|

Yeryüzünün en çetin ceviz coğrafyasında

Efsanevî “Kaptan Cousteau çekim ekibi”nin iki eski üyesi olan Thierry Piantanida ve Thierry Ragobert, “Beyaz Gezegen”de giriştikleri meşakkatli mücadeleden alınlarının akıyla çıkmayı başarırken, Kuzey Kutbu'nun karmaşık eko-sisteminin buz ve kardan çok daha fazlasını içerdiğini müthiş bir sinemasal başarıyla gözler önüne seriyorlar.

Ali Murat Güven
00:00 - 2/06/2007 Cumartesi
Güncelleme: 00:45 - 2/06/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeryüzünün en çetin ceviz coğrafyasında
Yeryüzünün en çetin ceviz coğrafyasında
BEYAZ GEZEGEN

(LE PLANET BLANCHE)

2006, Kanada-Fransa ortak yapımı BELGESEL FİLM

Yönetmenler
: Thierry Ragobert ve Thierry Piantanida

Oyuncular
: Kuzey kutup bölgesi hayvanları

Görüntü yönetmenleri
: Thierry Machado, Martin Lederc, David Reichert, Jerome Bouvier, François de Riberolles

Süre
: 86 dakika

İçerik uyarıları
: Her yaştan izleyici için uygundur.

Yabancı sinemaseverlerden aldığı puan
: 6.8 / 10 (Kaynak: www.imdb.com)

Dağıtıcı Şirket
: Bir Film

* * *


Hayatın sınırlarını zorlayan şartlara ayak uydurmuş bir bitki örtüsü… Donmuş denizler… Uçsuz bucaksız düzlükler, ağaçsız ovalar, dağlar ve buzullardan oluşmuş, sinir bozucu sessizlikteki bir diyar. Yaygın söylenişiyle Kuzey Kutbu, daha teknik adıyla ise “Arktika”…

Bu tüyler ürpertici diyarda sürüp giden akıl almaz hayat mücadelelerinin öyküsünü anlatan “Beyaz Gezegen”; biri ünlü okyanusbilimci Jacques Yves Cousteau'nun 10 yıl süreyle kameramanlığını (Thierry Ragobert), diğeri de 7 yıl kadar basın danışmanlığını (Thierry Piantanida) yapmış olan iki belgesel sinema ustasının işbirliği sonucunda doğdu. Kutup bölgesinde aylarca süren çekimlerde çığlardan kılpayı kurtulup ciddi donma tehlikeleri atlatan bu deneyimli sinemacılar, uzun bir çile döneminin ardından, sonunda kurgu masasına tadına doyulmaz güzellikte görüntülerle dönmeyi başardılar. Özenli görüntülerinin yanısıra, öyküsüyle son derece uyumlu bir kurgu ve müzik çalışmasıyla da desteklenen “Beyaz Gezegen”, beş yeni filmin gösterime girdiği bu hafta sonunda istisnasız her yaş grubuna hitap eden, çoluk çocuk izlemek için ideal bir belgesel başyapıtı. Nefis görüntülerle bezeli oluşunun yanısıra küresel ısınma felaketiyle ilgili olarak da son derece çarpıcı bilgiler veren bu değerli filmi kaçırmamaya çalışın.

Sinemaya gittiğinde daha ziyade korku-gerilim ve heyecan arayanlar için bu hafta sonunda “Böcek” ve “Bay Brooks”, otomobilli kaçıp kovalamacalardan hoşlananlar için ise “Taksi-4” gösterimde. Ayrıca, çocuklar için hazırlanmış gösterişli bir bilim-kurgu olan “Sihirli Kutu”yu da topluca film izlemeyi seven ailelere öneriyoruz.



17 yıl önce