|

Ecelle soluk soluğa bir yarış

1990'lı yıllarda çektiği “Dağcı” ve “Zor Ölüm-2” gibi filmlerle aksiyon sinemasının kalburüstü yönetmenleri arasına katılan Finlandiyalı Renny Harlin, 2000'lerle birlikte girdiği durgunluk dönemini, birbirinden iddialı görsel cambazlıklarla bezediği “12 Tuzak” ile aşmaya çalışıyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 21/06/2009 Pazar
Güncelleme: 11:52 - 21/06/2009 Pazar
Yeni Şafak
Ecelle soluk soluğa bir yarış
Ecelle soluk soluğa bir yarış

12 TUZAK / 12 Rounds

Yapım Yılı ve Ülkesi:
2009, ABD yapımı

Türü ve Süresi:
Polisiye serüven / 108 dakika

Gösterim Dili:
Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen:
Renny Harlin

Senarist:
Daniel Kunka

Görüntü Yönetmeni:
David Boyd

Özgün Müzik Bestecisi:
Trevor Rabin

Kurgu Yönetmeni:
Brian Berdan

Oyuncular:
John Cena (Dedektif Danny Fisher), Aidan Gillen (Miles Jackson), Ashley Scott (Molly Porter), Steve Harris (Özel Ajan George Aiken), Gonzalo Menendez (Özel Ajan Ray Santiago), Brian J. White (Hank Carver), Taylor Cole (Erica Kessen)

İthalatçı Şirket:
Tiglon Film

Dağıtıcı Şirket:
Tiglon Film

İçerik Uyarıları:
Yoğun şekilde polisiye şiddet ve gerilim içerdiğinden dolayı, 15 yaşından küçükler için uygun değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı:

Yıldız Puanı:
* * ½

New Orleans Emniyet Müdürlüğü dedektiflerinden Danny Fisher, milyonlarca dolar tutarındaki soygun parasıyla kaçmaya çalışan dünyaca ünlü terörist Miles Jackson'u zorlu bir takip sonrasında durdurmayı başarır. Ancak, operasyon sırasında Miles'ın yanında bulunan kız arkadaşı bir yanlışlık sonucu öldürülür. Tutuklanıp mahkûm edilen Miles bir yıl sonra hapisten kaçmayı başaracak ve kız arkadaşının ölümünden sorumlu tuttuğu Danny'nin peşine düşecektir. İntikam hırsıyla gözü dönmüş durumdaki terörist, bir yolunu bırakıp baş düşmanının birlikte yaşadığı kız arkadaşı Molly Porter'ı kaçırır; ardından da genç kızın hayatı karşılığında, Dedektif Fisher'dan -gerçekleştirilmesi birbirinden zor- 12 istekte bulunur. Fisher bu 12 isteği de son sürat geçebilirse Molly'nin hayatı ancak o şekilde kurtulacaktır. Böylece, kahramanımız sevgilisinin katledilmesini engelleyebilmek için bu psikopat adamla soluk soluğa bir koşuşturmacanın içine düşer.

1990'lardaki başarıyı bir daha yakalayamadı

“12 Tuzak”, sinemaya ülkesinde çektiği bazı düşük bütçeli filmlerle giriş yapan, 1980'lerin sonlarından itibaren de büyük ümitlerle transfer edildiği Hollywood'da bazen “Zor Ölüm-2” (Die Hard 2, 1990) ve “Dağcı” (Cliffhanger, 1993) gibi çok başarılı aksiyonlara, bazen de “Derin Mavi Deniz” (Deep Blue Sea, 1999) ve “Sürücü” (Driven, 2001) gibi facia düzeyindeki serüven filmlerine imza atan istikrarsız Finlandiyalı yönetmen Ranny Harlin'in kendisini de sadık izleyicilerini de esaslı bir biçimde silkeleyip yeniden özüne, yani “has aksiyon”a geri dönmeye çabaladığı ortalama üstü bir çalışma…
Her ne kadar, yeni filminin konusu “Zor Ölüm-3” (Die Hard 3, 1995) ve “Telefon Kulübesi” (Phone Booth, 2002) gibi bazı popüler filmlerden açıkça aşırma olsa da, Harlin'in aksiyon sineması jargonunu çok iyi bildiği kuşku götürmez bir gerçek.
Öyküdeki cesur dedektif rolüne özellikle fiziksel açısından cuk oturduğu gözlenen Amerikalı eski güreş şampiyonu John Cena ve onun kız arkadaşını psikopat bir teröristin elinden kurtarma çabası, Harlin'in formun zirvesinde olduğu 1990'lı yıllardaki o unutulmaz filmlerindeki gibi kendisini iki saate yakın bir süre boyunca yine soluk soluğa izletmeyi başarıyor.

Bol patlamalı, araba takipli ve diğer bilumum akrobatik gösteriler içeren hızlı aksiyonların meraklılarına hararetle tavsiye olunur.

15 yıl önce