|

Analiz: En iyi bataryaya sahip akıllı telefonlar

Bugün akıllı telefonlar içerisinde, özellikle de üst segmentte, pili 2 günü rahatça çıkaran bir model olmadığını söyleyebiliriz. Peki acaba 'kötünün en iyisi' üretici hangisi?

Yeni Şafak ve
17:30 - 7/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 17:31 - 7/09/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Bir akıllı telefon satın alırken genel kullanıcı kitlesi daha ziyadesiyle tasarımına, markasına yahut fiyatına bakıyor olsa da bu işlerle daha haşır neşir olanlar için en önemli kıstaslardan birisi de kesinlikle bataryası.



Evet; yeni teknolojilerle birlikte şarj süreleri belirgin biçimde kısaldı, üreticiler 'tasarruf modu' uygulamalarını hayata geçirdiler, başta tarayıcılar olmak üzere pek çok uygulama münferit olarak daha düşük batarya harcayacak şekilde optimize ediliyor, keza panel olsun, bellekler olsun, yongasetleri olsun donanım bileşenleri de benzer şekilde daha az güç güç tüketiyor vs. vs.



Ama tüm bunlara rağmen bataryaların kapasitelerinde (mevcut boyutlarını koruyacak şekilde) kayda değer bir iyileştirme yapılamadığı için, bugünün ortalama akıllı telefon standartlarına baktığımızda pili normal kullanım senaryolarında 2 gün giden bir model olmadığını söyleyebiliriz. Pek çoğu bir gün dolayında gidiyor iyileriyle ise 1.5 günü çıkarabiliyoruz.



İşte

, farklı kaynaklardan derlediği blog girdisinde günümüzün en iyi batarya performansını sunan akıllı telefon üreticisilerini sıralamış. Grafikleri vereceğiz ama ilk olarak parametlere kısaca değinelim:



Markaların 2011-2015 yılları arasında çıkardıkları modellerin batarya performansları münferit olarak değerlendirilip, sonuçların ortalaması alınıyor ve nihai olarak en yüksek batarya ortalamasını sunan marka 'en iyi bataryaya sahip marka olarak genelleştiriliyor. Yani örneğin Samsung X modeli Sony Y modelinden münferit olarak daha iyi batarya performansı sunuyor olsa da ortalamada Sony daha iyi ise eğer birinci de Sony olarak kabul edilliyor.



Evet; grafik altı bilgilendirmelerl devam edelim:






2011'den bugüne kadar geçen sürede batarya performansında en iyi geliştirirmeyi sağlayan firma Sony olurken, Sony'yi sırasıyla Samsung, Apple, LG ve Nokia takip ediyor. Apple'ın çizgisindeki kesintinin sebebi firmanın senede bir telefon çıkarması. Haliyle 2014'ün Eylül'ü itibarı ile son buluyor çizgi. Bu arada Samsung'un geçtiğimiz yıla kadar birinci sırada olduğunu da es geçmeyelim. Sony'yi zirveye taşıyan ise son bir yıllık performansı.






Batarya kapasitesinde gördüğümüz gibi liderlik Apple'da. Ama tabii 'pratikte' önemli olan bir üstteki grafik olduğundan Apple'ın bu birinciliği aslında artı değil eksi olarak yazılıyor hanesine. Neticede ortaya çıkan şey, 'daha büyük kapasiteye rağmen daha düşük performans' sunuyor oluşu. İkinci sırada Nokia geliyor ama neticede artık Nokia olmadığından bunun da bir anlamı yok pratikte. Sony ile Samsung 3. sırada. LG ise açık ara sonuncu.







Bizim için asıl önemli olan formül burası işte. Teknik detayları bir kenara bırakıp doğrudan bizi ilgilendiren kısma bakacak olursak, en iyi batarya performansı sunan markanın (

buraya dikkat

: münferit

modellerden değil, genel olarak markadan bahsediyoruz

) Sony olduğunu görüyoruz. Sony'yi takiben ise Samsung geliyor ama ikisi arasında kayda değer bir fark var. Devamında ise LG ile Apple geliyor ki aynı Samsung ile Sony'nin arasındaki gibi LG ile Apple da oldukça geriden seyrediyor. Nokia'yı, diğer markaları vs. ise es geçebiliriz.



2015 yılı itibarı ile akıllı telefonlarında en iyi batarya performansı sunan marka Sony iken Sony'nin ertesinde Samsung ve LG geliyor. Apple ise iPhone 6 ile son sırada.



Bu arada yine batarya performansına yönelik ama bu defa marka değil doğrudan model bazlı bir araştırmayı da aşağıdaki haberimizde paylaşmıştık. Seçim yapmadan önce kesinlikle incelemenizi tavsiye ediyoruz:











#akıllı telefon
#sony
#samsung
#apple
#batarya
#iphone
#lg
#nokia
9 yıl önce