|

Kendini ararken 'hayatının aşkı'nı bulan yıkık bir adam

Hollywood'da imzaladığı ilk sözleşme olan 2006 tarihli “Umudunu Kaybetme”de Will Smith ile çok başarılı bir işbirliği gerçekleştiren İtalyan yönetmen Gabriele Muccino, siyahî oyuncuyla ikinci kez çalışma fırsatı bulduğu “Yedi Yaşam”da da benzer bir sinemasal başarıyı yakalamış durumda...

Ali Murat Güven
00:00 - 15/03/2009 Pazar
Güncelleme: 12:44 - 15/03/2009 Pazar
Yeni Şafak
Kendini ararken 'hayatının aşkı'nı bulan yıkık bir
Kendini ararken 'hayatının aşkı'nı bulan yıkık bir
YEDİ YAŞAM (Seven Pounds)

Yapım Yılı ve Ülkesi:
2008, ABD yapımı

Türü ve Süresi:
Duygusal Drama / 123 dakika

Yönetmen:
Gabriele Muccino

Oyuncular:
Will Smith, Rosario Dawson, Michael Ealy, Barry Pepper ve Woody Harrelson

Senaryo:
Grant Nieporte

Görüntü:
Philippe Le Sourd

Müzik:
Angelo Milli

Kurgu:
Hughes Winborne

İthalatçı Şirket:
Warner Bros.

Dağıtıcı Şirket:
Warner Bros.

İçerik Uyarıları:
İçerdiği yoğun duygusallık ve hüzün nedeniyle, 13 yaşından küçükler için uygun değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı:

Yıldız Puanı:
* * *

“Babalık” ve “fedakârlık” kavramları üzerine yürek burkan mesajlarıyla iki sezon öncesinin en beğenilen filmlerinden biri olarak hatırlanan “Umudunu Kaybetme”, bizim de “sinemasal hatıralar galerimiz”deki ayrıcalıklı yerini çoktan almış durumda… Gerçek bir hayat hikâyesinden beyazperdeye uyarlanan ve gösterime girdiği bütün ülkelerde büyük beğeniyle karşılanan bu yapıt, çağdaş Amerikan sinemasının en popüler siyahî oyuncusu Will Smith'e (o tarihte 9 yaşında olan) sevimli oğluyla birlikte kamera karşısına geçme fırsatı vermiş, bu sayede oluşan güçlü sinerji de filmin inandırıcılık çıtasını bir hayli yükseltmişti.

Eşi tarafından terk edilen işsiz ve yoksul bir babanın evladını ayakta tutabilmek için yaptığı fedakârlıkları alabildiğine yalın bir sinema diliyle anlatan “Umudunu Kaybetme”, bu kalibrede bir prodüksiyona göre gişede sürpriz sayılabilecek bir başarı elde ederken, elde edilen parlak sonucun ardında ise Smith ve oğlu kadar pay sahibi bir başka isim daha dikkati çekmekteydi: Filmin İtalyan asıllı genç yönetmeni Gabriele Muccino…

“Duygulara seslenen film” yapmakla “duygu sömürüsü yapmayı” birbirinden net olarak ayıran, egzejerasyondan bütünüyle uzak tuttuğu sinema diliyle “Umudunu Kaybetme”yi 2007'de Hollywood'un “Babam ve Oğlum”una dönüştüren Muccino, Yeni Dünya'daki bu ilk işinde yakaladığı yüksek başarıyı özenle bir kenara kaydetmiş yapımcıların da arzusu ve teşvikiyle, sette kimyasının çok iyi uyuştuğu anlaşılan Smith ile birlikte iki yıl aradan sonra şimdi yepyeni bir projeye daha imza atmış bulunuyor.


'YARDIMA MUHTAÇ 7 KİŞİ'NİN İZİNDE

“Yedi Yaşam”, geçmişinde peşini bırakmayan büyük bir sırrın kefaretini ödemek amacıyla, tamamen yabancı yedi kişinin hayatlarını kökten değiştirmeye çalışan bir adamın öyküsü üzerine kurulu… Planını yürürlüğe koyduğunda hiç bir şey kahramanımız Ben Thomas'ı durduramayacaktır. Ya da en azından o böyle düşünmektedir. Fakat, eyleme geçmesinin ardından, Ben'in hiç beklemediği türden sürpriz bir gelişme olur. Hayatlarına sızdığı bu yabancılardan birine âşık olacak ve âşık olduğu kadın da onu adım adım değiştirmeye başlayacaktır.

İzleyiciyi kısa sürede avucuna alan güçlü bir gizemin yanısıra, şaşırtıcı bir aşk hikâyesi de sunan “Yedi Yaşam”, hayat ve ölüm, pişmanlık ve bağışlama, yabancılar ve dostluk, aşk ve kefaret üzerine kışkırtıcı sorular soruyor ve insanların kaderlerini şaşırtıcı biçimde birbirine bağlayan noktalara dikkatlerimizi çekiyor.

