|

Süper Ay Türkiye'den görülecek mi? Süper Ay nedir?

Süper ay için geri sayım başladı. Dünya'nın uydusu konumundaki Ay, gezegenimize en yakın konumda olacak ve süper ay olayı yaşanacak. Peki Süper Ay Türkiye'den görülecek mi ve nedir? gibi merak edilen soruların yanıtını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak
22:57 - 10/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:13 - 10/11/2016 Perşembe
Diğer
Süper Ay

olayı, 14 Kasım Pazartesi günü meydana gelecek. 1948 yılından beri, Dünya'ya en yakın konumda olacak Ay daha büyük ve net şekilde görülebilecek. Bu muhteşem görüntüyü izlemek isteyenler havanın açık ve karanlık bölgelerden rahatça gözlemleme yapabilecek. Süper Ay hakkındaki merak edilen tüm detayları haberimizin devamından görebilirsiniz.



14 Kasım'da gökyüzünde sıra dışı bir olaya tanıklık edeceğiz. Dünya'nın uydusu Ay, gezegenimize en yakın konumda olacak ve "Süper Ay" diye tabir edilen olay meydana gelecek.



2016 yılının ilk Süper Ay'ı 16 Ekim'de gerçekleşirken, ikincisi 14 Kasım'da meydana gelecek. Üçüncüsünü ise 13 Aralık'ta gözlemleyeceğiz.



Ay, 1948'den beri Dünya'ya en yakın ve en büyük konumda olacak. Bu harika gökyüzü olayını 2034 yılına kadar bir daha göremeyeceğiz.





Süper Ay nedir?


Ay'ı, gezegenimize en yakın konuma geldiğinde daha büyük (yüzde 14) ve parlak (yüzde 30) görürüz. Bu olaya 'Süper Ay' adı veriliyor.



Süper Ay'ı çıplak gözle rahatlıkla görebileceğiz. Ancak şunu unutmamakta fayda var; eğer bu gökyüzü şöleninden kaliteli görüntüler elde etmek istiyorsak şehir ışıklarından uzak ve gökyüzünün bulutsuz olduğu yerleri tercih etmeliyiz.





Ay, yörüngesinin eliptik olması nedeniyle Dünya'dan sabit bir uzaklıkta yer almaz. Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığı her turda yaklaşık olarak 357,000 km ve 406,000 km arasında değişir. Ay yeröte ve yerberi olarak adlandırılan bu noktalarda Dünya'ya en uzak ve en yakın konumlarında olur ve Ay'ın yörünge yapısı nedeniyle bu noktaların yeri her zaman değişir. Bu noktalardan biri Ay'ın dolunay evresine denk geldiği zaman Süper Ay ve Mikro Ay denilen özel durumlar oluşur.





Süper Ay, Ay yerberi noktasındayken oluşur. Dünya'ya olan mesafesinin görece yakın olmasından dolayı, en uzak konumundan alan olarak %14, çap olarak %7 daha büyük görünür. Parlaklığı ise %30 daha fazladır. Süper Ay aslında bir astronomi terimi değildir, astrolog Richard Nolle tarafından 1979'da tanımlanmış bir astroloji terimidir. Süper Ay'ın astronomi dilindeki adı “Dünya Güneş Ay sistemi yerberi-karşı konumu (2)”dur.





Mikro Ay, Ay yeröte noktasındayken oluşur. Dünya'ya olan uzak mesafesinden dolayı Ay normalde olduğundan daha küçük görünür. Astronomi dilindeki adı ise “Dünya Güneş Ay sistemi yeröte-karşı konumu (3)”dur. Süper Ay kadar yaygın kullanılan bir terim değildir.



#Süper Ay
#Dünya
#Gezegen
#Ay dünyaya en yakın konumda olacak
#Ay
#Süper ay nedir
7 yıl önce