|

Bakan Varank, TVNET'te ilk kez yerli tanı kitini tanıttı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TVNET'te merak edilen soruları cevapladı. Yerli tanı kitini ilk defa Türkiye ile paylaşan Bakan Varank, Türkiye'nin yerli üretimde hız kesmeden devam edeceğini belirtti. Aşı konusunda hayvanlı deneylere gelindiğini belirten Bakan sadece Türkiye için değil tüm dünyaya faydalı olmak için çalışıldığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece'nin son montajı, Varank, Akar ve Karaismailoğlu tarafından yapılmıştı.

15:14 - 5/06/2020 Cuma
Güncelleme: 17:46 - 5/06/2020 Cuma
Bakan Varank, ilk kez yerli tanı kitini tanıttı.
Bakan Varank, ilk kez yerli tanı kitini tanıttı.

Bakan Varank, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı teknoloji atılımları ile ilgili merak edilenleri TVNET'te cevapladı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece'nin son montajı, Varank, Akar ve Karaismailoğlu tarafından yapılmıştı.


Bakan Varank'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Uzayda bu uydu kabiliyetine sahip nadir ülkelerden biri haline geliyoruz

İmece, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu. Ülkelerin kendi yer gözlem uyduları olması çok stratejik. Gözlem uydusu ile herhangi bir noktaya dair veri alabiliyorsunuz.

Uyduda yıldız izler var. Yıldız izler sayesinde uzayın adeta fotoğrafı çekiliyor. Bu sayede kendi konumunu belirliyor.

  • Elektrikli itki motoru var. Uzayda elektriksel itki ile hareket etmesini sağlıyor. Bu kabiliyet dünyada 2-3 ülkenin sahip olduğu bir kabiliyet. Hepsi yerli ve milli sistemler.
2021 yılında biz kendi yerli ve milli uydumuzu uzaya fırlatacağız.
Bu hem askeri hem sivil kullanım için çok önemli bir proje. Askerimiz, belediyelerimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız kullanabilecek. Bu ülkemizin uzay alanındaki kabiliyetini gösteriyor.

Halihazırda sivil amaçlı roket çalışmaları ve yer istasyonu çalışmaları devam ediyor.



İcat çıkarmak isteyen gençlere destek

  • Türkiye'de girişimcilik alanını büyük oranda kamu fonluyor. Biz şimdi girişimcilik eko sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Bakanlığımızın kurumlarıyla; girişimcilik yapmak isteyenlere destek veriyoruz. Bunlar yüksek teknoloji de olabilir geleneksel yöntemler de.
TÜBİTAK ile yaptığımız girişimcilik programında fikri olan gençlere sadece maddi destekte bulunmuyoruz. Mentorlük yaparak da destekliyoruz.
Peak Games'in satışındaki miktar bu alanın önemini gösteriyor.

Türkiye, girişimcilik alanındaki yatırımları arttırıyor. Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de işbirliği içerisinde. Yakında yeni fonlar da duyurulacak.




Yerli ve milli solunum cihazı da bir girişimcinin başarı hikayesi

  • Koronavirüs ile mücadelede solunum cihazının önemi görüldüğü zaman yaptığımız araştırmalarda Biosys firmasının bu alanda çalıştığını gördük. Daha önce bakanlığımızın destek verdiği bu şirketin hızlı üretim yapabilmesi de ülkemizdeki diğer büyük şirketlerin katkısı ile gerçekleşti.
Şu an bu cihazımız dünyanın birçok bölgesine ihraç ediliyor:
Çad, Somali,Brezilya, Kazakistan, Libya, Özbekistan gibi onlarca ülkeye ya hibe olarak gönderilmiş ya da ihracatı gerçekleştirilmiş durumda.

Bakan Varank yerli tanı kitinı tanıttı

Bakan Varank, Türkiye'de üretilen yerli tanı kitini ilk kez TVNET'te gösterdi. Çin'den gelişi sorun olan tanı kitini biz artık yerli ve milli olarak üretebiliyoruz.


  • Nano-teknolojik olarak bu virüslerin tartımını yapan tanı kiti projemiz var. Bunların tamamını TÜBİTAK liderliğinde oluşturduğumuz kovid-19 ekibi yürütüyor. Bu alanda çalışan firmalara destek veriyoruz.


Aşı alanında hayvanlı deneylere geçildi

Şimdi aşı alanında da hayvanlı test aşamasına geçildi. Sadece Türkiye için değil tüm dünyanın yararlanması için çalışıyoruz. Bizim tahminimizden önce klinik aşamaya geçilecek.

  • İlaçlar ile ilgili çalışmalarımız yerli sentezleri amaçlıyor. Yurt dışına bağımlı kalmamak için biz ilaçların etken maddesini ülkemizdeki bilim insanları sentezleyecek, ilacı bu şekilde üretmiş olacağız. Bu ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz.

Yerli otomobil'in fabrikası için yakındatemel atma gerçekleşecek

Yerli otomobilin planlanan zamanda yollara çıkması için tüm işlemler gerçekleştiriliyor. Bu proje bizim için sadece otomobil üretme projesi değil.

  • Otonom bir araçla büyük firmalarını yakalayabileceğimize inanıyoruz. Ülkemizin kalkınması yolunda da etkili bir proje olacağına inanıyoruz.
Bütün bu projelerle birlikte üretim ekonomisinin gelişimini arttırıp Türkiye'yi ekonomik olarak ilk 10 ülke arasına sokmayı planlıyoruz.





#Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
#TVNET
#soruları cevaplıyor
4 yıl önce