|

Son depremler: Irak İran ve Türkiye'de deprem

Son depremler, İran ve Irak sınırında meydana gelen 7,3 şiddetindeki deprem Türkiye'de 8 ilde hissedildi. Korku dolu anlar yaşatan son deprem, depremin Türkiye'ye doğru mu geliyor? sorusunu akıllara getirdi. İşte son depremler...

Yeni Şafak
10:04 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:15 - 13/11/2017 Pazartesi
Diğer
Son depremlerin şiddetlerini, derinliklerini ve etkilerini haberimizde sizlerle paylaştık.
Son depremlerin şiddetlerini, derinliklerini ve etkilerini haberimizde sizlerle paylaştık.

Son depremlerin şiddetlerini, derinliklerini ve etkilerini haberimizde sizlerle paylaştık. Dün akşam saatlerinde Irak Süleymaniye Merkezli meydana gelen deprem can ve mal kaybına neden oldu. Irak-İran sınırından meydan gelen deprem, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinde de hissedildi. Irak'taki 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonuyla arama kurtarma ve medikal müdahale birimlerinden oluşturulan ekip, askeri kargo uçağıyla Ankara'dan bölgeye hareket etti.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Etimesgut Askeri Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, 60 çadır, 320 battaniye, 2 araç ve 25 personelle deprem bölgesine hareket edeceklerini belirterek, havaalanı koşullarının uygun olması durumunda Süleymaniye Havaalanı'na inmeyi planladıklarını söyledi.

Karayoluyla da bölgeye gitmek üzere ekiplerin hareket halinde olduğunu aktaran Güllüoğlu, Irak merkezi hükümeti ve Irak Kızılayı ile koordinasyon halinde olduklarını, gelen talepler doğrultusunda hareket ettiklerini bildirdi.

İran'dan da can kaybı ve yaralı bilgilerinin ulaştığını ancak şu ana kadar kendilerine ulaşan bir yardım talebi olmadığını dile getiren Güllüoğlu, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla da İran makamlarına yardım edebileceklerini bildirdiklerini aktardı.

AFAD ekipleri tarafından tırlarla Etimesgut'taki 11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına getirilen yardım malzemeleri ile arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak araçlar, Airbus A400M nakliye uçağına yüklendi.

Askeri nakliye uçağı, saat 09.25'te Irak'ın Süleymaniye kentine gitmek üzere havalandı.

AFAD Başkanı Güllüoğlu'nun da arasında bulunduğu arama ve kurtarma ekibi ile Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nden (UMKE) bir ilk yardım ekibi de bölgeye hareket etti.

ÖLÜ SAYISI YÜKSELİYOR

Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kenti yakınında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İran'ın batısındaki Kermanşah eyaletine bağlı kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 211'e yükseldiği bildirildi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e açıklamalarda bulunan Kermanşah Eyaleti Afet Yönetimi Genel Müdürü Rıza Mahmudi, deprem nedeniyle eyalet genelinde hayatını kaybedenlerin sayısının 211'e çıktığını belirtti.

Mahmudi, depremde yaralanan 2 bin 504 kişinin de eyalet ve civar kentlerdeki hastanelerde tedavi altına alındığını kaydetti.

İran Afet Yönetimi Başkanı'nın da bölgede olduğunu ifade eden Mahmudi, yaralıların civar kentlere aktarılması için bölgeye uçak ve birçok helikopterin sevk edildiğini söyledi.

Öte yandan, İran lideri Ali Hamaney depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımlarken, tüm ordu ve hükümet kurumlarına depremden etkilenenlere yardıma koşması emri verildiğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkenin tüm imkanlarını depremzedelere yardım için seferber etmesi için, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'yi görevlendirdiğini söyledi.

Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin Halepçe'nin 31 kilometre güneybatısında ve 7,2 büyüklüğünde olduğunu duyurmuştu.

TÜRK KIZILAYI BÖLGEYE ULAŞAN İLK EKİP OLDU

Türk Kızılayı, merkez üssü Irak'ın Halepçe ilçesi olan 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgeye ulaşan ilk yardım ekibi oldu. Türk Kızılayı, en kısa zamanda depremzedelerin yardımına koşmak için olayın ardından bölgeye harekete ederek, yıkımın en çok meydana geldiği Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesine ulaştı.

İlçede, deprem sebebiyle onlarca ev hasar görürken, birkaç bina da yıkıldı. Bölgeye ilk ulaşan yardım kuruluşu olan Türk Kızılayına bağlı öncü ekip bölgede incelemelerde bulunarak evleri zarar gören ailelere beraberinde getirdikleri insani yardım malzemelerini dağıttı.

AA muhabirine konuşan Türk Kızılayı Operasyon ve Lojistik Sorumlusu Oğuzhan Demir, ekip olarak öncelikle insanların durumunu ve hasar gören binaları tespit edeceklerini ardından teyakkuzda bekleyen ekiplerden destek isteyeceklerini söyledi.

Demir, sözlerine şöyle devam etti:

Öte yandan, Derbendihan ilçesinde yaşayan Taha Salih Muhammed, depremde iki katlı evinin yıkıldığını belirterek, "Evde beş kişi yaşıyorduk. Depremsırasında panikle dışarı kaçıp canımızı kurtardık." dedi.

Muhammed "Çok şükür ölü ve yaralımız yok kendimizi dışarı attıktan saniyeler sonra da evimiz çöktü. Şimdilik eşim ve çocuklarımla beraber komşularımızda kalıyoruz" diye konuştu.

#Deprem
#Irak
#Son depremler
#İran
#Türkiye
#Suriye
6 yıl önce