|

DOCUMENTARIST 6. İstanbul Belgesel Günleri

DOCUMENTARIST 6. İstanbul Belgesel Günleri'nin kapanış ve ödül törenini, dün akşam Taksim Gezi Parkı''nda gerçekleştirildi.

Aa
00:00 - 10/06/2013 Pazartesi
Güncelleme: 14:08 - 10/06/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
DOCUMENTARIST 6. İstanbul Belgesel Günleri
DOCUMENTARIST 6. İstanbul Belgesel Günleri

Festival yönetiminden yapılan yazılı açıklamaya göre, son 3 gününde programına direniş filmlerini de ekleyen DOCUMENTARIST, hafta boyunca her akşam Gezi Parkı'nda da gösterimler yaptı.

Bine yakın kişinin izlediği kapanış töreninde "Johan Vander Keuken Yeni Yetenek Ödülü" sahiplerine verildi. Ödülün bu yılki kazananı İsviçre''de yaşayan Ufuk Emiroğlu''nun ilk filmi ''Babam, Devrim ve Ben'' (Mon pére, révolution et moi) olurken, Ercan Kesal, Alin Taşçıyan, Bülent Öztürk, Defne Karaosmanoğlu ve Jeroen Gankema''dan oluşan jüri, Doğu Akıncı''nın ''Mustafa''nın Yaşam Zinciri'' adlı belgeseline Özel Mansiyon Ödülü verdi. Emiroğlu'na ödülün yanı sıra, festival ekibi tarafından gaz maskesi hediye edildi.

Genç kuşak belgeselcilerin yaratıcı çalışmalarını desteklemek amacıyla 2010''dan bu yana verilen ve Türkiye''den olduğu kadar yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli belgeselcilere de açık olan "JvdK Yeni Yetenek Ödülü"ne bu sene 17 film aday oldu.

Ödül, "Çok kişisel bir meseleyi ve arayışı, sinema dili ve zanaatının yaratıcı unsurlarını katarak ironik bir yaklaşımla ele alma başarısını gösterdiği için", bir baba-kız ilişkisi üzerinden Türkiye''deki devrim mücadelesinin bir dönemine odaklanan ''Babam, Devrim ve Ben'' filmine verildi.

Yoksul bir ailenin zihinsel özürlü ve şizofreni hastası çocuğunu merkezine alan Doğu Akıncı''nın yönettiği ''Mustafa''nın Yaşam Zinciri'' adlı filmi ise "Görünürdeki gerçekliğin arkasında yatan sosyo-psikolojik gerçekleri tutarlı bir şekilde sunmasındaki başarısı"ndan dolayı "Özel Mansiyon Ödülü"ne değer bulundu.

11 yıl önce