|

Akıllı telefonlar için büyük yenilik: Kırılmayan ekran

İngiltere’de bulunan Sussex Üniversitesi araştırmacıları akıllı telefonların kronik sorunu olan ekran kırılmasına bir çözüm buldu. Her kullanıcının en az bir kere yaşadığı ekran kırılması artık tarih olacağa benziyor.

Yeni Şafak
11:20 - 3/11/2017 Cuma
Güncelleme: 11:25 - 3/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Sussex Üniversitesi'ndeki araştırma ekibinin paylaştığı kırılmaz ekranın fotoğrafı.
Sussex Üniversitesi'ndeki araştırma ekibinin paylaştığı kırılmaz ekranın fotoğrafı.

Akıllı telefonların marka ve model ayırt etmeksizin en zayıf noktası ekranlarıdır. Telefon modelleri ve ekran teknolojileri gelişse de kırılganlık hala devam eden bir sorun. Bu sorunun çözümü grafen ve gümüşten geçiyor olabilir.

Özellikle büyük ekranlara koruyucu film takmak artık standart prosedür gibi oldu. Yeni çıkan modellerin çerçevesiz olmasıyla beraber daha önemli bir durum haline geldi. Sussex Üniversitesi araştırmacıları kırılgan ekranlar için çözümü bulmuş gibi görünüyor.


Dokumatik ekranlı akıllı telefonların ekranlarında şeffaf ve oldukça iletken bir film olan indiyum kalay oksit(ITO) maddesi bulunuyor. Milyonlarca cihazda bulunan ve dokunmatik hassasiyeti getiren bu film, yüksek kırılganlığıyla sorun yaratıyor. Bu konu üzerinde çalışan ekip, geleceğin materyali grafen ve gümüş nanopartikülleri bir araya getirerek özel bir film ortaya çıkardı. Üretilen bu filmin daha sert, daha duyarlı, daha az enerji isteyen ve esnek dokunmatik ekranlar sunabileceği belirtiliyor.


Gümüş uzun zamandır indiyum kalay oksit filme alternatif olarak deneniyor ancak yüksek maliyeti nedeniyle üreticileri geriye itiyor. Gümüşü elektriği en iyi ileten malzeme grafen ile birleştirmek ise maliyeti büyük oranda düşürecektir. Büyük telefon üreticilerinin sızdırdığı katlanabilir ekranlı telefonların sebebi gümüş grafen teknolojisiyle ilgili olabilir. Eğer bu teknoloji küresel olarak yaygınlaşırsa ekran koruyucu kullanımı ortadan kalkabilir.

#Grafen
#Akıllı telefon
#ekran
6 yıl önce