Her şeyin 7 isimden oluşan bir listeyle başladığını görüyoruz: Ben Thomas, Holly Apelgren, Connie Tepos, George Ristuccia, Nicholas Adams, Ezra Turner ve Emily Posa… Bu isimlerin yegâne ortak noktaları ise her birinin özel hayatlarında kritik birer dönüm noktasına ulaşmış ve umutsuz derecede -maddî, manevî ya da tıbbî- yardıma muhtaç kişiler olmalarıdır. Ayrıca, yine hiç biri de Ben'in “kefaret planı”nı uygulamak üzere kendisini seçtiğinden haberdar değildir. Fakat, hayat dolu bir kalp hastası olan Emily Rosa, Ben'in imkânsız sandığı bir şeyi yaparak planın gidişâtını bütünüyle değiştirir. Genç kadın, duygusal olarak gitgide yakınlaştığı bu adamın dünyaya yönelik kötümser bakışını da altüst edecektir.


BAŞARILI İKİLİ TEKRAR SAHNEDE

Yönetmen Muccino ve birlikte daha bir çok projeye imza atacakları âşikâr olan gözde oyuncusu Smith, medyaya verdikleri mülâkatlarda, bu filmde kendilerini çeken en güçlü tılsımın beyazperdede değişik bir aşk hikâyesi anlatma fırsatı olduğunu belirtiyorlar. Yalnızca öngörülemeyen, derin bir ilişki değil, aynı zamanda da bencillikten uzak, aşkın bağışlatıcı gücü hakkında bir hikâye…

“Senaryoda beni çeken en önemli yön, kendi başına bir aşk ilânı olan gizemli bir yolculuğu anlatmasıydı” diyor Muccino, “Bana göre bu hikâye, ruhu geçmişteki kayıpları tarafından esir alınmış ve yepyeni bir hayat sürmek için de beklenmedik bir fırsat elde eden bir adamla ilgili… Muazzam miktarda duygusallık içeren, zorlayıcı, rahatsız edici ve dokunaklı bir aşk hikâyesini işledim. Fikir ve ilham değiş tokuşunun bu kadar inanılmaz olduğu böyle bir film de yalnızca Will Smith'le gerçekleşebilirdi.”

Öte yandan, Smith'in de filmi hakkında yönetmeniyle benzer şeyler düşündüğünü görüyoruz. “Yedi Yaşam, beklenmedik bir sonla noktalanan, son derece sıradışı bir 'bedel ödeme' hikâyesi” diyor ünlü yıldız, “Amacımızı bulmakla, hayatımıza anlam yüklemek için duyduğumuz güçlü ihtiyaçla ilgili fikirler beni çok etkiledi. Böylesine inanılmaz, modern bir aşk hikâyesini beyazperdede daha önce gördüğümüzü hiç sanmıyorum. Gabriele'in liderliğini yaptığı ekip, insanî duygularla ilgili çok kuvvetli bir içgörüye sahip; onu nasıl bulacaklarını ve besleyeceklerini iyi biliyorlar. Bu yeteneklerinin üzerine bir de Rosario Dawson ve Woody Harrelson gibi büyük oyuncuları kadroya dahil ettiklerinde, gerçek bir başarı formülü yakaladıklarını hissettim. Ayrıca, bu proje aktör olarak beni ilgilendirmeye devam eden temel bir insanî mesele hakkında izleyiciye -“Umudunu kaybetme”den sonra- yeni sözler söylemek için de önemli bir fırsat oluşturuyordu: Biz insanlar, yaşadığımız büyük travmaları nasıl atlatırız? Hayatımızda her şey ters gitse bile hangi yöntemle toparlanabilir ve yolumuza nasıl devam edebiliriz? İşte, bizim filmimiz de hayattaki bu gibi ciddi sorunların üstesinden gelme yöntemleri üzerine son derece değerli sözler söylüyor.”

İşi bilen kurt yapımcılar, Muccino ve Smith'i kendi hallerine bırakmayıp yeniden bir araya getirmekte sonuna kadar haklılar… Çünkü, bu ikili ortak bir projenin içinde yer aldığında ortaya sinemasal anlamda gerçekten de lezzetli bir mönü çıkıyor. Nitekim, Batı ülkelerinde bizden kısa bir süre önce gösterime giren “Yedi Yaşam”, hem büyük bir izleyici beğenisi, hem de eleştirmenlerin cömert taltifleriyle karşılandı; dahası gişede iki yıl önceki “Mutluluk Arayışı”nı bile geride bırakan bir başarı elde etti.

Sonuç itibarıyla, “Yedi Yaşam”, Mahsun Kırmızıgül'ün “Güneş'i Gördüm”üyle birlikte bu hafta sonu sinema salonlarındaki en zengin içerikli iki gösteriden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle duygusal yönleri baskın sinemaseverlerin, Smith ve ona eşlik eden bir dizi usta oyuncunun göz alıcı performansları eşliğinde akıp giden, yüksek düzeydeki yönetmenliğiyle de “aşk sineması”nı doğru yorumlayan bir sanatçının damgasını taşıyan bu sağlam dokunmuş filmi başından sonuna dek büyük bir damak tadı eşliğinde izleyeceklerine hiç kuşkum yok.


15 yıl önce