|

'Millî felaket' şimdi de Cannes Festivali'nde...

İngiliz televizyonculuğunun komedi sinemasına Charlie Chaplin'den sonraki en büyük armağanı olan “Bay Bean” nâmlı Rowan Atkinson, mide krampları eşliğinde gülmeyi bir kez daha garanti eden yeni serüveninde, hayranlarınca mâlum olan sakarlıklarını bu kez Britanya sınırlarının dışına taşıyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 19/05/2007 Cumartesi
Güncelleme: 18:47 - 18/05/2007 Cuma
Yeni Şafak
'Millî felaket' şimdi de Cannes Festivali'nde&#823
'Millî felaket' şimdi de Cannes Festivali'nde̷

BAY BEAN TATİLDE

(Mr. Bean's Holiday)


2007, İngiltereYapımı


Yönetmen: Steve Bendelack

Oyuncular: Rowan Atkinson, Max Baldry, Emma de Caunes, Steve Campos, Willem Dafoe

Süre: 90 dakika

İçerik uyarıları: Her yaştan izleyici için uygundur.

Yabancı sinemaseverlerden aldığı puan: 6.2 / 10 (Kaynak: www.imdb.com)

Dağıtıcı Şirket: UIP


* * *


Yaşadığı bölgenin kilisesinin düzenlediği piyangoda ödül olarak Güney Fransa'da bir haftalık tatil ve bir de son model video kamera kazanan Bay Bean, kendisini çocuklar gibi sevindiren bu büyük fırsatı değerlendirmek üzere hemen yola koyulur. Manş Denizi'ni suyun altından aşan Eurostar trenine atladığı gibi Fransa'ya geçen kahramanımız, bir yandan yeni kamerasıyla bol bol turistik görüntü çekerken, diğer yandan da sakarlıklarıyla yavaş yavaş ortalığı birbirine katmaya başlar. İlk kez pasaport sahibi olup yurt dışına çıkan yıkım ustası Bean'in hedefinde bu kez, tam da o sıralarda dünyaca ünlü film festivaline ev sahipliği yapmakta olan Cannes kenti vardır.


1990'lı yılların başlarında İngiliz komedyen Rowan Atkinson tarafından, bu ülkenin televizyonlarında haftalık bir komedi dizisi olarak hazırlanıp yayınlanmaya başlanan “Bay Bean'in Serüvenleri”, kısa süre içinde önce Britanya'da ardından da dünyanın dört bir köşesinde kendisine kalabalık bir hayran kitlesi toplamıştı.


Bean'i yalnızca beyazcamda izlemekle yetinmek istemeyen hayranları, onun -çevresindekilere hayatı dar ettiği- muhteşem sakarlık gösterilerini beyazperdede de görmek isteyince, yönetmen Mel Smith kolları sıvadı ve 1997 yılında Atkinson'un sinema filmi formatındaki ilk serüvenini çekti. “Bean” adını taşıyan bu ilk uzun metrajlı deneme de tıpkı dizi gibi ortalığı birbirine katacak ve kahramanın fanatik tutkunları, “slapstick” (sakarlık gösterisi) türü komedinin Charlie Chaplin'den sonraki bu en büyük ustasını perdedeki uzatılmış serüvenleriyle izlemekten büyük keyif aldılar.


Şimdi de bir başka İngiliz yönetmen, Steve Bendelack, izleyenlerin midesine gülmekten kramplar sokan bu sıska adamın yol açtığı felaketlere uluslararası bir boyut kazandırıyor ve Bean'i Cannes Film Festivali'nin en civcivli zamanlarında Fransa'ya gönderiyor. İlk çıktığı dönemden bu yana “disaster” (millî felaket) olarak lanse edilen kahramanımızın bu yeni serüvenine de “Millî Felaket pasaport sahibi oldu” sloganı uygun bulunmuş.


Son bir kaç yıldır “Bean”i artık televizyon programları için canlandırmayı bırakmış olan Atkinson yine çok formunda, espriler bir kez daha çatlatıcı cinsten. Ayrıca film de özenle çekilmiş ve gerçekten çok güzel görüntülere sahip. “Müfreze” (Platoon) ve “Missisippi Yanıyor” (Missisippi Burning) gibi “ağır” ve de artık klasikleşmiş filmlerden tanıdığımız ünlü Amerikalı aktör Willem Dafoe'nin bu yeni Bean serüveninde küçük bir rolde boy göstermesi ise filmin en ilginç sürprizlerinden biri.


“Bay Bean”i geçmişte TRT'de yayımlanan serüvenlerinden, yanısıra da on yıl önceki sinema filminden tanıyor ve seviyorsanız, bu yeni yapım size ailenizin büyük-küçük bütün üyeleriyle birlikte keyifli bir 90 dakika vaad ediyor. Hafta sonunda doyasıya gülmek için bire bir…



17 yıl önce