|

4 aydır haber alınamıyor

NASA’nın Mars’ın yüzeyinde görev yapan yapması için 2003 yılında uzaya gönderdiği keşif aracı Opportunity’den 45 gündür haber alınamıyor. 90 günlük bir inceleme yapması için gönderilen fakat 14 yıldır kullanılan uzay aracının, Mars’ta meydana gelen kum fırtınasından olumsuz etkilendiği düşünülüyor.

Yeni Şafak
11:57 - 13/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 12:04 - 13/10/2018 Cumartesi
Diğer
Opportunity gözlem aracı
Opportunity gözlem aracı

NASA'nın Mars'ın yüzeyinde görev yapan ünlü gözlem aracı Opportunity için artık umutlar tükenmeye başladı. Mayıs ayında başlayan dev bir toz fırtınası nedeniyle iletişimi kopan Opportunity, tam 4 aydır sessizliğe gömülmüş durumda.

Gücünü güneş enerjisinden alan Opportunity, toz fırtınası sırasında bataryalarını şarj edemeyince Dünya'yla iletişimi kesilmişti. Uzay aracı en son 10 Haziran'da Dünya'ya bir fotoğraf göndermiş. Sonrasında ise aracın düşük güç moduna geçiş yaptığı belirtiliyor.


Mars’tan bu zamana kadar 225 bin fotoğraf gönderdi

Mars’a ilk ayak basmasından bu yana NASA’ya 225 bin fotoğraf göndermeyi başardı. İndirildiği noktadan yaklaşık 45.06163 km yol kat etmişti. NASA’daki ekipler geçtiğimiz Şubat ayında da Opportunity aracının 5000 Mars gününü doldurduğu için kutlama yapmıştı.

45 günlük program başlatılmıştı

Donanımhaber'e göre NASA, gökyüzünün açılmasıyla birlikte kurtarma çalışmalarına hız vermiş ve 45 günlük "aktif dinleme" programını başlatmıştı. Ancak bunun üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen Opportunity'den hala bir haber alınabilmiş değil.

45 günlük programın olumsuz sonuçlanması durumunda NASA kurtarma çalışmalarını "pasif dinleme" sürecine geçirecek. Opportunity ekibi, küçük bir umut da olsa Opportunity'nin Kasım ve Ocak ayları arasında Dünya'ya sinyal gönderebileceğini düşünüyor.

Özellikle Kasım ayı itibarıyla rüzgarlı bir sezona giriş yapacak. NASA'lı bilim insanları yoğun rüzgarların Opportunity üzerindeki tozları temizleyebileceğini ve bu şekilde uzay aracının bataryalarını şarj edebileceğini düşünüyor.

#Opportunity
#NASA
#Mars
6 yıl önce