|

'2011 Universiade kliniği' tam not aldı

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) bünyesinde oluşturulan, '2011 UNIVERSIADE Kliniği' farklı ülkelerden gelen sporcu ve yöneticilerden tam not aldı.

Aa
00:00 - 3/02/2011 Perşembe
Güncelleme: 10:41 - 3/02/2011 Perşembe
Yeni Şafak
'2011 Universiade kliniği' tam not aldı
'2011 Universiade kliniği' tam not aldı

Erzurum'un ev sahipliği yaptığı 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında, farklı ülkelerden gelen sağlık komitelerinin incelemesinin ardından, Erzurum BEAH bünyesinde '2011 UNIVERSIADE Kliniği' oluşturuldu.


Organizasyon için akreditasyonu bulunan tüm çalışanlara hizmet veren klinik için ülke genelinden de uzman doktorlar Erzurum'a getirtildi.


Erzurum BEAH Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için düzenlenen ilk toplantıda, hastaneyi gezen farklı ülkelerin sağlık komitelerinin '2011 UNIVERSIADE Kliniği' için hastaneyi yeterli bulduklarını söyledi.


Yapılan incelemenin ardından Erzurum BEAH'ın 2011 UNIVERSIADE hastanesi seçildiğini ifade eden Erdoğan, 'Bu klinik aslında başka amaçlı kullanılıyordu. Şimdi UNIVERSIADE için oluşturulan klinik için özel olarak hizmet veriyor. Bu hizmeti vermekten de son derece mutluyuz' dedi.


Özel oluşturulan kliniğe ülke genelinden kendi alanında uzman doktorların geldiğini söyleyen Erdoğan, Ankara'dan bir beyin cerrahisi ve göğüs uzmanının, İstanbul ve Bursa Uludağ Üniversitesi'nden de iki ortopedi uzmanının da 2011 UNIVERSIADE Kliniği'nde hizmet verdiğini vurguladı.


Söz konusu kliniğe şu ana kadar 207 hastanın geldiğini anlatan Erdoğan, bunlardan 6'sının şuan yatarak tedavi gördüğünü, durumu ciddi olmayan hastaların ise ayakta ya da bulunduğu yerde tedavi edildiğini ifade etti.


Gelen hastalardan birinin kafa travması geçirdiğini ve kliniğe geldiği zaman hayati tehlikesinin bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

'Hastalarımızdan biri kliniğimize geldiği zaman hayati tehlikesi devam ediyordu. Burada yapılan müdahalenin ardından çok şükür ki normale döndü, şu an sağlık durumu iyi. Oyunlar için Ankara'dan, İstanbul'dan ve Bursa'dan gelen doktorlarımızın ciddi katkısı oldu. Durumu ciddi olarak bize gelen hastalarımızın sağlık durumu şu an iyi. Organizasyon için akreditasyon kartı olan tüm arkadaşlarımız, bu hizmetlerden yararlanabilecek.' 


'2011 UNIVERSIADE Kliniği'nin oyunların sonuna kadar hizmet vereceğini vurgulayan Erdoğan, oyunlardan sonra ise kliniğin önceki branşta hizmet vereceğini belirtti.


HASTALARIN TEDAVİSİ İÇİN TÜM SAĞLIK EKİBİ SEFERBER OLUYOR

Türkiye'nin ilk kez böyle önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Erdoğan, 'Bu bir ulusal proje, dolayısıyla dünyaya bunu sunarken de bu ciddiyetle hareket etmek gerekiyordu. Devletimiz bu ciddiyeti gösterdi. Bakanlığımız tarafında bu arkadaşlarımız görevlendirildi. Sağlık ekibimiz, 24 saat hizmet veriyor' diye konuştu.


Oyunlar döneminde, acil vakalarda da önemli derecede bir artış olduğunu dile getiren Doç. Dr. Erdoğan, oyunlar döneminde acil vakaların yüzde 50'lilerden yüzde 100'e yaklaştığını, bunun da dönemsel solunum ve gribal enfeksiyonlarla ilişkili olduğunu söyledi. 


Bu durumun kendilerini daha da zora sokmasına rağmen ekibin gösterdiği performans sayesinde üstesinden geldiklerini ifade eden Erdoğan, sağık ekibinin, özel kliğin dışında oyunlar köyünde ve oyunların yapıldığı tesislerde de sağlık hizmeti verdiğini söyledi.


Oyunlar için oluşturulan özel klinikte 26 oda bulunduğunu söyleyen Erdoğan, '26 oda bu özel klinik için tahsis edildi. İhtiyaç duyulması halinde bu oda sayısını artırabiliriz. Ancak artırmaya ihtiyaç kalmadı. Temennimiz bu tür vakaların hiç olmamasıydı. Ama kış sporları biraz kırıcı bir spor olduğu için sakatlanmalar, travmalar ve acil durumların olması bir noktada kaçınılmaz olabiliyor. Kolu çıkan, bacağı kırılan vakalarımız da var' şeklinde konuştu.


Şuana kadar her şeyin yolunda olduğunu ve bir aksaklık yaşanmadığını vurgulayan Erdoğan, her şeyin çok güzel gittiğini ve yüzakıyla bu işin üstesinden gelmek için bütün ekibin seferber olduğunu ifade etti.


Her şeyin ilkinin çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, 'Erzurum hatta Türkiye ilk kez bir kış oyunlarına ev sahipliği yapıyor. Kış sporları, yaz oyunlarından daha farklı kategorilere ve daha farklı zorluk derecelerine sahip bir spordur. Bu yüzden, bundan sonraki sürecin olimpiyatlara kadar uzanan bir süreç olmasını gönülden temenni ediyorum' ifadesini kullandı.


'VERİLEN HİZMETE HAYRAN KALDILAR'

Farklı illerden gelen doktorların verilen hizmete ciddi katkılarının olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

'Çok ciddi vakalar geldi ve çok şükür ki hepsinin sağlık durumu iyi. Bu süre içerisinde yabancı heyetler defalarca hastanemize geldi. Bizzat Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Başkanı George Killian, hastanemizi ziyaret etti. Farklı ülkelerin sağlık komite başkanları ile diğer yöneticiler de geldi. Hastanemize hayran kaldılar. Verilen hizmetten müteşekkir olduklarını defalarca dile getirdiler. Büyük bir gurur kaynağı bu. Hakikaten sağlıkta çok daha üst düzeyde olduğunu bildiğimiz Amerika, Kanada, İngiltere ve diğer ülkelerin ekiplerden inanılmaz övgüler aldık.'


Sağlık hizmetinde, sevkten tedaviye kadar bütün sürecin titizlik içerisinde yapılması gerektiğini belirten Erdoğan, 'Hastalarımız, sporların yapıldığı yerden sevk edilirken de çok ciddi özen gösteriliyor. Bunlar çok göze batmayabiliyor ama o hastayı sevk ederken usulüne uygun taşıyamazsanız hastalar buraya gelemeyebilir. Biz de böyle uluslararası organizasyonlarla ne kadar önemli, büyük kaynaklarımızın olduğunun farkına varıyoruz' dedi.


2011 UNIVERSIADE Klinik Şefi Doç. Dr. Fikret Ergüngör de özel klinikte hizmet vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yaptıkları her hizmetin, ülkemizi uluslararası platformda daha öteye taşıyacak hamleler olduğunu vurguladı.

Hastanenin her alanda donamlı olduğunu ifade eden Ergüngör, hastaneyi ziyaret edenlerin, verilen sağlık hizmetine tam not verdiğini söyledi.


13 yıl önce