çekilmiş en iyi 10 kısa filmin toplu gösterimi yapılacak.


6) Gösterimler, İstanbul'un hangi sinema salonlarında düzenleniyor?

Film gösterimleri, Beyoğlu'nda Emek, Yeni Rüya, Atlas, Beyoğlu, Pera Müzesi Salonu ile Kadıköy'de Rexx ve Nişantaşı CityLife City's sinemalarında yapılıyor. Bunların yanısıra, başka bazı adreslerde festival programındaki temalarla bağlantılı olarak düzenlenen ustalık sınıfı dersleri, söyleşiler, konser ve partiler gibi ekstralar da var.


7) Festivale ilişkin olarak, günlük gösteri programı, rezervasyon, bilet fiyatları, konuklar, etkinlik adresleri v.b. diğer her türlü bilgi nereden temin edilebilir?

Aradığınız her türlü ayrıntılı bilgiyi, festivalin resmî internet sitesinde bulabilirsiniz.






15 سال واپس