|

Endonezya Ligi'nde izdiham sonucu ölenlerin sayısı artıyor: İşte olayların perde arkası

Endonezya ve dünya futbolu, Arema - Persebaya maçının bitişiyle birlikte yaşanan olaylarla sarsıldı. Yerel polisin FIFA'nın yasakladığı aşırı yakıcı sprey kullanması sonucu 174 taraftar hayatını kaybetti. Kullanıcılar, Endonezya'daki olayların nasıl başlayıp devam ettiğini ve son durumunu araştırmaya başladı. Endonezya Ligi'nde oynana Arema - Persebaya maçında yaşanan tüm gelişmeler ve hayatını kaybeden taraftarlarla ilgili son durum haberimizde.

Haber Merkezi
13:48 - 2/10/2022 Pazar
Güncelleme: 14:13 - 2/10/2022 Pazar
Yeni Şafak
Endonezya Ligi'nde yaşanan olaylardan bir kare
Endonezya Ligi'nde yaşanan olaylardan bir kare
Endonezya ve dünya futbolu, Arema - Persebaya maçının bitişiyle birlikte yaşanan olaylarla sarsıldı. Yerel polisin FIFA'nın yasakladığı aşırı yakıcı sprey kullanması sonucu 174 taraftar hayatını kaybetti. Kullanıcılar, Endonezya'daki olayların nasıl başlayıp devam ettiğini ve son durumunu araştırmaya başladı.
Endonezya Ligi'nde oynana Arema - Persebaya maçında yaşanan tüm gelişmeler ve hayatını kaybeden taraftarlar
la ilgili son durum haberimizde.

Endonezya Ligi'nde olaylar nasıl başladı?

Endonezya'nın Doğu Java eyaletinin Malang şehrindeki Kanjuruhan Stadyumu'nda oynanan Arema - Persebaya maçını konuk ekip 3-2 kazandı. Ev sahibinin taraftarları ise mağlubiyet sebebiyle sahaya girip futbolculara saldırmaya çalıştı ancak güvenlik güçleri ilk etapta buna izin vermedi. Ardından futbolcular güvenli bir şekilde sahadan çıkarıldı, taraftarlar da ısrarlı bir şekilde sahaya girmeye çalıştı. Endonezya polisi, FIFA'nın talimatlarında yasaklı listede olan aşırı göz yaşartıcı spreyi yüksek dozda kullandı. Sahaya giren taraftarlar, stadyum kapısına yönelip çıkmak istedi ancak kapı kapalı olduğu için oraya yığılan taraftarlar, oksijensiz kalıp hayatlarını kaybetti. Bazı taraftarlar ise bölgedeki hastanelere kaldırıldı.

Endonezya Ligi'nde kaç kişi hayatını kaybetti?

Endonezya'nın Doğu Java Bölgesinin Vali Yardımcısı Emil Dardak'ın yaptığı açıklamaya göre,
vefat edenlerin sayısı 174'e yükseldi. 200'e yakın vatandaş ise çeşitli hastanelerde yaralı
olarak tedavi görüyor. Yerel basında paylaşılan bilgilere göre de hastanelerde tedavi gören insanların çoğunun durumu ağır olduğu ve ölü sayısının artabileceği şeklinde.

Endonezya Ligi askıya alındı mı? Endonezya Ligi ne zaman başlayacak?

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Ulusal Polis Şefi General Listyo Sigit Prabowo'ya izdihamla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütmesi için talimat verdi.

Batı Java Eyaleti Bogor Başkanlık Sarayı'nda basın açıklaması yapan Widodo, meydana gelen trajedi nedeniyle derin taziyelerini ileterek, "
Bu trajedinin yaşanmasından ötürü üzgünüm ve umarım bu, ülkedeki futbolun son trajedisi olur. Gelecekte böyle bir insani trajedi daha olmamalı.
" dedi. Widodo, Endonezya Futbol Federasyonuna (PSSI) güvenlik prosedürleri iyileştirilene kadar 1. Lig'in geçici olarak askıya alınması talimatını verdi. Gençlik ve Spor Bakanı Zainudin Amali de PSSI Genel Başkanı Mochamad Iriawan ve Prabowo'ya maç sırasındaki güvenlik prosedürlerini kapsamlı şekilde değerlendirmelerini söyledi.

Endonezya Ligi'nde yaşanan olayların kronolojik sıralaması

Arema - Persebaya maçını konuk ekip 3-2 kazandı. Arema'nın taraftarları alınan bu mağlubiyetin sorumlularına şiddetli tepki gösterdi. Polisler olayın büyümemesi adına müdahale etmeye çalıştı ancak izdiham yaşandı. İzdihamda aşırı göz yaşartıcı gaz spreyi kullanıldı, çıkış kapısına yönelen taraftarlar kapının kapalı olması sebebiyle oksijensiz kalıp hayatlarını kaybetti. Endonezya Devlet Başkanı ve Endonezya'daki ulusal güvenlik yetkilileri olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı ve ikinci bir emre kadar Endonezya Ligi'ni askıya aldı.


#Endonezya
#Futbol
#Taraftar
2 yıl önce