|

Cannes Festivali 60'ıncı yaşında

Ali Murat Güven
00:00 - 18/05/2007 Cuma
Güncelleme: 18:12 - 18/05/2007 Cuma
Yeni Şafak
Cannes Festivali 60'ıncı yaşında
Cannes Festivali 60'ıncı yaşında

60'ıncı Cannes Film Festivali, geçtiğimiz çarşamba günü, Çinli yönetmen Wong Kar-Wai'nin 'My Blueberry Nights' (Benim Blueberry Gecelerim) filminin gösterimiyle başladı. Bu yılki festivalin Türkiye açısından en önemli tarafı ise Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un büyük jüride yer alması.


Festivalde bu yıl, Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın'ın 'Yaşamın Kıyısında' isimli filmi de Altın Palmiye adayları arasında bulunuyor. Bir Türk-Alman ortak yapımı olarak festivale katılan yapıt, Türkiye'den Anka Film, Almanya'dan Corazon International ve NDR ile İtalya'dan Dorje Film'in işbirliğiyle gerçekleştirildi.


Cannes Film Festivalinde 'Quinzaine de Realisateurs' (Yönetmenlerin 15 Günü) kategorisinde yarışacak ikinci Türk filmi ise Semih Kaplanoğlu'nun 'Yumurta' adlı yapıtı. Kaplanoğlu'nun 'Süt' adlı film projesi de 'Atelier' (Atelye) kategorisine seçilmişti.


Jüri başkanı İngiltere'den


Bu yılki Cannes Film Festivali'nin jüri başkanlığını, ünlü İngiliz yönetmen Stephen Frears yapıyor. Sanatçı, sinema dünyasında "My Beautiful Laundrette" (Benim Güzel Çamaşırhanem) ve yakın zamanda çektiği “The Queen” (Kraliçe) adlı yapıtlarıyla tanınıyor. Festival jürisinde, Orhan Pamuk ile birlikte Portekizli oyuncu Maria de Medeiros, Çinli sinemacı Maggie Cheung ve Fransız aktör Michel Piccoli de yer alıyor.


Cannes'da bu yıl 22 film yarışacak, ayrıca 21 film de yarışma dışı gösterilecek. Festival sırasında kurulan film pazarında, dünyanın dört bir yanından gelen yapım ve dağıtım şirketleri ürünlerini küresel ölçekte pazarlama imkânı buluyor.


Festivalde bir ilk: 'Ortak film'


Öte yandan, dünyaca ünlü 35 yönetmen, festivalin 60'ıncı yılı dolayısıyla ortak bir filme imza atacak. Kanadalı David Cronenberg, Finlandiyalı Aki Kaurismaki ve Mısırlı Yusuf Şahin'in de aralarında bulunduğu yönetmenlerin yapacağı bu film, festival kapsamında 20 Mayıs'ta gösterilecek.


'Herkesin Kendi Sineması' adını taşıyan film için 25 ülkeden seçilen 35 yönetmenin her biri, yaklaşık üç dakika sürecek, 'sinema salonlarından esinlenerek, şu anda kafalarından geçenleri' anlatan kısa metrajlı bir film çekecek. Ünlü yönetmenlerin çekeceği bu filmler, daha sonra ortak bir film hâline getirilecek. Ortak film festivalde gösterilirken, Fransız televizyonlarından da canlı yayımlanacak.


Bu ilginç denemeye katkıda bulunacak olan ünlü yönetmenler şunlar: Theo Angelopulos, Olivier Assayas, Bille August, Jane Campion, Yusuf Şahin, Chen Kaige, Michael Cimino, Ethan ve Joel Coen, David Cronenberg, Jean-Pierre ve Luc Dardenne, Manoel de Oliveira, Raymond Depardon, Atom Egoyan, Amos Gitai, Hou Hsiao Hsien, Alejandro Gonzalez Inarritu, Aki Kaurismaki, Abbas Kiarostami, Takeshi Kitano, Andrei Konchalovsky, Claude Lelouch, Ken Loach, Nanni Moretti, Roman Polanski, Raoul Ruiz, Walter Salles, Elia Suleiman, Tsai Ming liang, Gus Van Sant, Lars Von Trier, Wim Wenders, Wong Kar-Wai ve Zhang Yimou.


Dünyanın en önemli sinema etkinlikleri arasında yer alan Cannes Film Festivali, 27 Mayıs Pazar günkü ödül töreniyle sona erecek.



17 yıl önce